Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 21:27

Επιδότηση στους καταναλωτές για μετατροπή των εγκαταστάσεων θέρμανσης σε ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ανακοίνωσε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης απο την Καστοριά

Γράφτηκε από τον

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ

Την έλευση του Φυσικού Αερίου με δίκτυα διανομής στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά, ανακοίνωσε ο υπουργος Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς. Ο κ Σταθάκης

ανέφερε ότι «το συνολικό κόστος της επένδυσης του δικτύου διανομής θα ανέλθει στα 21,8 εκ €» και η χρηματοδότηση θα προέλθει κατά 12,6 εκ € από το ΕΣΠΑ, 7,5 εκ € δάνειο από την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων (ΕΤΕπ) και 1,7 εκ € θα προέρχονται από το μετοχικό κεφάλαιο και την συμμετοχή των πελατών.

Όπως εξήγησε εως το 2023 προβλέπεται για τους δήμους  Καστοριάς, Άργους Ορεστικου και Γρεβενών «η ανάπτυξη και λειτουργία 138,6 χλμ δικτύων  χαμηλής πίεσης και 15 χλμ δικτύων μέσης πίεσης».  Τα έργα κατασκευής του δικτύου διανομής θα ξεκινήσουν το 2019 και η πλήρης ανάπτυξη του έργου θα ολοκληρωθεί το 2029.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος διείσδυσης του ΦΑ σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η ΔΕΔΑ  ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε «θα υπάρξουν κίνητρα όπως η επιδότηση της μετατροπής των εσωτερικών εγκαταστάσεων θέρμανσης τόσο στους οικιακούς όσο και στους εμπορικούς καταναλωτές».

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης που ικανοποιεί ένα παλιό αίτημα του γουνοποιητικού κόσμου της περιοχής και που ρυθμίζει οριστικά το θέμα της λειτουργείας του κέντρου Γούνας ως μόνιμου Εκθεσιακού κέντρου. Ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά  στο μειωμένο Ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ που νομοθέτησε  πρόσφατα η κυβέρνηση, που αφορά την Δυτική Μακεδονία και τον Δήμο της Μεγαλόπολης, τονίζοντας ότι «θα δώσει αναπτυξιακή  ώθηση  ώστε να ανακάμψει η παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής».

Νωρίτερα ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής κατά την τοποθέτησή του στην έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, εξήρε την προσπάθεια όσων εργάστηκαν για το θέμα της έλευσης του Φυσικού αερίου στην περιοχή, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα με τις πράξεις μας να αποδείξουμε το ενδιαφέρον μας για την ανάπτυξη που θα σηματοδοτήσει μια άλλη εποχή για την πατρίδα μας».

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης δήλωσε  ότι με συστηματική δουλειά και σκληρές διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών «εξασφαλίσαμε ένα μέρος της χρηματοδότησης του δικτύου διανομής που θα ξεκινήσει το 2019, δηλαδή 12,6 εκ €  να καταβληθεί  από τους πόρους της κεντρικής κυβέρνησης», ενώ προανήγγειλε ότι η δυτική Μακεδονία λόγω ετοιμότητας θα φτιάξει πολύ νωρίτερα τα δίκτυα διανομής από άλλες περιοχές. Έκανε αναδρομή στο παρελθόν και στις προσπάθειες της παρούσας περιφερειακής αρχής να εξασφαλιστούν από τον ΤΑΠ σημεία εξόδου του ΦΑ τόσο στην Πτολεμαΐδα όσο και στην Καστοριά, αφού η αρχική συμφωνία που κυρώθηκε στην βουλή το 2013 δεν προέβλεπε αυτό το σχεδιασμό ο οποίος εξασφαλίστηκε από την επαναδιαπραγμάτευση που έκανε η Ελληνική κυβέρνηση με την Κ/Ξ του Αγωγού.  

Η βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τεληγιορίδου δήλωσε ότι η έλευση του ΦΑ είναι «μόνο η αρχή για την ενεργειακή αυτάρκεια της πόλης», η συνάδελφός της από την ΝΔ Μαρία Αντωνίου σημείωσε ότι «στηρίζουμε το έργο της έλευσης ΦΑ στην περιοχή παρότι ο κ. Σταθάκης δεν ψήφισε την κύρωση της συμφωνίας το 2013 στην βουλή», ενώ ο Μίμης Δημητριάδης βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «στο μέλλον η δυτική Μακεδονία θα είναι ο τόπος που δεν θα χάνει ευκαιρίες».

Η συνεδρίαση ήταν πολύωρη και ο  διάλογος που ακολούθησε  στην αίθουσα  του δημοτικού συμβουλίου ήταν ζωηρός με τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, αντιπεριφερειαρχών αλλά και πολιτών που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.  

ΠΗΓΗ:απε μπε | 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 11:46
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.