Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 10:28

Αναταράξεις και δυσαρέσκεια απο τις απευθείας αναθέσεις 5 εκ € στο ορυχείο Αμυνταίου

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Οι χωματουργικές εργασίες στο ορυχείο Αμυνταίου προχωρούν κανονικά, έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις από συνεργεία της ΔΕΗ για να διαπιστώσουν σε πιο βαθμό είναι εκμεταλλεύσιμο το κοίτασμα λιγνίτη που βρίσκεται σκεπασμένο κάτω από τα εκ κυβικά χώματος και σύμφωνα με πληροφορίες

του Vetonews οι πρώτες αρχικές εκτιμήσεις –αν και είναι νωρίς- αναφέρουν ότι ένα σημαντικό μέρος ταυ κοιτάσματος θα μπορέσει να εξορυχθεί. Στις εργασίες χωματουργικών δουλεύουν ασταμάτητα τα συνεργεία των εργολάβων. Αυτό που κρίνεται αξιοσημείωτο είναι ότι με την επίκληση της έκτακτης ανάγκης -δηλαδή ότι έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες-, δόθηκαν απευθείας ανάθεση εργολαβίες ύψους 5 εκ €. σε δύο εργοληπτικές εταιρίες που περιλαμβάνουν τα χωματουργικά του ορυχείου Αμυνταίου. Οι εργολαβίες "σπάστηκαν" όπως λένε στην γλώσσα των αναθέσεων σε δύο κομμάτια των 3 εκ € και 2 εκ €. Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews τις εργασίες ανέλαβαν δύο καινούργιες από την άποψη των εργοληπτικών πτυχίων εταιρίες από την Εορδαία που το προηγούμενο διάστημα οι μέτοχοί τους εργάζονταν ως υπεργολάβοι στις μεγάλες εταιρίες του χώρου.  Από μια μικρή έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται απευθείας ανάθεση από το συμβούλιο διοίκησης της ΔΕΗ χωματουργικών σε τέτοιο οικονομικό μέγεθος.

Θα μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά; Έαν προχωρούσαν στην διαδικασία του τακτικού διαγωνισμού που συνήθως λειτουργούν οι συμβάσεις των χωματουργικών θα χρειαζόταν τουλάχιστον έξι μήνες έως και την ανακοίνωση του εργοδότη.  Ο πρόχειρος διαγωνισμός θα πρόσφερε μια λύση σε πιο σύντομο χρόνο  που δεν θα ξεπερνούσε το διάστημα των 45 ημερών αλλά ούτε αυτό επέλεξε το συμβούλιο διεύθυνσης της ΔΕΗ. Στις δύο παραπάνω  περιπτώσεις των διαγωνισμών που αναφέραμε οι δύο εταιρίες που έλαβαν την απευθείας ανάθεση δεν θα είχαν μεγάλη τύχη λόγω του βιογραφικού τους σε σχέση με τις ήδη γνωστές εταιρίες του χώρου.

Όλα τα στελέχη της τοπικής και υψηλής ιεραρχίας γνωρίζουν πολύ καλά τον τοπικό επιχειρηματικό χάρτη και τις εταιρείες που δεν είναι αλεξιπτωτιστές, επιδεικνύουν σοβαρότητα στην εκτέλεση των έργων, πληρώνουν τους εργαζομένους τους ακόμη και όταν δεν πληρώνονται από την ΔΕΗ. Γιατί λοιπόν δεν εμπιστεύθηκαν τους ήδη γνωστούς έμπειρους και φερέγγυους; Η απόφαση από ότι φαίνεται δεν ήταν δική τους.  Έμπειροι παρατηρητές του χώρου εκτιμούν  ότι η απόφαση της ΔΕΗ υπαγορεύτηκε σε πολιτικό επίπεδο από την ανάγκη ανάδειξης νέων επιχειρηματικών  παικτών, διεύρυνσης η διάθεσης ανακατατάξεων του τοπικού επιχειρηματικού χάρτη σε ότι αφορά τα της ΔΕΗ.

Tην παραπάνω υπόθεση που αποκαλύπτει το vetonews καθώς και τις πολιτικές "παρεμβατικές κινήσεις" στο τοπικό επιχειρηματικό "παρε – δώσε", παρακολουθούν άπαντες, συνδικάτα, Γενοπ, τοπικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, ανθρωποι της αυτοδιοίκησης,  αλλά όλοι, ανεξάρτητα από το εάν αισθάνονται έντονη την δυσαρέσκεια η τους κυριαρχούν οι υποψίες, κρατούν χαμηλούς τόνους περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις. Ουδείς ακόμη και από τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης η όσους αντιπολιτεύονται τον Παναγιωτάκη, επιθυμεί στην παρούσα φάση που η διοίκηση της επιχείρησης δίνει μια διαπραγματευτική μάχη για την πώληση μονάδων και ενδεχομένως υδροηλεκτρικών και με τον πονοκέφαλο της κατολίσθησης του ορυχείου Αμυνταίου, να ξύσει πληγές.

Όπως μας εκμυστηρεύτηκε τοπικός παράγοντας της επιχείρησης οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία δύο  τακτικών ανοικτών διαγωνισμών με χωματουργικά μια εργολαβία στο ορυχείο Λακιάς ύψους 10 εκ € και μια στο ορυχείο Αμυνταίου ύψους 3 εκ € που θα βγουν στον "αέρα" το επόμενο διάστημα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 12:28
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.