Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 09:34

Η πόλη των πολλών προσδοκιών

Γράφτηκε από την
Χορευτές μπαλέτου φωτογραφίζονται στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης Χορευτές μπαλέτου φωτογραφίζονται στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης

    της Ευγενιας Ηλιοπουλου

Στην  Άγια Πετρούπολη   ολόκληρο το κέντρο και πολλά προάστιά της έχει ανακηρύξει ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς η UNESCO. Η <<πρωτεύουσα του Βορρά» είναι μια τεράστια ανοιχτή έκθεση μνημειακής, διακοσμητικής και χρηστικής αρχιτεκτονικής,

γεμάτη μεγαλοπρεπή και μη κτήρια με εξαιρετικές λεπτομέρειες, κήπους και πάρκα, πλατιές λεωφόρους, σκαλιστές γέφυρες, αγάλματα και μνημεία. Το Λένινγκραντ ,η ηρωική πόλη ,διατήρησε το άγαλμα των 16 μέτρων του Λένιν εκεί που σε άλλες πόλεις το γκρεμίζουν. Άλλαξε όνομα  πολλές φορές από Ίνγκρια αρχικά, το 1613 χωρίς πρόσβαση στην Βαλτική, σε   Πέτερμπούργκ  το 1703 ,μετά Πέτρογκραντ, μετά Λένινγκραντ και από το 1991  Αγιοπετρούπολη (από τον Άγιο Πέτρο ) Η «Βενετία του Βορρά» ή «Πόλη των 300 γεφυρών»(που είναι τελικά 700 από τις οποίες 21 ανοίγουν και κλείνουν και η γέφυρα ανακτόρων συνοδεύει αυτή την κίνηση με μουσική )έχει 93 μικρά και μεγάλα ποτάμια,42 νησιά και 800 πάρκα. Για την ανέγερση της πόλης ο τσάρος υποχρέωνε τους επισκέπτες και τους κατοίκους να μεταφέρουν πέτρες από άλλα μέρη απαγορεύοντας την χρήση τους για τις κτίσεις σε άλλες πόλεις. Στους περίπου 7 εκατομμύρια (5 είναι μόνιμοι και δύο με σχέση εργασίας που πηγαινοέρχονται από την Μολδαβία και το Ουζμπεκιστάν) το πράσινο ανά κεφαλήν είναι 50 τ.μ. Ο πολιούχος της πόλης είναι ο  αγιοποιημένος Αλεξάνδρ Νιέβσκι.( 1221 - 1263) που είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μεσαιωνικής Ρωσίας. Θεωρείται η κεφαλή της Ρωσίας ενώ η πρωτεύουσα η Μόσχα είναι  η καρδιά της.

  Η πόλη του Πούτιν κρύβει πολλές προσδοκίες. Το Λένινγκραντ με μικρότερο πληθυσμό από την Μόσχα (5 εκατ/17 εκατ). έχει  μία ιστορία που βαραίνει στην συνείδηση πολλών ρώσων. Πάνω σε πολλά μνημεία δόθηκαν μάχες διατήρησης η καταστροφής μετά την Οκτωβριανή επανάσταση. Σε συνθήκες παγωνιάς(-45 βαθμούς) και πείνας(125 γρ. ψωμί/ημέρα την περίοδο των 900 ημερών του αποκλεισμού και με 1 εκατ. θανάτους αυτός ο λαός βρήκε την δύναμη να αντισταθεί και να ΄΄ θάψει΄΄ πολλά έργα τέχνης για να μην λεηλατηθούν από τους γερμανούς κατακτητές. Με την σκληρή επιθετική της και επεκτατική τάση απέναντι στην Κριμαία και την Ουκρανία ο Πούτιν ξεκαθάρισε τις οικονομικές και γεωγραφικές φιλοδοξίες του με αποτέλεσμα να υποστεί κυρώσεις από την Ε.Ε και τις ΗΠΑ. Καθόλου τυχαία η επιμονή του Τράμπ στο μποικότ άσχετα αν η Ευρώπη θα έκλεινε λίγο το μάτι στις παρατυπίες. Η ποσότητα Φ.Α. με την οποία τροφοδοτεί η Gazprom την Ευρώπη ανέρχεται σε 170-180 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και το κόστος παραγωγής του είναι χαμηλότερο από εκείνο από τις ΗΠΑ, που μεταφέρεται ως LNG .Με βάση τα κριτήρια αγοράς, δεν συμφέρει το Φ.Α. από τις ΗΠΑ. Επομένως ο μόνος τρόπος είναι με πολιτικά μέσα να εμποδιστεί η εισαγωγή Φυσικού Αερίου από τη Ρωσία, ώστε η έλλειψη να καλυφθεί με το LNG (Φ.Α.) από τις ΗΠΑ.

    Η ¨Αγια Πετρούπολη ,η πόλη της διανόησης, της προόδου, του πολιτισμού, της τέχνης. είναι συνάμα μία ισχυρή βιομηχανική πόλη με δεκάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις ξένων και ντόπιων συμφερόντων. Πόλη των μουσείων όμως μόνο 10% των εσόδων της πόλης προέρχονται από τον τουρισμό καθότι εδώ εδρεύον πάρα πολλές βαριές βιομηχανίες (ναυπηγεία , πετρελαίου και φυσικού αερίου). Στην πάλη των συμφερόντων το κράτος συγκρούεται με την εκκλησία. Χαρακτηριστική η διαμάχη  για το μνημείο - μουσείο μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ισαακίου (1818-1848),   που χρειάζεται κάθε τρία χρόνια ανακαίνιση λόγω προβληματικού εδάφους(διάβρωση λόγω ποταμού Νέβα που ήταν γνωστή από την ανέγερση αλλά παρά τις αντιρρήσεις των τεχνητών ο τσάρος επέμενε  να κτιστεί εκεί.) Αν  θα παραμείνει αυτόνομο (με δικά του κέρδη και εισπράξεις, λιγοστή φορολογική επιβάρυνση αλλά σταθερά διεθνή κονδύλια λόγω πολιτιστικής κληρονομιάς )θα μπορέσει να πληρώσει τους δεκάδες επιστήμονες διατήρησης και συντηρητές του κτηρίου..Αν θα μεταβιβαστεί στο Μητροπολιτικό  Πατριαρχείο  οι επιστήμονες και οι τεχνίτες θα μείνουν απλήρωτοι και σιγά σιγά αυτό το μουσείο θα μεταμορφωθεί σε εκκλησία με έσοδα που θα διοχετευτούν σε άλλα ταμεία και όχι στην μελέτη και προσπάθειας συντήρηση. Σε λίγο ,όταν θα γίνουν εκλογές ,ο Πόυτιν. θα αλλάξει το καθεστώς ανάλογα με τις δικές του φιλοδοξίες,( θα ΄΄δωρήσει΄΄ η θα ΄΄κρατήσει΄΄;).

    Η πόλη έχει φοβερή ζωντάνια και οι περισσότεροι κάτοικοι της ολημερίς εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες. Ζωντανό παράδειγμα νεοπλουτισμού και καθαρό δείγμα. εισβολής καπιταλιστικών πρότυπων. Η ανεργία είναι ανύπαρκτη και δύο η ώρα ,το πρωί  περπατάς άφοβα κοντά στους κατοίκους της .¨Έχει χάσει το σοσιαλιστικό της προφίλ και έχει πολλές προσδοκίες εμπορικές βιομηχανικές πολιτιστικές ή πολιτικές. Μερικές είναι φανερές και κερδοφόρες άλλες είναι  κρυφές και χαμένες .Σε ένα κεντρικό κανάλι ,αντικρίζεις ένα μεγάλο όμορφο μαύρο καράβι που θυμίζει το έμβλημα της πόλης αλλά …είναι ένα εστιατόριο και ένα μεγάλο κέντρο αδυνατίσματος. Πολλοί κάτοικοι αντιδρούν   θεωρώντας το προσβολή (δεκάδες μέτρα από το Ερμιτάζ)για το ιστορικό κέντρο της πόλης αλλά… τα λεφτά  του κέρδους υπερίσχυσαν και παραμένει εκεί..

     Αυτή η πανέμορφη πόλη δυστυχώς κρύβει και άλλα αρνητικά παραδείγματα. Καταγράφονται 19,5 αυτοκτονίες για κάθε 100.000 άτομα / χρόνο(2016).Τα σουπερμάρκετ λειτουργούν 24ωρο όμως μετά τις 22 ώρα απαγορεύεται η πώληση αλκοολούχων ποτών. Πολλοί νέοι κοροϊδεύουν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού αφού ονειρεύονται μόνο ακριβά αυτοκίνητα και πλούσια διαμερίσματα. Οι αναφορές τους ,στις προηγούμενες κυβερνήσεις ,είναι υποτιμητικές και οι χαμένες προσδοκίες των γονέων τους αποτελούν θέμα πολλών ειρωνικών σχολιασμών.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 09:40
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.