Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019 12:50

Προς την κορυφή της Ευρώπης καλπάζει ο Αντισημιτισμός στην Ελλάδα - Ανησυχητικά τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τις αντισημιτικές τάσεις στην χώρα μας

Γράφτηκε από τον
Η βεβήλωση του μνημείου Ολοκαυτώματος στην Καστοριά Η βεβήλωση του μνημείου Ολοκαυτώματος στην Καστοριά

του Σπύρου Κουταβα

Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην δημοσιότητα  αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την αντίληψη που έχουν οι Ευρωπαίοι για τον αντισημιτισμό. Τα στοιχεία της έρευνας αφορούν και την Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχει ελλιπής συνειδητοποίηση του φαινομένου του αντισημιτισμού. Ενώ το 89% των Εβραίων ανέφερε ότι ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία, μόνο το 36% του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έχει αυξηθεί.

Κατά μέσο όρο, 5 στους 10 πολίτες του δείγματος θεωρεί ότι ο αντισημιτισμός αποτελεί πρόβλημα για την χώρα, και μόλις σχεδόν 4 στους 10 θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που ο κόσμος αρνείται το Ολοκαύτωμα. Επίσης μόνο 4 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι το Ολοκαύτωμα διδάσκεται επαρκώς στα σχολεία. Από τους ερωτηθέντες, το 34% δεν γνωρίζει ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος συνιστά ποινικό αδίκημα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου τα στοιχεία για την Ελλάδα δεν είναι μόνο αποκαλυπτικά αλλά και πολύ ανησυχητικά, αφού σε πολλούς δείκτες αντισημιτισμού η Ελλάδα  βρίσκεται πολύ πάνω από το μέσο όρο σχεδόν όλων των χωρών της Ευρώπης ακόμη και της Ουγγαρίας, της Πολωνίας η της Αυστρίας. Μόνο η Κύπρος φαίνεται να συναγωνίζεται την χώρα μας στα αντισημιτικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα στο θέμα αντίληψης του Αντισημιτισμού οι απαντήσεις των Ελλήνων πολιτών θα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις και να σημάνει συναγερμός στα επιτελεία και τους αρμόδιους που έχουν την ευθύνη της Παιδείας και Εκπαίδευσης. Στο γενικό ερώτημα «πιστεύεται ότι κάθε μία από τις παρακάτω καταστάσεις αποτελεί η όχι πρόβλημα στην χώρα μας», το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν είναι πρόβλημα για την χώρα να αρνείται ο κόσμος το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, ενώ το αντίστοιχο της ΕΕ είναι μόλις 38%. Το 57% θεωρεί ότι η βεβήλωση των Εβραϊκών κοιμητηρίων δεν αποτελεί επίσης πρόβλημα, στην ΕΕ είναι μόλις 40%. Επίσης το 62% θεωρεί ότι δεν είναι πρόβλημα τα αντισημιτικά γκράφιτι η οι βανδαλισμοί εβραϊκών κτιρίων και  ιδρυμάτων, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό είναι μόλις 40%. Να υπενθυμίσουμε ότι στην Θεσσαλονίκη περισσότερο  στην Καστοριά και αλλού οι βανδαλισμοί Εβραϊκών μνημείων Ολοκαυτώματος η βεβηλώσεις Εβραϊκών κοιμητηρίων  είναι αρκετά συχνές. Είναι επίσης ενδιαφέρον το στοιχείο της έρευνας για την αντίληψη που έχουν οι πολίτες για τα φαινόμενα αντισημιτισμού στα ΜΜΕ και την πολιτική ζωή. Μόνο το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί ως πρόβλημα τον Αντισημιτισμό στην πολιτική ζωή, όταν στην ΕΕ είναι 43%, ενώ μόλις το 28% θεωρεί ότι είναι πρόβλημα ο Αντισημιτισμός στα ΜΜΕ, όταν την ίδια στιγμή στην ΕΕ είναι 41%.

Οι πολίτες σε πολύ υψηλά ποσοστά αναγνωρίζουν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι για την ιστορία τα ήθη και έθιμα την εθνικότητα των Εβραίων κι εδώ τα ποσοστά φαίνεται ότι δεν διαφέρουν σε Ελλάδα και ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα το 79% στην Ελλάδα και το 68% στην ΕΕ δεν είναι καλά ενημερωμένοι. Επίσης το 50% πιστεύει ότι το Ολοκαύτωμα δεν διδάσκεται επαρκώς στα σχολεία ενώ στην ΕΕ το 42% έχει την ίδια άποψη. Σχετικά με τον λόγο μίσους και την ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος, μόλις το 29% και 15% αντίστοιχα γνωρίζουν ότι υπάρχει νόμος ενώ την ίδια ώρα στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται σε 61% και 42% αντίστοιχα. Τέλος μόλις το 24% των πολιτών θεωρεί ότι ο Αντισημιτισμός είναι πρόβλημα για την χώρα,  στην ΕΕ το ίδιο πιστεύουν το 50%, ενώ την ίδια στιγμή θεωρούν ότι σε ποσοστό 52% το φαινόμενο παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Από τα στοιχεία της έρευνας του ευρωβαρόμετρου φαίνεται και κάτι άλλο, ότι το φαινόμενο του Αντισημιτισμού είναι βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κοινωνία και στο μέλλον θα χρειαστεί αρκετή δουλειά κυρίως στο σχολείο, στην πολιτική διακυβέρνηση αλλά και σε όσους έχουν λόγω εργασίας την ευθύνη της δημόσιας εκφοράς του λόγου.  Το δείγμα της έρευνα του Ευρωβαρόμετρου είναι 27.643 συνεντεύξεις από 04 ~20 / 12 / 2018  σε 27 χώρες στην ΕΕ και  1.016 συνεντεύξεις από 05~16 / 12 / 2018 στην Ελλάδα.

η ερευνα για την ΕΛΛΑΔΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019 13:34
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.