Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 13:06

Απαλογούμενη, με δικαιολογίες και μισές αλήθειες, η δημοτική αρχή για την "εξορία' του Ειδικού δημοτικού στον Τετράλοφο - Οι επιλεκτικές συμπεριφορές του Δημάρχου Κοζάνης

Γράφτηκε από τον

Του Σπύρου Κουταβα

Απολογούμενος και με διάθεση αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής  ως προς την διαχείριση και του θέματος του Ειδικού δημοτικού σχολείου Κοζάνης, που μεταφέρεται 25 χλμ από την Κοζάνη στο Τετράλοφο, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την σύσκεψη με φορείς, γονείς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της εκπαίδευσης για την διευθέτηση ταυ θέματος, δήλωσε ότι «ως δήμαρχος αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί σε μένα και όχι σε άλλους» και ότι αυτό που μπορούσε να κάνει ήταν «να υποδείξουμε εναλλακτικά μόνο δημοτικά κτίρια».

Ενοχλημένος προφανώς από την έκταση που έλαβε μετά το δημοσίευμα του vetonews και την κριτική που ασκήθηκε από τους πολίτες στα social media, σχολίασε λέγοντας ότι «δεν είναι εποχή για πλειοδοσία ευαισθησίας, δεν θέλω να επιδοθώ σε κάτι τέτοια, ούτε δέχομαι ότι έχει κάποιος περισσότερη (ευαισθησία) από μένα, ίσως εκτός από τους γονείς που έχουν παιδιά». Καταλήγοντας ο δήμαρχος και θέλοντας να αποφύγει ‘’το γκριζάρισμά του'’ από τους αντιπάλους του, μιας και βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, δήλωσε ότι  «αντιλαμβάνομαι την κριτική» ξεκαθάρισε ότι στις δεδομένες συνθήκες που υπήρχαν «ήταν η καλύτερη λύση» από πλευράς του δήμου και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπήρχαν και κάποιες άλλες λύσεις που αφορούσα άλλους φορείς «αλλά δεν θα απολογηθώ εγώ αυτή την στιγμή».

Ο δήμαρχος Κοζάνης δυστυχώς δεν διαφεύγει της πρακτικής που συνηθίζουν οι περισσότεροι από τους αυτοδιοικητικούς η πολιτικούς παράγοντες, στα δύσκολα να λένε τις μισές αλήθειες. Επίσης να μην ζητούν ούτε μια συγνώμη από τους πολίτες στους οποίους ακόμη και η αδράνειά τους έχει αρνητική επίπτωση στην καθημερινότητα της ζωής τους, ενώ δεν θα έπρεπε. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για τις αδύναμες και ευάλωτες ομάδες των ΑΜΕΑ που ζητούν την ισότιμη αντιμετώπισή τους από όλους εμάς, η συγνώμη του φορέα εξουσίας είναι πέρα απ’ολα τ’άλλα  και πράξη παραδείγματος. Βέβαια εκτός από την απουσία συγνώμης η δήμαρχος Κοζάνης άλλοτε με μικροδικαιολογίες, άλλοτε με ψεματάκια προσπαθεί να πει στην κοινή γνώμη ότι έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου. Είναι όμως έτσι; Δυστυχώς για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, όχι.

Επιγραμματικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

Τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος δέχθηκε πολυμελή αντιπροσωπεία στο γραφείο του από εκπροσώπους του Ειδικού σχολείου, εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών, που ζητούσαν επειγόντως την μεταφορά τους σε άλλο κτίριο και την επισκευή του υπάρχοντος. Λίγο διάστημα αργότερα επισκέφθηκε ο ίδιος ο δήμαρχος τις εγκαταστάσεις του σχολείου όπου συνεργάστηκε στο γραφείο του διευθυντή. Την ίδια περίοδο όλοι οι φορείς των εκπροσώπων των ΑΜΕΑ Κοζάνης απαίτησαν από την δημοτική αρχή την μεταφορά σε άλλο κτίριο που να πληροί τις προϋποθέσεις, την επισκευή του υπάρχοντος κτιρίου και την κατασκευή νέου δημοτικού σε οικόπεδο που εξασφαλίστηκε πλησίον του18ου δημοτικού σχολείου Κοζάνης.  Τo θέμα λαμβάνει δημοσιότητα με ρεπορτάζ στο vetonews όπου αναδεικνύονται οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο. Ο Πάρις Ζαμπακας του Συλλόγου Γονέων φίλων με Αυτισμό , ο Σάκης Λότσιος της ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ, ο Γιάννης Γκαμπούρας της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με δηλώσεις του στο vetoFM κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για την κατάσταση του σχολείου και ζητούν την προσωρινή μετεγκατάσταση του  και την κατασκευή νέου διδακτηρίου.

Στις αρχές του 2016 οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου αναλαμβάνουν να εκπονήσουν την μελέτη αποκατάστασης του υπάρχοντος κτιρίου. Με βάση τα παραπάνω  δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια το πρόβλημα, τις προεκτάσεις του και με την ανάληψη από τις υπηρεσίες του της εκπόνησης μελέτης, γνωρίζει όχι μόνο το παραδοτέο της μελέτης αλλά και το χρόνο που θα χρειασθεί για την επισκευή του κτιρίου. Τα χρήματα εξασφαλίστηκαν έγκαιρα  από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο δήμαρχος Κοζάνης από το 2016 που ξεκίνησε η μελέτη ως και μέχρι πριν το καλοκαίρι του 2018 που υπέγραψε την σύμβαση ανάθεσης του έργου, είχε το χρόνο να προετοιμαστεί για την μεταφορά των μαθητών σε κατάλληλο κτίριο. Ο δήμος Κοζάνης εκτός από τα δημοτικά κτίρια διαχειρίζεται με βάση τις αποφάσεις της πολιτείας και τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα έχει αυξημένες αρμοδιότητες στο θέμα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας που ασχολούνται με το στενό εκπαιδευτικό κομμάτι.

Από το 2014 λειτουργούσε στο Ν Κλείτο μια υπερσύγχρονη δομή Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου στο νέο κτίριο του δημοτικού διαμερίσματος. Τα παιδιά τόσο στο δημοτικό όσο και στο νηπιαγωγείο δεν ξεπερνούσαν τα 20 σ’ένα κτίριο με δώδεκα  αίθουσες διδασκαλίας  και πολλούς βοηθητικούς χώρους.   Ο Δήμαρχος, η σχολική επιτροπή του δήμου Κοζάνης που είναι αρμόδια για τα σχολεία και οι αντιδήμαρχοι το γνώριζαν από πρώτο χέρι. Ο καιρός περνούσε ο δήμαρχος με βάση τα λεγόμενα του υποτίθεται ότι εξαντλεί όλα τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης πριν καταλήξει στον Τετράλοφο αλλά για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει -εμείς μόνο να εικάσουμε μπορούμε- δεν εξετάζει την λύση ενός σχολείου στον Κλειτο. Το σχολείο που είναι σχεδόν άδειο, εκπληρεί με ‘’το καλημέρα σας’’ το 95% των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος. Επίσης εξυπηρετεί με το παραπάνω την πάγια θέση του αναπηρικού κινήματος αλλά και των επιλογών του υπουργείου Παιδείας για συνεκπαίδευση συνύπαρξη Αμεα και άλλων παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Γιατί ο δήμαρχος δεν «βλέπει» την λύση στο Ν Κλειτο που μπορεί να φιλοξενήσει 180 παιδιά και επί τρία χρόνια υπολειτουργεί  μόνο 20 μαθητές, ενώ προτιμά  οι υπηρεσίες του την ίδια στιγμή να πληρώνουν για τα έξοδα λειτουργίας  του (θέρμανση κλπ) σαν η δομή να λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη; Έθεσε το πρόβλημα σε υπηρεσιακό επίπεδο στην Πρωτοβάθμια και εάν το έκανε τι του είπαν;

Την ίδια περίοδο ο προηγούμενος διευθυντής Ειδικού σχολείου οντας σε απελπισία και πιεζόμενος από γονείς και εκπαιδευτικούς επισκέπτεται το σχολείο Ν. Κλείτου κάνει έρευνα και διαπιστώνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει με αξιοπρέπεια τους μαθητές του. Αμέσως ενημερώνεται από την υπηρεσία του να μην υπολογίζει  το συγκεκριμένο σχολείο στις επιλογές του και ότι οι κάτοικοι που είναι πρόσφυγες το θέλουν μόνο για τα δικά τους παιδιά.

Οι τύχες των επιλογών, των ανθρώπων της εξουσίας δυστυχώς εξαρτώνται πάντοτε από το μέγεθος του πολιτικού κόστους. Την ίδια περίοδο που γίνονται όλα τα παραπάνω και ο δήμος υποτίθεται ότι ερευνά την βέλτιστη λύση στο όνομα των παιδιών ΑΜΕΑ του σχολείου,  υπάρχει ένα ανοικτό μέτωπο της δημοτικής αρχής με το συγκεκριμένο χωριό που αφορά την χωροθέτηση νεκροταφείου, μια εκκρεμότητα που παρέλαβε από την  προηγούμενη δημοτική αρχή του Λ.  Μαλουτα. Ο Λ.  Ιωαννίδης και Κ. Δεσποτίδης «ανακρούουν πρύμνα» σε ότι αφορά την πάγια θέση τους για την χωροθέτηση του κοιμητηρίου όταν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της  αντίδρασης των κατοίκων και ειδικότερα όταν μέτρησαν τις επιπτώσεις που θα έχει η επιμονή στην αρχική τους επιλογή. Στις  εκλογές της δεύτερης Κυριακής η παράταξη του κ Ιωαννίδη αντέστρεψε το αποτέλεσμα και σκούπισε το σύνολο σχεδόν των ψήφων του κ Μαλουτα στον Ν. Κλείτο.  

Ο κ. δήμαρχος  ισχυρίζεται ψευδώς ότι έκανε τα πάντα για την υπόθεση του Ειδικού σχολείου. Δημόσια η  και υπηρεσιακά δεν έδωσε καμία "μάχη" ως όφειλε για να κατοχυρώσει την ισότιμη συμμετοχή των μαθητών ΑΜΕΑ στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι έκθετος στα μάτια της κοινής γνώμης για την συμπεριφορά δυο μέτρων που ακολούθησε  και μάλιστα εις βάρος μιας ομάδας που είναι ευάλωτη και χρειάζεται πρωτίστως την στήριξη της τοπικής εξουσίας  

Δυστυχώς για τον κ Ιωαννίδη εκεί που για τον ίδιο προέκυπτε είτε πολιτικό όφελος, είτε διευθέτηση πολιτικών υποσχέσεων αμοιβαίου οφέλους σε τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,  είτε σε εκπλήρωση υποσχέσεων στην φιλική για τον ίδιο κυβέρνηση, δεν δίστασε να εκτεθεί και να δώσει  μάχες  με ρίσκο. Όταν στις αρχές του 2018 προέκυψε επισήμως η ίδρυση του Καλλιτεχνικού σχολείου Κοζάνης ο δήμαρχος για την εξεύρεση της στέγης φιλοξενίας έφερε τα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, συγκρούστηκε με πολίτες, εκπαιδευτικούς, μαθητές, ενώ στην συνέχεια δεν το έβαλε κάτω, διαπραγματεύθηκε με τον Ν. Κλειτο την φιλοξενία του σχολείου στις εγκαταστάσεις του. Ήταν τέτοιο το πάθος του δήμαρχου που πήγε ο ίδιος στο χωριό για να πείσει σε λαϊκή συντέλεση τους κατοίκους για το εγχείρημα του νέου σχολείου και να δεχτούν  οι τελευταίοι να μεταφερθούν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο.

Από την απλή σύγκριση και μόνο των ενεργειών που έκανε ο δήμαρχος Κοζάνης στις δύο περιπτώσεις που διαχειρίστηκε, φάνηκε από την μια το κυνικό πρόσωπο της εξουσίας απέναντι στους αδύναμους ΑΜΕΑ και τις οικογένειες τους και από την άλλη φάνηκε το πολιτικό πάρε-δωσε με αμοιβαίο όφελος για το καλό του πολιτικού του μέλλοντος. 

Οι ΑΜΕΑ μαθητές του Ειδικού σχολείου είναι μόνοι τους, δεν βρίσκονται στην πολιτική ατζέντα κανενός βουλευτή η πολιτικού κόμματος. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και θα παραθέσω τα λόγια γεμάτα απογοήτευση που μας έστειλε μια μαχόμενη μητέρα που το παιδί της πέρασε από το κτίριο του Ειδικού δημοτικού σχολείου.  «Ξέρετε γιατί δεν θα αλλάξει κάτι; γιατί δεν είναι το δικό τους το παιδί. …Το μόνο που θέλουν τα παιδιά μας είναι αγάπη και να τα αποδεχτούν…».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 16:14
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.