Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 15:38

Στην έβδομη θέση ανάμεσα σε 45 πανεπιστήμια του κόσμου το Moto-3 της ομάδας Tyφoon Motoracing του ΠΔΜ - Δύο απο τα τρία πρώτα βραβεία έλαβαν οι Ελληνες φοιτητές (ΦΩΤΟ)

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Την έβδομη θέση στην γενική κατάταξη ανάμεσα σε 48 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο κατέκτησε η ομάδα Tyφoon Motoracing, του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Κοζάνης του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

στο διεθνή διαγωνισμό MotoStudent 2018 που έγινε στην Ισπανία.

 Η 22μελής ομάδα των φοιτητών, σχεδίασε μελέτησε και κατασκεύασε την «Χίμαιρα» το αγωνιστικό δίκυκλο 250cc  τύπου Moto-3 που αποτελεί εξέλιξη, αλλά με σημαντικές κατασκευαστικές καινοτομίες του προγενέστερου μοντέλου Τyφ-One, αφήνοντας πίσω της ομάδες από μεγάλα Πολυτεχνεία και Τεχνολογικά πανεπιστήμια που εξαιτίας της βιομηχανικής θέσης των χωρών τους, διαθέτουν ισχυρή παράδοση στην έρευνα, τον σχεδιασμό και την κατασκευή μοτοσικλέτας.

«Οι κριτές και διάφοροι  ειδικοί που συμμετείχαν ως αξιολογητές και που προέρχονται από  από μεγάλους κατασκευαστικούς οίκους, έδειξαν εντυπωσιασμένοι από την Χίμαιρα, τους κέρδισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι  κατασκευαστικές καινοτομίες της μηχανής και μας ζήτησαν τα εγχειρίδια κατασκευής για την βιβλιοθήκη τους», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Δημήτρης Γιαγκόπουλος επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών «κι  όπως καταλαβαίνεται αυτό είναι πολύ τιμητικό για την προσπάθεια και το τελικό αποτέλεσμα της ομάδας»,κατέληξε ο Δημήτρης Γιαγκόπουλος, που υποστηρίζει επιστημονικά την προσπάθεια τής Tyφoon Motoracing από την ίδρυση της.  

Η Ελληνική φοιτητική ομάδα ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο των νικητών υποσκελίζοντας μεγάλες ομάδες και Πολυτεχνεία όπως του Τορίνο και της Μπολόνια που υποστηρίζονται γενναία από την εγχώρια βιομηχανία Ducati και αφήνοντας πίσω άλλες χώρες με ισχυρή παράδοση στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. 

Στο Μηχανολογικό και μελετητικό σκέλος του διαγωνισμού η Ελληνική  ομάδα με την «Χίμαιρα» κατέκτησε την πρώτη θέση και έλαβε δύο από τα τρία πρώτα βραβεία του διαγωνισμού. Πήρε το πρώτο βραβείο για τον σχεδιασμό και την ανάλυση της κατασκευής "Best Design" και το πρώτο βραβείο της Καινοτομίας καθώς "Best Innovation".  

Η κατασκευή της κάθε ομάδας υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους επαγγελματικού επιπέδου, βαθμολογείται ανάλογα, ενώ το «Moto-3» αξιολογείται και σε διάφορα αγωνίσματα όπως η επιτάχυνση,  breaking test κλπ συλλέγοντας βαθμούς, με στόχο μία υψηλή θέση στη γενική κατάταξη. Από τις 45 ομάδες μόλις οι 34 κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τα τεστ.

Οι επιδόσεις της  ομάδας Tyφoon Motoracing με την Χίμαιρα ήταν, πρώτη θέση στην τελική κατάταξη στην επιτάχυνση,  την 5η θέση στην δοκιμή πέδησης ενώ στις δοκιμές που αφορούν την αφαίρεση και επανατοποθέτηση του μπροστινού τροχού και του μπροστινού fairing (μούρη και καρίνα) η ομάδα κατάκτησε την πρώτη θέση με χρόνο μόλις 27 δευτερόλεπτα!. Αξίζει να σημειωθεί οτι στα δοκιμαστικά της ομάδας ο χρόνος άγγιξε τα  13 sec.

Συνολικά, η φοιτητική ομάδα των Μηχανολόγων της Κοζάνης με τους βαθμούς που συγκέντρωσε, χωρίς τον αγώνα στην αγωνιστική πίστα, βρέθηκε στην 5η θέση της τελικής κατάταξης των δυναμικών αγωνισμάτων, ανάμεσα σε 34 ομάδες! Στην αγωνιστική πίστα η Χίμαιρα ήταν στην 15η θέση της γραμμής εκκίνησης και με αναβάτη τον Σπυρίδωνα Παπαγεωργίου τερμάτισε στην 12η θέση.

«Η έβδομη θέση στην γενική κατάταξη της βαθμολογίας ανάμεσα σε 34 ομάδες από όλο τον κόσμο είναι για μας μια μεγάλη νίκη, απέναντι σε όλα τα εμπόδια που συναντήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια» δήλωσε όλο χαρά ο αρχηγός της ομάδας Ευθύμιος Παππάς . Μας αποκάλυψε μάλιστα και μια κακιά στιγμή στον αγώνα που θα μπορούσε να στοιχίσει την συμμετοχή της Χίμαιρας την τελευταία μέρα στην αγωνιστική πίστα. "Την παραμονή του αγώνα και κατά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών τεστ, από πτώση της μηχανής υπήρξε σοβαρή ζημιά στα μηχανικά μέρη της μοτοσυκλέτας". Ο Ευθύμης Παππάς μας περιγράφει τα ανάμεικτα συναισθήματα  που κυριαρχούσαν στην ομάδα, απέραντη χαρά από την επιτυχία με τις δύο πρωτιές και άγχος, αγωνία  για την επόμενη μέρα μετα το ατύχημα, εάν θα μπορέσει η μηχανή να κατέβει στον αγώνα. «Φύγαμε από την αίθουσα των τελετών με τα κύπελλα και τους επαίνους στα χέρια και αντί για το ξενοδοχείο πήγαμε αμέσως στα πιτς της ομάδας και πιάσαμε αμέσως δουλειά.  Χρειάστηκε να εργαστούμε όλη την νύκτα για να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα». Η ανταμοιβή και η ανακούφιση για την δουλειά της ομάδας ήρθε όταν οι ελεγκτές της διοργάνωσης αφού πέρασαν από κόσκινο τις εργασίες επισκευής και έκριναν ότι δεν εγείρονται θέματα ασφάλειας,  ανάψαν το πράσινο φως για την συμμετοχή της μηχανής στην πίστα. «Αυτή ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία για την συνοχή της ομάδα μας» υπογραμμίζει ο αρχηγός της ομάδας «που κάτω από ακραίες συνθήκες  και ασφυκτικής πίεσης χρόνου συνεργάστηκε αρμονικά  φέρνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα».

Όλα τα δομικά μέρη της μοτοσικλέτας σχεδιάστηκαν, μελετήθηκαν από την ομάδα και κατασκευάστηκαν σε επιχειρήσεις και μηχανουργεία της δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης και οι οποίες έγιναν χορηγοί υποστήριξης της αγωνιστικής προσπάθειας.

Η ομάδα Τyφοοn MotoRacing, ιδρύθηκε το 2014 από φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια και σήμερα, αποτελείται από 22 προπτυχιακούς φοιτητές που φιλοδοξούν ως αυριανοί μηχανικοί να πρωταγωνιστήσουν στην επιστήμη τους.

Τα ονόματα που έδωσαν οι φοιτητές στις δημιουργίες τους τα εμπνεύστηκαν από την Ελληνική Μυθολογία: Η «Χίμαιρα» ήταν κόρη του Τυφώνα και της Έχιδνας και αναφέρεται ως ένα φοβερό τέρας που εξέπνεε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού, και η ουρά του κατέληγε σε φίδι

Το MotoStudent διοργανώνεται από την MEF (Moto Engineering Foundation) κάθε δύο χρόνια στην πίστα MotorLand Aragon της Ισπανίας και συμμετέχουν πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, με στόχο το «Moto GP-3» που έχουν σχεδιάσει, να ικανοποιεί τις τεχνολογικές απαιτήσεις που ορίζονται από τον διαγωνισμό και οι φοιτητικές ομάδες που συμμετέχουν να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους ως μελλοντικοί μηχανικοί.

πηγη :ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 16:24
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.