Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 16:42

Κοζάνη: Ελληνογερμανική συνάντηση κορυφής για την Αποκατάσταση και την Αξιοποίηση Εξαντλημένων Ορυχείων Λιγνίτη Πολυμελής αντιπροσωπεία δημάρχων και τεχνοκρατών στην Λειψία

Γράφτηκε από τον
η λίμνη Geiseltalsee μια απο τις μεγαλύτερες λίμνες της Γερμανιας δημιουργήθηκε στην θέση  παλιών ορυχείων και σήμερα ολη αυτή η περιοχή συγκεντρώνει περι τους 700000 επισκέπτες ετησίως η λίμνη Geiseltalsee μια απο τις μεγαλύτερες λίμνες της Γερμανιας δημιουργήθηκε στην θέση παλιών ορυχείων και σήμερα ολη αυτή η περιοχή συγκεντρώνει περι τους 700000 επισκέπτες ετησίως

του Σπύρου Κουταβα

Τις επιστημονικές μεθόδους, τις βέλτιστες  πρακτικές και εμπειρίες στην αποκατάσταση και αξιοποίηση εξαντλημένων ορυχείων λιγνίτη, αναζήτησαν δήμαρχοι, εκπρόσωποι της περιφέρειας, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της δυτικής Μακεδονίας,

σε συνάντηση που πραγματοποίησαν με Γερμανούς συναδέλφους τους στην Braunsbedra της κεντρικής Γερμανίας.

Ο δήμος Braunsbedra στην περιοχή της Σαξωνίας περιλαμβάνει πάνω από 30 εξαντλημένα επιφανειακά ορυχεία λιγνίτη που εγκαταλείφθηκαν η έκλεισαν μετά την πτώση του τείχους και σήμερα τα περισσότερα εδάφη και οι εκτάσεις που καταλάμβαναν, έχουν αποκατασταθεί η ολοκληρώνεται εντός μικρού χρονικού διαστήματος η  ολική αποκατάστασή τους.  

Στην θέση των παλιών ορυχείων έχουν δημιουργηθεί χώροι αναψυχής, εξοχικές κατοικίες πάρκα, περιοχής άγριας ζωής, ενώ κυριαρχεί το υγρό στοιχείο με την λίμνη Geiseltalsee να κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων λιμνών της Ευρώπης.

Ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ εξέφρασε την έκπληξή του για τις εικόνες περιβαλλοντικής αποκατάστασης που αντίκρυσε στην θέση των παλιών επιφανειακών ορυχείων λιγνίτη, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να θυμίζει ότι εδώ γινόταν εξόρυξη λιγνίτη, παρά μόνο κάποιοι θηριώδη εκσκαφείς που είναι επισκέψιμοι και ενταγμένοι ως στοιχείο βιομηχανικής κληρονομιάς στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής». Παράλληλα εξέφρασε την αγωνία του για το εάν θα καταφέρει η δυτική Μακεδονία που ήδη βρίσκεται σε διαδρομή μετάβασης από την οικονομία βασισμένη στην  εξόρυξη του λιγνίτη, να αποκαταστήσει με τέτοιο τρόπο τα εδάφη της ώστε να είναι όχι μόνο λειτουργικά αλλά να προσελκύουν και επισκέπτες από άλλες περιοχές.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κωσταντίνος Θεοδωρίδης επισήμανε ότι το 2017 επισκέφθηκαν την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Geiseltalsee  περίπου 800.000 τουρίστες, οι οποίοι έμειναν στα ξενοδοχεία που δημιουργήθηκαν στην περιοχή, ενώ μερικά είναι κτισμένα ως ξύλινες πλωτές κατοικίες στο νερό. 

Την εννεαμελές ελληνικό κλιμάκιο, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος του Braunsbedra,  Steffen Schmitz, ο οποίος ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με τα προβλήματα που άφησε στην πόλη η ολοκλήρωση του έργου της εξόρυξης λιγνίτη, τις προσπάθειες που ακολούθησαν και ο οδικός χάρτης που σχεδιάστηκε για την αποκατάσταση των ορυχείων και την αλλαγή της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας καθηγητή Αντώνη Τουρλιδάκη που συμμετείχε στην συνάντηση, η προετοιμασία του εγχειρήματος της αποκατάστασης που  περιελάβανε τον χωροταξικό σχεδιασμό και την προετοιμασία των έργων  αποκατάστασης  της περιοχής διήρκησε περίπου επτά χρόνια ενώ για την ολοκλήρωση των έργων χρειάστηκε περίπου μια δεκαπενταετία. Ο κ. Τουρλιδάκης χαρακτήρισε υψηλού επιπέδου την Ελληνογερμανική συνάντηση, σημείωσε οτι από την μεριά των Γερμανών συμμετείχε όλη η ομάδα  επιστημόνων, τεχνικών και αυτοδιοικητικών ακόμη και κρατικών αξιωματούχων που χειρίστηκαν το πολυετές σχέδιο αποκατάστασης και αξιοποίησης των εδαφών.

«Τη σημασία των μελλοντικών συνεργασιών και της δημιουργίας ενός δικτύου στον τομέα της αποκατάστασης περιοχών από εξόρυξη λιγνίτη» υπογράμμισε ο Υπεύθυνος Έργου της Γερμανικής Εταιρείας Εξόρυξης, Τ.  Onnasch  ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του  Merseburg  καθηγητής Jörg Kirbs, πρότεινε τη συνεργασία μεταξύ των φορέων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της δυτικής Μακεδονίας σε θέματα τεχνογνωσίας αποκατάστασης και αξιοποίησης εδαφών. Έγιναν εκτενείς παρουσιάσεις από το Κρατικό οργανισμό Γεωλογίας και Μεταλλείων της περιοχής για τις λίμνες  που έχουν δημιουργηθεί, για τις λιμναίες δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί καθώς και στην δημιουργία πλωτών σπιτιών που κατακλύζονται από επισκέπτες και περιηγητές καθ’όλη την διάρκεια του έτους.

Η ελληνική αντιπροσωπεία  περιηγήθηκε στο υπαίθριο μουσείο Ferropolis, το οποίο βρίσκεται σε χερσόνησο της λίμνης Gremminer που δημιουργήθηκε μετά την αποκατάστασης των εδαφών,  στο οποίο εκτίθεται μερός του μηχανολογικού εξοπλισμού εξόρυξης λιγνίτη στο πλαίσιο της βιομηχανικής κληρονομιάς.  

Για τον δήμαρχο Φλώρινας το πιο σημαντικό στοιχείο που πρόσφερε αυτή η ελληνογερμανικη προσέγγιση και εμπειρία, είναι ότι θα πρέπει «στο άμεσο  μέλλον να ζητήσουμε με επιτακτικό τρόπο από την πολιτεία την χρηματοδότηση του σχεδίου αποκατάστασης και αξιοποίησης των εδαφών των πρώην ορυχείων που διαθέτουμε στην περιοχή μας και όχι από την ΔΕΗ όπως κάναμε έως σήμερα.

 Την ελληνική αντιπροσωπεία πλαισίωσαν ο δήμαρχος Εορδαίας και Πρόεδρος του Δικτύου των Ενεργειακών Δήμων, Σάββας Ζαμανίδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, ο Ιωάννης Βοσκόπουλος  ο δήμαρχος Αμυνταίου, Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης , εκπρόσωποι της περιφέρειας, του ερευνητικού κέντρου ΕΚΕΤΑ και του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και την στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης δηλαδή σ’ένα ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι σταθερά  προσανατολισμένο στην συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα κοινά που αφορούν την  οικονομία και την ανάπτυξη.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Ιουνίου 2018 10:31
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.