Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2020 20:31

Η εμπροσθοβαρής απολιγνιτοποίηση Κ. Μητσοτάκη και η παθητική στάση του Α. Τσίπρα

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Να πούμε αλήθειες:

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ ανακοίνωσε την πλήρη απολιγνιτοποίηση της περιοχής το 2028, αλλά δύο μήνες μετά με το νέο ΕΣΕΚ

που σχεδίασε και ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μάθαμε ότι πλήρης απολιγνιτοποίηση μεταφέρεται στο 2023 δηλαδή σε μόλις 4 χρόνια. Και η πρώτη και η δεύτερη ανακοίνωση έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές μούδιασμα στην περιοχή, στους φορείς της αυτοδιοίκησης και στην κοινωνία.

Σε επίπεδο αντιμετώπισης ο καθένας αυτοσχεδιάζει, από τους βουλευτές της ΝΔ, έως τους δημάρχους της περιοχής και τον Περιφερειάρχη που ακολουθεί ένα εντελώς προσωπικό δρόμο στην διαχείριση του, κρατώντας μακριά τους φορείς της κοινωνίας. Οι δήμαρχοι ακόμη και αυτοί που  αποτελούν το δίκτυο ενεργειακών δήμων δεν μπορούν να συνεννοηθούν να βγάλουν μια ανακοίνωση, που να διατυπώνουν έστω ένα ελάχιστο πλαίσιο αιτημάτων για λογαριασμό των πολιτών τους.  Νεοδημοκράτες οι περισσότεροι δεν θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό που χειρίζονται το θέμα. Υπακούουν στην εντολή που δόθηκε από τα κεντρικά της ΝΔ «χαμηλά οι τόνοι, σε επίπεδο ψιθύρων για να μην διεγερθούν σε βαθμό μη ελέγξιμο οι ανησυχίες των πολιτών για τις συνέπειες που θα επιφέρουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης».

Μέχρι στιγμής τα πάνε περίφημα. Αλλά σε αυτήν τους την προσπάθεια δεν είναι μόνοι τους. Έχουν έναν απρόσμενο σύμμαχο, ένα μη αναμενόμενο υποστηρικτή που σε άλλη περίπτωση θα'ταν στα κάγκελα με διαμαρτυρίες. Δεν είναι άλλος από το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΊΑ.

Το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης που θα επιφέρει μη αναστρέψιμη βλάβη στην περιοχή μας, προχωρά και μέχρι στιγμής γίνεται πράξη, με την σιωπή η την παθητική στάση του Αλέξη Τσίπρα. Όσοι περίμεναν από τον Τσίπρα που επισκέφθηκε την Κοζάνη, μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, ότι θα σήκωνε τους τόνους δείχνοντας τον δρόμο στους φίλους και τα μέλη του κόμματος και θα έλεγε όχι σε αυτό το εμπροσθοβαρές άδικο και εντελώς απροετοίμαστο σχέδιο που θα επιφέρει θανάσιμο οικονομικό πλήγμα στην περιοχή, απογοητεύτηκαν. Ο Τσίπρας «χάιδεψε» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού με την «κριτική του» για το θέμα και όλα σταμάτησαν εκεί.

Οι αρμόδιοι επί των Ενεργειακών του ΣΥΡΙΖΑ  δεν έχουν εναντιωθεί στο θέμα, ο πρώην υπουργός Σ. Φάμελλος που ήρθε  στην Κοζάνη μόνο που δεν ‘’παλαμάκισε’’ την ανακοίνωση της απολιγνιτοποίησης, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με εξαίρεση τον Στέλιο Κουλογλου εστιάζουν την προσοχή τους στο θέμα του Ταμείου και όχι στην ματαίωση της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης.  Ο κ. Αρβανίτης ο κ. Παπαδημούλης και προπαντός κ . Π. Κόκκαλης νομίζουν ότι απευθύνονται; σε πολίτες που δεν καταλαβαίνουν. Εντοπίζουν το πρόβλημα της απολιγνιτοποίησης μόνο στο σχέδια μετάβασης και πουθενά αλλού. Δηλαδή εάν είχαμε το καλύτερο δυνατό σχέδιο για την μετάβαση τι θα γινόταν; Όλα θα'ταν μια χαρά; Δυστυχώς όχι και στο βάθος το ξέρουν και οι ίδιοι ότι δεν είναι έτσι. Κάνουν λάθος και μέσω της πολιτικής επιρροής που έχουν, παρασέρνουν μια περιοχή σε λάθος δρόμο σε μια παθητική στάση και συμπεριφορά, ώστε να δεχθεί την εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως την μόνη ρεαλιστική οδό.
Το πραγματικό διακύβευμα της περιοχής αυτην την ώρα  δεν είναι το ταμείο δίκαιης μετάβασης ούτε τα λεφτά του. Αυτό τελείωσε με την απόφαση που δημοσιεύτηκε. Το βασικό διακύβευμα είναι να γίνει κάτι ώστε να μην καταρρεύσει η περιοχή μας και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την απαγκίστρωση της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης.   Στην συνέχεια να τρέξουν, σχέδια, προγράμματα, προετοιμασία, όχι με τον αυτοκτονικό χρονικό προσδιορισμό του 2023 αλλά τον εύλογο και ρεαλιστικό χρόνο του 2040 που ανταποκρίνεται πλήρως στις επιδιώξεις της ΕΕ και προπάντων θα σέβεται τους πολίτες της περιοχής.

Απολιγνιτοποίηση λοιπόν το 2040!

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2020 20:40
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.