Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 10:53

Ο ΕΟΔΥ έστω και με καθυστέρηση άλλαξε το επιχειρησιακό σχέδιο για το ποιο θεωρείται ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού - Να περάσει έγκαιρα στο επόμενο στάδιο η δυτική μακεδονία

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Το λάθος επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΟΔΥ για τον χαρακτηρισμό του κρούσματος κορονοϊού και η Δυτική Μακεδονία

Στις 11 Μαρτίου το βράδυ ο ΕΟΔΥ με κατεπείγον σήμα του

στις κατά τόπους νοσηλευτικές μονάδες της χώρας και τις υγειονομικές αρχές, άλλαξε το επιχειρησιακό σχέδιο σε ότι αφορά την τον χαρακτηρισμό του κρούσματος κορονοϊού.

Από τις 11 Μαρτίου κάθε πολίτης που προσέρχεται στα Κέντρα Υγείας Ιατρεία και Νοσοκομεία και που έχει αναπνευστικά προβλήματα η είναι σε εμπύρετη κατάσταση θα αντιμετωπίζεσαι "ως φορέας του Κορονοϊού". Πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το σχέδιο άλλαξε μετά τις επαναλαμβανόμενες αστοχίες που είχαμε σε κρούσματα στην δυτική Μακεδονία όπου φορείς του ιού νοσηλεύονταν στους θαλάμους των νοσοκομείων, χωρίς να είναι χαρακτηρισμένοι ως έχοντες το κορονοϊό γιατί το επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΟΔΥ προέβλεπε ότι πρέπει να φέρουν και άλλα συμπτώματα για να τους γίνει η εξέταση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι πρώτοι ασθενείς να μεταδώσουν τον ιό σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα το πρώτο 24ωρο από την διαχείριση του πρώτων κρουσμάτων να τεθούν σε καραντίνα 35 άτομα από το νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Κοζάνης και Καστοριάς.

Χθες το βράδυ ασθενής απο την Δαμασκηνιά Βοΐου που νοσηλευόταν από τις 8 Μαρτίου στην Παθολογική κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, ενημέρωσε του Ιατρούς ότι έκανε παρέα με συγχωριανό του (90 χρονος απο το ίδιο χωριό) που ήδη νοσηλεύεται ως φορέας του ιού και μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Καστοριάς στο Μποδοσάκειο. Μετά την  αναφορά του, έγιναν εξετάσεις και ήταν θετικός στον κορονοϊό.  Δηλαδή ο άνθρωπος αυτός ήταν επί τέσσερις ημέρες σε τετράκλινο θάλαμο της Παθολογικής και ήρθε σε επαφή με Ιατρούς νοσηλευτές και προσωπικό του νοσοκομείου. Η εξακρίβωση των στοιχείων που θα ακολουθήσει  θα δείξει πόσοι άνθρωποι του νοσοκομείου ήρθαν σε επαφή με τον πάσχοντα και είναι πιθανό οτι θα τεθούν άμεσα σε καραντίνα. Πράγμα που σημαίνει οτι το νοσοκομείο θα στερηθεί σημαντικό και έμπειρο Ιατρο - νοσηλευτικό προσωπικό σε μια κρίσιμη στιγμή. 

 Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μια εκδοχή η πιο απλή, να’χει κολλήσει τον ιό από τον συγχωριανό του και να το έφερε στο νοσοκομείο και η δεύτερη εκδοχή και η πιο επικίνδυνη είναι να κόλλησε ο ίδιος εξαιτίας ενδονοσοκομιακής λοίμωξης που υπάρχει στο νοσοκομείο από παλιότερη διαχείριση περιστατικού που νοσηλευόταν επίσης στην Παθολογική χωρίς αρχικά να έχει χαρακτηριστεί ως κρούσμα ενώ ήταν φορέας. Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης κ. Χαράλαμπο Τσεβεκίδη και του θέσαμε  υπ’οψιν τα παραπάνω δεδομένα που είναι σε γνώση μας και μας δήλωσε ότι  «εάν συμβαίνει η δεύτερη εκδοχή τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για το νοσοκομείο».

Με το χθεσινό κρούσμα και τα τρία καινούργια κρούσματα από την Καστοριά φαίνεται ότι η δυτική Μακεδονία βρίσκεται πιο ψηλά από τις άλλες περιοχές της χώρας στον κορονοϊό. Εάν θυμηθούμε ότι περίπου τριακόσιοι άνθρωποι από Καστοριά και Σιάτιστα βρέθηκαν στο Μιλάνο και με την επιστροφή τους για κάποιες ημέρες δεν τέθηκαν αμέσως σε καραντίνα, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η διασπορά του ιού έχει γίνει σε μεγάλη έκταση.

Το καθεστώς «καραντίνας» για την δυτική Μακεδονία θα είναι το επόμενο μέτρο;

Ήδη έχει αρχίσει να συζητιέται στα γραφεία των Ιατρών ότι είναι αναγκαίο να περάσει η δυτική Μακεδονία στο επόμενο στάδιο διαχείρισης του προβλήματος, δηλαδή "κλείσιμο όλων των ιδιωτικών χώρων συγκέντρωσης πολιτών" όπως καφέ εστιατόρια κλπ εκτός μάρκετ και φαρμακεία και «σφράγισμα»  της περιφέρειας από την υπόλοιπη χώρα. Με λίγα λόγια η περιοχή να τεθεί σε «καραντίνα» και να βρεθεί στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης κινδύνου από πλευράς του ΕΟΔΥ με μεταφορά γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία μας και ότι αναγκαίων υποδομών χρειαστεί να στηθούν για την έκτακτη ανάγκη.

Συμβουλή του ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης που πρέπει να τηρείτε απαρέγκλιτα απ’όλους. Εάν έχετε συμπτώματα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας,  μην πάτε στο νοσοκομείο . Ακολουθείστε τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 11:27
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.