Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 16:30

Κεφαλογιάννης για την απολιγνιτοποίηση: Υπάρχουν χρήματα για σοβαρά επενδυτικά σχέδια στο ταμείο InvestEU -Και τα νησιά θα χρηματοδοτηθούν απο το ΤΔΜ στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας

Γράφτηκε από τον

ΤΟΥ Σπύρου Κουταβά

«Υπάρχει βούληση να υπερδιπλασιάσουμε τα 7,5 δις που είναι σήμερα  τα χρήματα του Ταμείου δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) σε 18 δις, με άμεση προοπτική να φτάσουμε τα 30 δις» τόνισε ο Εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το

Ταμείο δίκαιης Μετάβασης Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης κατά την διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης  με θέμα «Καθαρές Ενεργειακές Τεχνολογίες – Η τεχνολογία Υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας.

 Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση «προσανατολίζονται όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ως προς την τελική έκβαση του εγχειρήματος  λέγοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο». Να σημειώσουμε η Ελλάδα από τα 7,5 δις του ΤΔΜ λαμβάνει 294 εκ ε και μια πιθανή αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου, θα αυξήσει ανάλογα το ποσοστό που αναλογεί στην χώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει δυνατότατα του νησιωτικού συμπλέγματος της Ελλάδας να αξιοποιήσει χρήματα του ΤΔΜ για την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πετρέλαιο που είναι σήμερα σε ΑΠΕ, δήλωσε ότι «η  Ε.Ε. δεν συμπερίλαβε τα νησιά στην αρχική της πρόταση», διευκρίνισε όμως ότι στην πρόταση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, «θεσπίζουμε ένα νέο κριτήριο για τα νησιά που οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  από το πετρέλαιο, να μπορούν να χρηματοδοτηθούν μ ’ένα ποσό από το ΤΔΜ ώστε και αυτές να υπηρετήσουν  τον  στόχο της πράσινης συμφωνίας». Στις περιοχές αυτές συγκαταλέγεται η Κρήτη και το σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας.  Ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι «η συγκεκριμένη προσθήκη έχει γίνει αποδεκτή  από τους ‘’σκιώδης’’ εισηγητές των άλλων κομμάτων στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου όπου συμμετέχουν» και προεξόφλησε ότι θα προστεθεί και το κριτήριο χρηματοδότησης από το ΤΔΜ που θα αφορά την νησιωτική Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις προτάσεις για τις χρήση τεχνολογιών υδρογόνου που διατυπώθηκαν τόσο από τον Γεώργιο Χατζημαρκάκη Γενικο Γραμματέα του  Hydrogen Europe όσο  και από τον  περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, τόνισε ότι η λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να χρηματοδοτεί σοβαρές επενδυτικές  προτάσεις  και πρωτοβουλίες. «Ακούμε με πολύ προσοχή τις προτάσεις για το καθαρό υδρογόνο που εκπροσωπεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Χατζημαρκάκης» σημείωσε,  κι ανάφερε ότι γίνεται συζήτηση και με τις Περιφέρειες της Ευρώπης  και τον επικεφαλή εκπρόσωπό τους Απόστολο Τζιτζικώστα. Χαρακτήρισε ως  «καλές ιδέες» αυτές που διατύπωσε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης προσθέτοντας όμως ότι «πρέπει  να μπουν στο χαρτί, με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, να κατατεθούν στα Ευρωπαϊκά όργανα και στην Ευρωπαική τράπεζα επενδύσεων και στην συνέχεια να ενταθούν στο πρόγραμμα Invest EU όπου υπάρχουν χρήματα να επενδυθούν στην Ελλάδα».

Ως προς την ωριμότητα της τεχνολογίας υδρογόνου και την χρήση της στην βιομηχανία βαρειών οχημάτων, στα τραίνα και την χρήση της για την θέρμανση των κάτοικών, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης ανέφερε  ότι «έχουν γίνει περισσότερα από 50 πρότζεκτς όπου μας δείχνουν ότι η τεχνολογία είναι ώριμη να εισέλθει σε πιο υψηλά επίπεδα». Ερωτηθείς για το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα στην δυτική Μακεδονία απάντησε ότι «η επένδυση υδρογόνου θα περιλαμβάνει το Φωτοβολταϊκό πάρκο, την ηλεκτρόλυση και την θέρμανση της περιοχής θα αγγίζει τα 5 δις €».

Συμπλήρωσέ ότι μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες αγωγοί μεταφοράς ΦΑ για την μεταφορά του παραγόμενου υδρογόνου στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη. Και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον αγωγό ΤΑΠ όπου στο εσωτερικό του θα ενσωματωθεί ο αγωγός μεταφοράς υδρογόνου.

Τέλος σημείωσε ότι «μέχρι το 2030 είναι εφικτό να προχωρήσουν στην ΕΕ  επενδύσεις ύψους έως 140 δις εκ € σε αγωγούς μεταφοράς,  ηλεκτρόλυση και φωτοβολταϊκά πάρκα με τα  2/3 εξ αυτών  να προέρχονται από μεγάλους ιδιωτικούς κολοσσούς» που σήμερα δραστηριοποιούνται στο χώρο της εξόρυξης  υδρογονανθράκων και «οι οποίοι αγκαλιάζουν το εγχείρημα του υδρογόνου».

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της δυτικής Μακεδονίας, και περιέγραψε το φιλόδοξο σχέδιό του να γίνει η δυτική Μακεδονία το πρώτο κέντρο παραγωγής υδρογόνου στην Ελλάδα.  Μίλησε με θερμά λόγια για το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής που διαθέτει εξιδεικευμένα προσόντα και με κατάλληλη μετεκπαίδευση θα μπορούσε να πρωτοστατήσει στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Στην διαδικτυακή συζήτηση έλαβαν μέρος δημοσιογράφοι Ενεργειακών portals, περιφερειακών τηλεοράσεων και ΜΜΕ από την Κρήτη, την Αχαΐα την Αιτωλοακαρνανία, την Λάρισα και την Δυτική Μακεδονία. 

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 17:21
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Θολά νερά Τώρα τι θα κάνουμε; »