Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 09:29

Επετειακή μνήμη – Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στην Πτολεμαΐδα

Γράφτηκε από τον
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΕΠΑΦΗ" απο την Πτολεμαϊδα Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΕΠΑΦΗ" απο την Πτολεμαϊδα

του Σπύρου Κουταβα

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΠΑΦΗ» που εκδιδόταν με επιτυχία στην Πτολεμαΐδα, εντόπισα στα αρχεία της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τον Νοέμβριο του 1992 έρχεται στην πόλη της Πτολεμαϊδας

ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της εφημερίδας και της τοπικής Κινηματογραφικής Λέσχης, ως τιμώμενο πρόσωπο στην προβολή της ταινίας του «Το μετέωρο βήμα του Πελαργού». Είναι η περίοδος που η χώρα ζει στο κλίμα μια πρωτοφανούς εθνικιστικής έξαρσης με αφορμή το «Μακεδονικό» με συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Με κάποιο τρόπο οι σκοτεινοί, παρακρατικοί, εθνικιστικοί κύκλοι και ιδεολογικοί δάσκαλοι των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων συνδέουν τα μηνύματα της ταινίας με τις εξελίξεις στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Η ταινία του αυτή αντιμετώπισε τρομακτικές δυσκολίες κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της στην Φλώρινα από τον τότε Μητροπολίτη Καντιώτη και τις παρεκκλησιαστικές οργανώσεις. Ποιος θα μπορούσε όμως να φανταστεί ότι θα αντιμετώπιζε εξίσου προβλήματα και κατά την προβολή της, όταν αποφάσισαν οι δύο παραπάνω φορείς να διοργανώσουν την εκδήλωση στην Πτολεμαϊδα. 

Πόλεμος από την τότε δημοτική αρχή, απειλές από διάφορους κύκλους, με αποτέλεσμα ο τοπικός θιασάρχης του σινεμά φοβούμενος τα χειρότερα, να ακυρώσει οχι μόνο την προβολή της αλλά και όλο το πρόγραμμα των προβολών της κινηματογραφικής λέσχης για την τρέχουσα χρονιά. Οι άνθρωποι της τοπικής εκκλησίας, σε συνεργασία με σκοτεινούς μηχανισμούς της πόλης προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την προβολή της.

Μετά από πολλές προσπάθειες και την παρέμβαση προοδευτικών επαγγελματιών,  πείθεται ιδιοκτήτης της καφετέριας «Εορδαία Παλλάς»  να διαθέσει το χώρο του για την προβολή της ταινίας. Άλλοι επαγγελματίες συμβάλλουν οικονομικά στην ενοικίαση της κινηματογραφικής μηχανής προβολής και την μεταφορά της στο χώρο. Τελικά η ταινία προβάλλεται στην κατάμεστη καφετέρια. Ο κόσμος απολαμβάνει την προβολή  και την παρουσία του σκημοθέτη και το γεγονός αυτό που έζησε  παρόντας ο ίδιος ο Αγγελόπουλος θα το χρησιμοποιήσει ως σεναριακό στοιχείο στην επόμενη ταινία του "Το Βλέμμα του Οδυσσέα"

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΠΑΦΗ» σημειώνεται ότι «η βραδιά προβολής είναι μια νίκη του πολιτισμού απέναντι στη βαρβαρότητα…» και ότι «καμία παρασυναγωγή, καμία απειλή κανένας συνοδοιπόρος του πνευματικού αναλφαβητισμού δεν είναι σε θέση να μας επιβάλλει ένας τρόπο ζωής». Και αν δεν μπορεί κάποιος  να βρει ούτε έναν λόγο  να διαφωνήσει με την κατακλείδα του συντάκτη, μπορεί όμως για πολλούς λόγους να αναρωτιέται για τον διαχρονικό εθνικιστικό οίστρο της Προσφυγομάνας και Εργατομάνας Πτολεμαΐδας.

Σαν σήμερα ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε από την ζωή

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 09:47
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.