Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 19:12

"Ψαρεύοντας" στα εθνικιστικά συλλαλητήρια του λεγόμενου "Μακεδονικού"

Γράφτηκε από τον
απο την πλατεία Πτολεμαϊδας φωτ :https://e-ptolemeos.gr απο την πλατεία Πτολεμαϊδας φωτ :https://e-ptolemeos.gr

του Σπύρου Κουταβα

H ΝΔ το μεγάλο αστικό κόμμα της χώρας που οσονούπω θα βρεθεί στο τιμόνι της, χάνει την μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί με την πλευρά της ιστορίας όπου θα έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην λύση μιας εκκρεμότητας που ταλανίζει παραπάνω

απ’ όσο αξίζει το εθνικό διαπραγματευτικό απόθεμα της χώρας.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν έχει αναφορές στην δεξιά μήτρα της ΝΔ, όταν αντιλήφθηκε ότι η όποια στήριξη στην κυβέρνηση στο θέμα της "μακεδονικού" κινδύνευε να του επιστραφεί ως μπούμερανγκ από την δράση γνωστών δεξιών και ακροδεξιών κύκλων με αναφορές και σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ, πήρε τις αποστάσεις του. Στην συνέχεια όταν αντιλήφθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος των στελεχών του, βουλευτές, πολιτευτές κλπ. είναι φανατικοί υποστηρικτές των συλλαλητηρίων, αποφάσισε επισήμως να καταγγείλει την διαδικασία της διαπραγμάτευσης και να ζητήσει απο την κυβέρνηση να την επαναλάβει στο μέλλον.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ συλλαμβάνεται σε πολιτική αγκύλωση, με το πρόσωπο στραμμένο στους ιστορικούς τηλεβόες που διαλαλούν συνθήματα εθνικιστικής ρητορικής. Το έπραξε ανοήτως με το θέμα των ταυτοτήτων και ηττήθηκε, και σήμερα ντροπιάζεται στα μάτια των σημερινών νέων γιατί απουσίασε από αυτήν την λογική και αναγκαία  μεταρρύθμιση.

Έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση στην γειτονική χώρα εάν αντέξει την πίεση που υφίσταται απο την σκληρή δεξιά εθνικιστική αντιπολίτευση, η ΝΔ θα κινδυνεύσει να μείνει εκτός νυμφώνος στην συμφωνία για το όνομα, που θα έχει επιτευχθεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Επειδή βλέπω πολλούς πολιτευτές, υποψήφιους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,την σημερινή ημέρα των συλλαλητηρίων να διακινούν την ελληνική σημαία με την φωτογραφία του Παύλου Μελά, δίνουν την εντύπωση ότι ζουν σε άλλες εποχές η μάλλον φαίνεται να νοιώθουν πιο ασφαλείς με τα λάβαρα, τα κουμπούρια, και τα επαναστατικά κειμήλια, που όμως αφορούν μια περίοδο της χώρας που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αυτήν την  σκληρή εθνικιστική ρητορική γύρω από το θέμα που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα στελέχη της η ΝΔ θα την βρει μπροστά της και τότε δεν θα φταίνε οι άλλοι.  

Σήμερα οι διευθετήσεις και οι εκκρεμότητες λύνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μάλιστα για να επέλθει η συμφωνία είναι αναγκαίες οι αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δεν υφίσταται θέμα αμοιβαίων υποχωρήσεων μόνο σε μια περίπτωση. Όταν ο εταίρος Εθνικός  συνομιλητής έχει ηττηθεί στο πεδίο των μαχών. Τότε την συμφωνία την γράφει ο νικητής και την υπογραφεί ο ηττημένος. Ευτυχώς δεν ζούμε σε τέτοιες συνθήκες, η Ελληνική Μακεδονία είναι εδώ με τον αρχαίο πλούτο την Βεργίνα, τις Αιγές, την Πέλλα, την Αιανή, την Αμφίπολη, με την οικονομία, τις επιχειρήσεις, με την αγροτική της παραγωγή και προπάντων τον σημαντικότερο πλούτο που διαθέτει που δεν είναι άλλος από το ανθρώπινο δυναμικό. Τα προικισμένα νέα παιδιά με τις υψηλές τους γνώσεις και εξειδικεύσεις που αντί να μένουν στην χώρα τους, συμβάλλουν με την εργασία  τους στην επέκταση κα ανάπτυξη οικονομιών άλλων χωρών.

Όσο οι "ρήτορες" του  εν Ελλάδι  εθνικιστικού αφηγήματος επαναλαμβάνουν συνεχώς, ότι χάνοντας το όνομα της Μακεδονίας, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στις επεκτατικές διαθέσεις των βορείων γειτόνων, άλλο τόσο οι εθνικιστικοί "ρήτορες" στα Μπίτολα και τα Σκόπια επαναλαμβάνουν ότι το "βόρεια η το άνω" Μακεδονία θα είναι ένα μονίμως ανοικτό παράθυρο απειλής που ο Ελληνικός εθνικισμός ανά πάσα στιγμή, με την βοήθεια των αναμφισβήτητα πολύ πιο ισχυρών στρατιωτικών όπλων που διαθέτει, θα απειλήσει και θα υποσκάψει την ακεραιότητα της χώρας.

Δυστυχώς διαφόρων τύπων ελληναράδες όταν ταξιδεύουν σε Σκόπια, Μπίτολα η Οχρίδα αποφεύγουν να μιλήσουν πραγματικά με τους γείτονες, να αφουγκραστούν το "σαράκι" που τρώει το δικό τους εθνικό τομάρι, να καταλάβουν πως μια δράκα εθνικιστικών, λαϊκιστών σαν κι αυτούς που ξεφυτρώνουν σαν τα "κουκιά" στην Ιταλία και αλλού, πατώντας πάνω στο μαλακό υπογάστριο του εγχώριου εθνικισμού  και λέγοντας ψεύτικες ιστορίες, κατάφερε  να εξαπατήσει ένα ολόκληρο λαό.

Όπως όλα δείχνουν η Ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε συμφωνία στο όνομα της σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις και την  απάλειψη ορισμένων  αλυτρωτικών διακηρύξεων, που όμως  θα χρειαστεί  συνταγματική αναθεώρηση για να γίνουν. Οι βόρειοι γείτονες  όπως φαίνεται κρατάνε το θέμα της γλώσσας, ενώ άγνωστο παραμείνει εάν έχει επέλθει συμφωνία στο θέμα της «μακεδονικής» υπηκοότητας δηλαδή εάν θα υποδηλώνεται με το όνομα της σύνθετης ονομασίας που έχει συμφωνηθεί η με το σκέτο «μακεδονική».  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 21:19
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.