Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 13:22

Γρεβενά: "Γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο δημοτικό σχολείο γιατί στον ίδιο χώρο το απόγευμα, λειτουργεί μαθητική δομή εκπαίδευσης προσφυγόπουλων" - Τι λένε οι εμπλεκόμενοι φορείς

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Προβληματισμός επικρατεί στα στελέχη της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γρεβενών αλλά και στους ανθρώπους του  ΔΟΜ από την στάση του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης που για τρίτη ημέρα συνεχίζουν να μην στέλνουν τα

παιδιά τους στο σχολείο. Οι γονείς διαμαρτύρονται γιατί πιστεύουν ότι δεν έχουν τηρηθεί τα κριτήρια που προβλέπονται ως προς την δημιουργία δομής υποστήριξης εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στο συγκεκριμένο σχολείο και δεν έχει ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης σε ότι αφορά το πλαίσιο εμβολιασμού των παιδιών. Από τα 103 παιδιά που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο για τρίτη ημέρα απουσίασαν 63 παιδιά με ευθύνη και προσωπική επιλογή των γονέων.  Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Βασιλική Πρέβεζα δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «έχουν σταλεί επιστολές σε όλους τους αρμόδιους φορείς όπου διατυπώνουμε ερωτήματα αλλά και τις επιφυλάξεις μας χωρίς να έχουμε λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση». 

Οι μαθητές πρόσφυγες του δημοτικού παρακολουθούν μαθήματα από τις 14.00 έως τις 18.00 και το ημερήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει Γλώσσα, Μαθηματικά, Αγγλικά, Γυμναστική, Πληροφορική και μαθήματα Μουσικής και Εικαστικών τεχνών.

Στο 7ο Δημοτικό σχολείο είναι εγγεγραμμένα 37 προσφυγόπουλα και παρακολουθούν μαθήματά τα τριάντα. Οι επτά μαθητές μαζί με τους γονείς τους απουσιάζουν σε διαδικασίες ασύλου στην Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά στα διαλλείματα παίζουν μαζί με τους 20 μαθητές του ολοήμερου σχολείου και όπως αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου Φώτης Μπαζάκας «όλα εξελίσσονται αρμονικά και όμορφα όπως είναι ο ψυχικός κόσμος των παιδιών». «Γινόμαστε μάρτυρες πολύ ωραίων και συγκινητικών εικόνων» συνέχισε ο διευθυντής του σχολείου  όπου τα παιδιά «αγκαλιάζονται, παίζουν μαζί, προσφέρουν από το φαγητό τους η τα γλυκίσματα που μπορεί να έχουν στις τσέπες τους»  Μίλησε για το ενδιαφέρον που δείχνουν κάποιοι από τους δημότες των Γρεβενών  που έρχονται στο σχολείο μας και προσφέρουν γλυκίσματα η ζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν εάν υπάρχει ανάγκη στην εκπαίδευση  των παιδιών.

 Σε ότι αφορά τα θέματα υγιεινής και καθαριότητας του σχολείου, εκτός από μια θέση καθαρίστριας που προβλέπεται από το οργανόγραμμα στην λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, μετά την δημιουργία δομής εκπαίδευσης προσφύγων, ο δήμος Γρεβενών έχει προσλάβει και δεύτερο άτομο. Δηλαδή το απόγευμα από τις 14.00 έως τις 18.00 μμ υπάρχουν δυο καθαρίστριες που φροντίζουν τους χώρους υγιεινής για 50 μαθητές.

Στην ΠΕ Γρεβενών λειτουργούν 5 δομές εκπαίδευσης προσφυγόπουλων όπου έχουν εγγραφεί 145 παιδιά εκ των οποίων τα 105 είναι στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τα 40 στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι τέσσερις δομές βρίσκονται στην πόλη των Γρεβενών  στο 7ο και 3ο Δημοτικό σχολείο όπου εκπαιδεύονται μαθητές του Δημοτικού και στο 1ο Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ που εκπαιδεύονται παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου. Επίσης λειτουργεί και  δομή εκπαίδευσης στην Κρανιά Γρεβενών  για τα 21 παιδιά των προσφύγων που διαμένουν στα δύο ξενοδοχεία της ορεινής κωμόπολης.

Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γρεβενών Βασίλης Μήτσιαλος, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του Συλλόγου  Γονέων για τους εμβολιασμούς των προσφυγόπουλων εξήγησε ότι «δεν εγγράφεται μαθητής στο σχολείο εάν δεν έχει ακολουθήσει πρόγραμμα εμβολιασμού» ενώ πρόσθεσε ότι «τα προσφυγόπουλα σύμφωνα με τις καρτέλες υγείας που έχουν στο φάκελο τους, δεν έχουν τέτοιοι πρόβλημα».

Ανέφερε ότι έχουν γίνει διεξοδικές συζητήσεις με τους συλλόγους γονέων των σχολικών μονάδων όπου εκπαιδεύονται  προσφυγόπουλα, στους οποίους με αναλυτικό τρόπο «περιγράψαμε το πλαίσιο υποστήριξης της εκπαίδευσης» και προκειμένου να διαλυθούν  οι  παραμικρές υποψίες που εκφράστηκαν από ορισμένους για τις συνθήκες διαμονής στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου ως αιτία δημιουργίας ασθενειών,  «συνοδεία ειδικών και του ΔΟΜ επισκεφθήκαμε  όλες τις δομές φιλοξενίας χωρίς να εντοπίσουμε κάποιο πρόβλημα». Ο κ. Μήτσιαλος εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε κάθε συζήτηση με τους γονείς του 7ου Δημοτικού σχολείου και ανακοίνωσε ότι «από την Τετάρτη 13 Μαρτίου όλες οι δομές υποδοχής εκπαίδευσης προσφύγων θα λειτουργούν σε πλήρη διάταξη» αφού θα έχουν προσληφθεί όλοι οι εκπαιδευτικοί που προβλέπονται.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 13:31
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.