Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 11:36

"Δέκα χρόνια στο ίδιο σημείο", οι χαμένες ευκαιρίες της Δυτικής Μακεδονίας και ο ρόλος του πολιτικού προσωπικού

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Την 1 Ιανουαρίου 2011 με τον προφητικό τίτλο "ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ...ΤΟ 2020 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ!" γράφαμε για τρία μεγάλα θέματα

που θα έπρεπε το πολιτικό προσωπικό της περιοχής να ασχοληθεί εντατικά μέσω ενός δημιουργικού και χωρίς όρους διαλόγου, α) κλείσιμο μονάδων και υποχώρηση της λιγνιτικής δραστηριότητας ΔΕΗ, β) αναμόρφωση του χάρτη της υγείας στην Δυτική Μακεδονία, γ) νεα επιχειρηματικότητα σε μια περιοχή "κοιμισμένη" απο τον κρατισμό της ΔΕΗ:

[Τρία είναι τα βασικά θέματα στα οποία θα πρέπει να ενταθεί το επόμενο διάστημα ο δημόσιος διάλογος.

- Το μέλλον του Ν. Κοζάνης μετά το κλείσιμο των 14 μονάδων της ΔΕΗ το 2020 είναι το κορυφαίο θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τους φορείς και το πολιτικό προσωπικό της περιοχής. Διάλογος χωρίς κόμπλεξ, αλλά και πρωτοβουλίες που δεν θα έχουν να φοβηθούν το πολιτικό κόστος. Το θέμα που πρόεκυψε με το τοπικό πόρο ανάπτυξης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα, με το κόστος των μετεγκαταστάσεων να το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η πολιτεία και η ΔΕΗ από τον προϋπολογισμό της.

- Αποφάσεις σοβαρές που αφορούν την αναμόρφωση του χάρτη της Υγείας στην δυτική Μακεδονία. Και ας μην φοβηθούν ορισμένοι το πολιτικό κόστος. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα είναι αδιάφορο εάν οι τάδε νοσοκομειακοί γιατροί η κάποιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι αρχίσουν να κτυπούν το χέρι στο τραπέζι υπερασπιζόμενοι τα τοπικιστικά η εργασιακά συμφέροντα τους.

- Επειδή το πολιτικό σύστημα εδώ και πολλά χρόνια ''αιματωνόταν'' από την παρασιτική λειτουργία του δημόσιου τομέα, σήμερα έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Θα πρέπει γρήγορα να βρεθούν τα κατάλληλα αντανακλαστικά και να ασχοληθούν με το σημαντικό θέμα για την περιοχή που είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα. Οι ελάχιστοι επιχειρηματίες της περιοχής που δεν έχουν σχέση με την ΔΕΗ, προσπαθούν στο κοιμισμένο από τον κρατισμό περιβάλλον του Ν. Κοζάνης, να αναπτύξουν καινοτόμες δραστηριότητες. Είναι άμεση ανάγκη το αυτοδιοικητικό και πολιτικό προσωπικό της περιοχής να στρέψει την ματιά του στις επιχειρήσεις και σε πρωτοβουλίες που θα βοηθούσαν την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας στην περιοχή.

Ας το συνειδητοποιήσουν επιτέλους. Η ΔΕΗ υποχρεώνεται σε επενδυτική υποχώρηση. Από το 2016 θα αρχίσει να μειώνεται ραγδαία η λιγνιτικη παραγωγή και το 2020 θα έρθει το κλείσιμο των περισσότερων μονάδων. Η περιοχή δεν θα θυμίζει ούτε μικρογραφία ενεργειακού κέντρου. Όσοι λοιπόν θέλουν να φανούν χρήσιμοι αλλά όχι αρεστοί έχουν πολύ δουλειά να κάνουν. ] (1 Iανουαρίου 2011 vetonews.gr) 

Παρ'οτι η χώρα το 2011 μόλις είχε εισέλθει στα μνημόνια και ξεκινούσε με ελπίδες το πείραμα της αιρετής Περιφέρειας υπήρχε ο κρυφός πόθος οτι η περιοχή θα καταφέρει να συζητήσει σοβαρά και να θέσει προτεραιότητες για το μέλλον της. Ηταν η πρωτη φορά που είχαμε μπροστά μας όλα τα δεδομένα. Δυστυχώς όμως κοτάζοντας το σήμερα απολογιστικά φαίνεται οτι δεν καταφέραμε να ασχοληθούμε σοβαρά με καμία απο τις τρείς μεγάλες προτεραιότητες της περιοχής. Κι οχι μόνο αυτό, συνεχίζουμε να παριστάνουμε τους "έκπληκτους" που κλείνει ο ΑΗΣ Καρδιάς και το ΑΗΣ Αμυνταίου και οσονούπω οι 4 μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Μάλιστα με περίσσιο θράσος  ορισμένοι πολιτικοί πρωταγωνιστές του 2010, 11 12 κλπ διαμαρτύρονται γιατί όπως ολα δείχνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραπέμψει την χώρα μας στο Ευρ Δικαστήριο για την λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιας και Αμυνταίου , ενώ οι  ίδιοι ως"πονηροί πολιτευτές" κατά τον Σαββόπουλο,  θεωρούσαν αυτονόητη την μονομερή απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση λειτουργίας  των δυο σταθμών εξ αιτίας της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας και Αμυνταίου. 

Φτάνει η υποκρισία. Είμαστε στο πάτο του βαρελιού και κανεις απο τους παραπάνω πρωταγωνιστές δεν μπορεί να κάνει τον τιμητή. 

Καλό καλοκαίρι 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 12:30
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.