Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 18:06

«Όταν η οικονομία αντικαθιστά το όραμα της Ευρώπης, το μέλλον της Ευρώπης γίνεται παρόραμα» ανέφερε ο Βασίλης Βασιλικός απο την Κοζάνη (φωτο)

Γράφτηκε από τον
Η προσωπογραφίια είναι έργο του ζωφράφου Κωστα Ντιό (φωτο: Δ. Στραβού) Η προσωπογραφίια είναι έργο του ζωφράφου Κωστα Ντιό (φωτο: Δ. Στραβού)

του Σπύρου Κουταβα

Βαθιά επικριτικός με την Ευρώπη μετά την εποχή του Μάαστριχτ αλλά και με όσους διαπραγματεύτηκαν αρχικά με τους ευρωπαίους εταίρους τα θέματα της ελληνικής κρίσης, εμφανίστηκε ο συγγραφέας Βασίλης βασιλικός από την Κοζάνη. Απευθύνοντας τον χαιρετισμό του

στους πολίτες της Κοζάνης που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, για τις εργασίες  του 2ου Συμποσίου λογοτεχνίας που διοργάνωσε το λογοτεχνικό περιοδικό Παρέμβαση, ο Βασίλης Βασιλικός καταφέρθηκε κατά’ όσων είχαν την ευθύνη της υπογραφής του πρώτου μνημονίου «δεν διαπραγματευτήκαμε, υπογράψαμε χωρίς να κάνουμε τίποτα» ενώ από την άλλη  αναγνώρισε τις μεγάλες ευθύνες των εταίρων που χρησιμοποίησαν την χώρα ως πειραματόζωο. «τα σχέδιά τους μετα την λάθος συνταγή του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων απέτυχαν και τώρα δεν ξέρουν που να κρυφτούν» ανέφερε.

Ο Έλληνας συγγραφέας φάνηκε απαισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης σημειώνοντας «οταν η οικονομία αντικαθιστά το όραμα της Ευρώπης, το μέλλον της  Ευρώπης γίνεται παρόραμα»  και θυμήθηκε το μακρινό 1992 όταν υπογράφτηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ την οποία ο ίδιος και πολλοί Γάλλοι διανοούμενοι πολέμησαν με πάθος. «Γράφτηκα μέχρι και σε κόμμα που ήταν εναντίον της συνθήκης, για να καταλάβετε από τις 12.000 σελίδες που ήταν οι βασικές αρχές της  δεν υπήρχε ούτε μια σελίδα αφιερωμένη στον πολιτισμό της Ευρώπης». Κατέληξε λέγοντας ότι «από εκείνη την στιγμή ξέραμε ότι πρωτεύουσα θα ήταν η Φρανκφούρτη όπου υπάρχει η γνωστή τράπεζα».  

Υπενθύμισε στο κοινό ότι η μεγάλη του αγάπη δεν είναι η πολιτική που εκπορεύεται από την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά η πολιτική που παράγεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης για την οποία πιστεύει ότι μπορεί να «αποτελέσει το  κλειδί της ευημερίας των πολτών». Μίλησε για τις δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους στις οποίες ήταν εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο  Αθηναίων όπου την δεύτερη φορά επί δημαρχίας Καμίνη μετά από 1,5 χρόνο στα έδρανα του δήμου, υπόβαλε την παραίτησή του. «Παραιτήθηκα γιατί δεν μπορούσα να βλέπω την φάτσα του Κασιδιάρη να κάθεται απέναντι μου στο έδρανο και από την άλλη γιατί δεν έβλεπα να γίνονται πράγματα σε θέματα πολιτισμού όπως τα είχα φανταστεί».

Ο Βασίλης Βασιλικός που ήταν το τιμώμενο προσώπου του 2ου Συμποσίου Λογοτεχνίας, παρακολούθησε τις εργασίες όπου ένα μέρος τους ήταν αφιερωμένες στην ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Ανέσυρε από την μνήμη του ένα γεγονός που διαμείφθηκε ανάμεσα στους δύο άνδρες και το οποίο δεν είναι ευρύτερα γνωστό. «Μόλις είχα τελειώσει το πρώτου μού βιβλίο «Η διήγηση του Ιάσονα», ήμουν 18 χρόνων νεαρός μόλις φοιτητής και αποφάσισα να το στείλω σε γνωστούς εν Ελλάδι κατεστημένους  ειδικούς και συγγραφείς της εποχής αλλά ουδείς μου απάντησε». Όπως αναφέρει ο συγγραφέας  ο μόνη απάντηση που έλαβε ήταν αυτή του Νίκου Καζαντζάκη  με μια επιστολική κάρτα «την οποία έχω και την διαφυλάττω  ως ευαγγέλιο» που έγραφε. «Πολύ ενδιαφέρουσα, πολύ χαρά μου έδωσε η διήγηση του Ιάσονα, σας ευχαριστώ που με θυμηθήκατε ο θεος ο κρητικός πάντα μαζί σας».

Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Βασίλης βασιλικός περιλαμβάνονται αμφότεροι, στους πιο γνωστούς, στους περισσότερο διαβασμένους και μεταφρασμένους Έλληνες λογοτέχνες στο εξωτερικό.

Παραλαμβάνοντας το ασημένιο  μετάλλιο της πόλης - μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου - από τον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη,  ο Βασίλης Βασιλικός αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην Κοζάνη, την λογοτεχνική της ιστορία και την σπάνια βιβλιοθήκη της. «Στην Κοζάνη έχω φίλους,  παρακολουθώ με ενδιαφέρον την «Παρέμβαση» ένα από τα ελάχιστα ιστορικά λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας και επιθυμώ πολύ να επισκεφθώ τους χώρους της νέας βιβλιοθήκης της πόλης».

Αργά το απόγευμα ο Βασίλης Βασιλικός περιηγήθηκε από αντιδήμαρχο πολιτισμού Παναγιώτη Δημόπουλο στο νέο υπερσύγχρονο κτίριο όπου από το 2018 θα λειτουργήσει η νέα βιβλιοθήκη της πόλης και που θα φιλοξενήσει όλα τα σπάνια παλαίτυπα, βιβλία και χάρτες που χρονολογούνται από τον 11 αιώνα και φυλάσσονται στα θησαυροφυλάκια της.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ολες οι φωτογραφίες είναι του Δημητρη Στραβού

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 18:24
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.