Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 07:58

Aσκήθηκε ποινική δίωξη και επιβλήθηκαν μέτρα όπως απαγόρευση εξόδου απο την χώρα σε 29 κορυφαία και υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ!

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Υπήρξαν εντάσεις μετά το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας ενώ κυριαρχεί προβληματισμός στην ιεραρχία της διοίκησης

Ποινική δίωξη για το αδίκημα της «απιστίας κατ’έξακολούθηση» ασκήθηκε από την Εισαγγελία Κοζάνης σε εικοσιεννέα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ για συμβάσεις έργων που όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, με τον τρόπο πού εκτελέστηκαν

στο Λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, ζημίωσαν το δημόσιο. Επιπλέον τους επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα όπως  της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα ενώ  για έξι στελέχη της επιχείρησης όπως μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ, μέλη του Συμβουλίου διεύθυνσης και ανώτατα στελέχη των ορυχείων επιβλήθηκε και η χρηματική εγγύηση των 10.000 €. Οπως αποκαλύπτει το vetonews.gr στα 29 στελέχη της ΔΕΗ, περιλαμβάνονται πρόσωπα που από το 2003 έως το 2011 διετέλεσαν διευθυντές του Λιγνιτικού κέντρου δυτικής Μακεδονίας, πολλά στελέχη που σήμερα αποτελούν  την αφρόκρεμα στην ιεραρχία της διεύθυνσης όπως διευθυντές ορυχείων, κλαδάρχες ακόμη και μηχανικοί που συμμετείχαν σε επιτροπές παραλαβής η επίβλεψης των επίμαχων έργων ενώ κάποιοι από τους παραπάνω είναι συνταξιούχοι.

Η υπόθεση αφορά συμβάσεις έργων συγκόλλησης και συντήρησης ιμάντων που εκτέλεσε η ΔΕΗ την περίοδο 2002 έως το 2010. Το θέμα έφτασε στις δικαστικές αρχές μετά από μηνυτήρια αναφορά που άσκησε μια εκ των δυο ανταγωνιστριών εταιριών που αναλάμβαναν με διαγωνισμό συμβάσεις εκτέλεσης έργων. Μια επιχειρηματική σύγκρουση  δύο εταιριών με αντικείμενο τις συγκολλήσεις ιμάντων  που λάμβαναν και οι δύο δουλειές από την ΔΕΗ από το 2002 και μετά, μια ελληνικών συμφερόντων -οι Ελληνικές ενώσεις- και μια Γερμανικών συμφερόντων -Nilos Hellas- είχε ως αποτέλεσμα η δεύτερη, να προσφύγει στην δικαιοσύνη, κατηγορώντας την ΔΕΗ και τα στελέχη της ότι "με τον τρόπο τους διευκόλυναν την ανταγωνίστρια εταιρία να προσφέρει φθηνότερες τιμές στις διαγωνιστικές διαδικασίες που πραγματοποιούσαν  οι διευθύνσεις των ορυχείων".

 Η ΔΕΗ και τα στελέχη της -κάποιοι εξ αυτών είναι σήμερα συνταξιούχοι -ισχυρίζονται ότι "ακολούθησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που ορίζονται από τους όρους της προκήρυξης του έργου και τον εσωτερικό κανονισμό εκτέλεσης έργων που έχει η ΔΕΗ".  Το πόρισμα του συνέταξαν με την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα δύο υπάλληλοι της τοπικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών από την Καστοριά και στο οποίο στηρίχτηκαν οι ανακριτικές αρχές, αναφέρει ότι "τα έργα έπρεπε να εκτελεστούν με το καθεστώς των προμηθειών και όχι της σύμβασης έργου".  Έτσι δεν θα έπρεπε να έχουν εγκριθεί αναθεωρήσεις στην εκτέλεση έργου που οι ανακριτικές αρχές θεωρούν ότι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο.  Τα στελέχη της ΔΕΗ ισχυρίζονται ότι "οι τυχόν αναθεωρήσεις προβλέπονται στα τεύχη της  δημοπράτησης και προκήρυξης του έργου κατά την διαγωνιστική διαδικασία και από το σύστημα εκτέλεσης των συμβάσεων έργων εντός των ορυχείων που έχει η επιχείρηση".

Τα υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη -κάποια εξ αυτών είναι σήμερα συνταξιούχοι- που προσήλθαν στο γραφείο της ανακρίτριας στην Κοζάνη την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου αρνήθηκαν κάθε είδους κατηγορία στην άσκηση των καθηκόντων τους και παρουσία δύο συνηγόρων της ΔΕΗ παρέδωσαν τα απολογητικά τους υπομνήματα. Στην ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων και της χρηματικής εγγύησης υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες και ενστάσεις και  χρειάστηκε η παρουσία της αστυνομίας στο δεύτερο όροφο του δικαστικού Μεγάρου. Με την πρόταση της Ανακρίτριας για επιβολή περιοριστικών μέτρων υπήρξε διαφωνία από την πλευρά της Εισαγγελέως, ενώ οι δικηγόροι της ΔΕΗ αναμένεται να  καταθέσουν  αίτημα αναίρεσης των περιοριστικών  μέτρων στο συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κοζάνης. Για το εάν θα παραπεμφθεί τελικά η υπόθεση στο ακροατήριο θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα το συμβούλιο Εφετών δυτικής Μακεδονίας.

Στην ιεραρχία της διοίκησης υπάρχει προβληματισμός απο το αποτέλεσμα της ανακριτικής διαδικασίας αφού η αφρόκρεμα των στελεχών ακόμη και μελών του συμβουλίου διοίκησης η του ΔΣ της εταιρίας βαρύνονται με αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, αν και αισιοδοξούν οτι η κρίση του Συμβουλίου Εφετών θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου και αλήθειας για τα τεκμαινόμενα στην εκτέλεση συμβάσεων έργων. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 13:17
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.