Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 12:14

Από λάθη σε γκάφες, λόγω έπαρσης και αλαζονείας η ηγετική ομάδα της Δήμου Κοζάνης.

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Το τελευταίο διάστημα η ηγετική ομάδα του δήμου πρωταγωνιστεί αρνητικά στην τοπική επικαιρότητα. Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο διάστημα  ευφορίας διαδέχτηκαν οι γκρίνιες οι ίντριγκες, οι κόντρες εντός του δήμου ακόμη και στο δημοτικό συμβούλιο η ακόμη εντός των τειχών της δημοτικής ομάδας «Κοζάνη τόπος να ζεις»

που σήμερα τείνει να εξελιχθεί σε ένα άνευρο μηχανισμό που το μόνο που παράγει είναι τα παλαμάκια και η επιβράβευση στην ηγετική ομάδα. Αρκετοί εθελοντές που στήριξαν με νύχια και δόντια το κτίσιμο της κίνησης δυο χρόνια μετά την ανάληψη της δημαρχίας από τον Λευτέρη Ιωαννίδη έχουν αποστασιοποιηθεί, δεν συμμετέχουν, άλλοι εμφανίζονται απογοητευμένοι από το δημαρχοκεντρικό σύστημα που μέσω κολλητών έχει εγκαθιδρύσει ο Λευτέρης Ιωαννίδης. Aλλοι κρατούν αποστάσεις η στη χειρότεροι περίπτωση απογοητευμένοι επέστρεψαν στον καναπέ τους. Η εικόνα είναι επίσης πολύ κακή  σε ότι αφορά τους δημοτικούς συμβούλους  της πλειοψηφίας που πολλοί δεν συνομιλούν καν μεταξύ τους, έχουν πολύ κακές σχέσεις -οι τελευταίες αλλαγές στην ΔΕΥΑΚ ήταν χαρακτηριστικές του κλίματος- ενώ άλλοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο τρόπο που ασκεί διακυβέρνηση ο Λευτέρης Ιωαννίδης απέχουν ορισμένες φορές, ακόμη και από τα δημοτικά συμβούλια. Ο δήμαρχος δύο χρόνια μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, έχει  δημιουργήσει ενα μοντέλο διοίκησης του δήμου, όπου ένα ολιγομελές σχήμα από κουμπάρους, προσωπικούς φίλους που έχουν γίνει στενοί συνεργάτες, παρακάμπτει κάποιες φορές την αυτονομία της θεσμικής διοίκησης σε ορισμένα όργανα του δήμου.

Η τάση της δημάρχου να εξαφανίζει κάθε δημιουργική φωνή που εναντιώνεται σε επιλογές των επικεφαλής των οργανισμών έχει ως αποτέλεσμα να εκδιώκονται  αποδεδειγμένα δημιουργικοί άνθρωποι και την θέση τους στα ΔΣ αυτών να καταλαμβάνουν  πολύ στενά συγγενικά  πρόσωπα συμβούλων που βρίσκονται κοντά στον δήμαρχο. Μπορεί να κατηγορούσε την προηγούμενη δημοτική αρχή για τις κλειστές πόρτες του δημαρχείου αλλά φαίνεται ότι επαναλαμβάνει τις ίδιες πρακτικές.

Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης έχει δημιουργήσει εντάσεις, η δημοτική ομάδα βοά, ενώ μέρος αυτής της αντίδρασης φάνηκε στην επιστολή της πρώην προέδρου του ΟΑΠΝ Φανής Φτακα που μιλά με ονόματα και διευθύνσεις για όσους διαβάζουν και πίσω από τις λέξεις. Η επιστολή της Φτάκα είναι αρχηγικού χαρακτήρα, όπου εκτός των άλλων υπενθυμίζει σε πολλούς αποδέκτες με νόημα ότι είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Οικολογικής κίνησης με πολύπλευρη δράση σε μη κυβερνητικές οργανώσεις δηλαδή με λίγα λόγια δεν είναι «χτεσινή» που ανέβηκε εσχάτως στο βαγόνι της Κίνησης που κέρδισε τις εκλογές.  Η διπλή απάντηση της δημοτικής αρχής, η μακροσκελής ανακοίνωση που μοίρασε το γραφείου τύπου του δήμου και το άρθρο του αντιδημάρχου πολιτισμού Παναγιώτη Δημόπουλου, εμφανίζει δείγματα πανικού, έλλειψη εμπειρίας και ανωριμότητα σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, ανομοιογένεια στις εκτιμήσεις των ανθρώπων που συναποφασίζουν με τον Λευτέρη για το τι είναι πολιτικά ορθό.

 Η ανωριμότητα στην διαχείριση κρίσεων φάνηκε εξόφθαλμα στο τρόπο που ο δήμαρχος η αντιδήμαρχος Ελένη Τασοπούλου και άλλοι αντιμετώπισαν η προσπάθησαν να μας πουν ότι αντιμετωπίζουν το θέμα του  φρικτού  θανάτου ενός παιδιού από τα ροτβαϊλερ. Την τιμή της πόλης και την μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού διέσωσαν οι άρον άρον κινήσεις της Εισαγγελίας Κοζάνης και οι άνθρωποι που στελεχώνουν την Κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής.  Αυτό ούτε ξεχνιέται ούτε καταπίνεται.

Η διάθεση της Φτακα να βγει έξω από τους τοίχους της κίνησης «τόπος να ζεις» και να θέσει τους προβληματισμούς της στο δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια ακόμη πιο έντονα στο άρθρο της, παρέσυρε την «παρέα» του δημαρχείου σε περιοχές όπου πολλές φορές η αντιπαράθεση με δήθεν επιχειρήματα αποκαλύπτει λεπτομέρειες και απογυμνώνει αυτόν που ασκεί εξουσία. Η επιστολή Δημόπουλου σε πρώτη φάση και η απάντηση του δημαρχείου εμπεριέχουν τέτοια στοιχεία.

Τραυματισμένος εσωτερικά από μερίδα συμβούλων του ο δήμαρχος Κοζάνης επιχειρεί το άλμα από την μια στο Σύριζα  και από την άλλη στην κοινωνία. Πριν από τρείς μήνες έχοντας στον πλευρό του τον  γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα και χωρίς να τον ερωτήσει κανείς άνοιξε ένα θέμα που εν πολλοίς θεωρείται αυτονόητο, δηλαδή ανακοίνωσε  ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές. Αυτή και μόνο η εικόνα του κάδρου με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε από τον κ Ιωαννίδη το πλεονέκτημα της κεντροδεξιάς συσπείρωσης που κέρδισε ο συνδυασμός του και ο ίδιος στην πρώτη εκλογική μάχη και αυτόματα τον σπρώχνει σε πιο περιχαρακωμένα ακροατήρια. Από την άλλη πραγματοποιεί εξορμήσεις στο λαό με επιτόπου ενημερώσεις σε δημοτικά διαμερίσματα και διαλόγους στα κοινωνικά δίκτυα όπου συνομιλεί απευθείας, ακούει τα παράπονα η τα αιτήματα των πολιτών. Η εκτίμηση στην ηγετική ομάδα είναι ότι το πρόσωπο του δημάρχου είναι ακόμη άφθαρτο στην κοινωνία και στοχεύουν να επενδύσουν από δω και στό εξής σε πρωτοβουλίες που θα περιστρέφονται γύρω από το πρόσωπο του, εν αντιθέσει με τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους του των οποίων η  εικόνα τους είναι αρκετά θολή.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 21:11
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.