Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 23 Αυγούστου 2020 09:05

Λόγος "Εμφυλίου", ένα σχόλιο για την συζήτηση των ημερών

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Ο Εμφύλιος πόλεμος είναι η μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνισμού μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Το μέγεθος των επιπτώσεων της τραγωδίας στην Ελληνική κοινωνία δεν αφήνει χώρο για οπαδικές

προσεγγίσεις της μιας η της άλλης πλευράς, των νικητών η των ηττημένων.  Ο Ελληνικός εμφύλιος έχει αφήσει τραύματα απούλωτα στο σώμα της κοινωνίας. Έχει επηρεάσει με έντονο  τρόπο την συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων το είδος και το ύφος του λόγου που εκφέρουν και έχει σημαδέψει το πολιτικό κριτήριο των πολιτών.

Ο Ελληνικός Εμφύλιος δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία που ξαφνικά ξέσπασε και σε τέσσερα χρόνια τελείωσε. Υπόστρωμα του Εμφυλίου ήταν πολλά γεγονότα που συνέβησαν πολλά χρόνια νωρίτερα ακόμη και πριν από την έναρξη του Β Παγκοσμίου πολέμου αλλά και όσων συνέβησαν κατά την διάρκεια της κατοχής και της εθνικής αντίστασης. Οι πολεμικές επιχειρήσεις του  Ελληνικού  εμφύλιου τέλειωσαν το 1949 αλλά ο εμφύλιος συνεχίστηκε για πολλά χρόνια ακόμη στις πόλεις,  με τις διώξεις συγγενών των ηττημένων, τις φυλακίσεις, τις εκτελέσεις, τις εκτοπίσεις και το κλίμα τρομοκρατίας για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της υπαίθρου. Δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που δεν έχει συγγενή νεκρό η τραυματία κατά την διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων η διωκόμενο στα μετεμφυλιακά χρόνια. Όποιον και να ρωτήσεις έχει να διηγηθεί μια τραυματική ιστορία που συνδέεται με την μια η την άλλη πλευρά.

Η μελέτη των γεγονότων του εμφυλίου ανήκει στην πολιτική επιστήμη και τους ειδικούς ερευνητές της ιστορίας. Όμως το ιστορικό και κοινωνικό τραύμα ακόμη  παραμένει ανοικτό για την κοινωνία και τους πολίτες της. Με αφορμή τις ακροδεξιές και χρυσαυγήτικες γιορτές που γίνονται κάθε χρόνο στο Γράμμο και κυρίως στο Βίτσι και που διοργανώνονται από τον σύνδεσμο Αποστράτων αξιωματικών γράφτηκε από τους ιδίους ότι τις φετινές τους εκδηλώσεις θα υποστηρίξει με την παρουσία του ο υφ Εθν. Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού.

Μέχρι τώρα καμιά κυβέρνηση από το 1981 και μετά δεν επισημοποίησε με την παρουσία της τις εμφυλιοπολεμικές εκδηλώσεις, πάρα μόνο  κάποιο ελάχιστοι βουλευτές της ΝΔ από την Κοζάνη την Καστοριά την Φλώρινα, τις Σέρρες και την Θεσσαλονίκη συνήθως συναθροίζονταν  με τους γραφικούς Χρυσαυγίτες και απόστρατους κυρίως στο Βίτσι.

Αντί άλλων στοιχείων θα παραθέσουμε απόσπασμα της συγκλονιστικής ομιλίας του βετεράνου δημοσιογράφου και εκδότη Νίκου Μέρτζου, σε εκδήλωση που έγινε για τον Ελληνικό εμφύλιο το 2018 στο πλαίσιο του αφιερώματος που οργάνωσε ο πολιτιστικός οργανισμός Πρέσπες στην Φλώρινα.  Είναι άξιο προσοχής.

Νικος Μέρτζος - ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

  Στις 29 Αυγούστου 2018 συμπληρώνονται 69 χρόνια αφ’ ότου έληξαν οι πολεμικές συγκρούσεις του Εμφυλίου με την συντριβή του «ΔΣΕ» στον Γράμμο. Παρήλθαν ήδη δύο γενεές Ελλήνων αλλά ακόμη δεν μας δίδαξε τίποτε. Στην πολιτική σκηνή εκδηλώνονται δεξιά-αριστερά τάσεις για την επανάληψή του. Και η μεγάλη κρίση έχει διχάσει πάλι τον ελληνικό Λαό.

Ο Εμφύλιος Πόλεμος απετέλεσε την μεγαλύτερη εθνική τραγωδία του νεοτέρου Ελληνισμού μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Θυσίασε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ενόπλους και αμάχους. Εξοστράκισε εξήντα περίπου χιλιάδες ηττημένους, ανάμεσά τους χιλιάδες αμάχους της γραμμής του πυρός και τουλάχιστον είκοσι οκτώ χιλιάδες μικρά παιδιά. Κατέστρεψε όλες τις υποδομές της χώρας. Διέλυσε τον κοινωνικό ιστό και το παραγωγικό δυναμικό. Ανέτρεψε την γεωπολιτική ισορροπία της Ελλάδος και διέστρεψε την μακροσκοπική πορεία της σε όλους τους στρατηγικούς τομείς: δημογραφία, κοινωνία, οικονομία, χωροταξία, πολεοδομία και παιδεία. Δέσμευσε τους ΄Ελληνες στον Διχασμό και υπονόμευσε τον δημόσιο βίο. Δηλητηρίασε την ελληνική ζωή σε κάθε έκφανσή της.

Επί πλέον, συνεπεία του Εμφυλίου, η Ελλάδα απώλεσε, στον στρατηγικό της χρόνο, τα δικαιώματα του Νικητού του Πολέμου και τον πακτωλό του Σχεδίου Μάρσαλ στην εθνική ανασυγκρότησή της, στην οργανική ανάπτυξή και στην συνοχή της. ΄Εχασε, επίσης, σπουδαίους ΄Ελληνες που, όπως φανέρωσε μετά το έργο τους στην ξενιτειά, θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν και να εξισορροπήσουν την Πατρίδα οδηγώντας σε μια αναγέννηση τον ελληνικό πολιτισμό, χέρι-χέρι με πολλούς άλλους που αχρήστεψε ή περιόρισε αποφασιστικά η γάγγραινα του Μετεμφυλίου.

Συνέπειες του Εμφυλίου, μεταξύ άλλων, είναι η ερήμωση της πυρπολημένης υπαίθρου, η πανικόβλητη συρροή εκατοντάδων χιλιάδων εσωτερικών προσφύγων της Φωτιάς στις πόλεις, η καταστροφική ανοικοδόμηση πολυκατοικιών για να στεγασθούν οι μυριάδες τούτοι «ανταρτόπληκτοι» και, μαζί τους, οι ακόμη ανέστιοι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Δεν προέκυψε τυχαία ο τωρινός γενικός χυλός- ηθικός, παιδαγωγικός, παραγωγικός, περιβαλλοντικός, δημοσιονομικός και, φυσικά, πολιτικός. Είναι τα τελευταία απόνερα του Εμφυλίου.

Η κληρονομιά, λοιπόν, είναι πολύ βαρειά και μια απ’ τις πτυχές της φαίνεται στον τρόπο με τον οποίον ο Εμφύλιος εξιστορείται, ερμηνεύεται και εκλαϊκεύεται. Σαν να μη μας δίδαξε τίποτε ακόμη μετά 69 χρόνια από την λήξη του στα πεδία των μαχών.

Η χώρα κατέστη Αρμαγεδδών. Ο καθηγητής ΄Αγγελος Αγγελόπουλος, υπουργός στην εαμική «κυβέρνηση του βουνού» ΠΕΕΑ, σε μελέτη του το 1958 υπολόγισε ότι στον Εμφύλιο σκοτώθηκαν 150.000 ΄Ελληνες, ανατινάχθηκαν 658 γέφυρες, αφανίσθηκαν τα χωριά και οι πηγές της παραγωγής. Το σύνολο των υλικών καταστροφών ανέρχονταν στο ιλιγγιώδες ποσό των 4 τρισεκατομμυρίων δραχμών όταν το δολάριο ήταν μόλις 30 δραχμές.

Ο Εμφύλιος κατέστρεψε και αποδεκάτισε την χώρα που είχε ήδη καταστραφεί και αποδεκατισθεί κατά τον Πόλεμο το 1940-1941, την εχθρική Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση.  Όταν τον Οκτώβριο 1944 απελευθερώθηκε, η Ελλάδα ήταν ερειπωμένη, αποδεκατισμένη και χρεωκοπημένη. 

(.....)

Υπόστρωμα sine qua του Εμφυλίου είναι ο Εθνικός Διχασμός, ουσιαστικά Εμφύλιος από το 1916 έως το 1940, η Μικρασιατική Καταστροφή, η προσφυγιά και οι συγκρούσεις γηγενών-προσφύγων, τα επόμενα αλλεπάλληλα στρατιωτικά κινήματα, οι εξίσου αλλεπάλληλες αποτάξεις αξιωματικών, το εναλλασσόμενο καθεστώς Βασιλείας-Δημοκρατίας και η δικτατορία Μεταξά.

Στη Μακεδονία ένα σοβαρό υπόστρωμα του Εμφυλίου είναι η ωμή συμπεριφορά του Ελληνικού Κράτους σε βάρος των σλαβοφώνων γηγενών Μακεδόνων από το 1912 έως το 1941. Δεν προέκυψαν τυχαία μέσα στον ΔΣΕ τα τάγματα των γηγενών αυτονομιστών.  «Η Ελλάς συμπεριεφέρθη εις Μακεδονίαν ως εις κατεχομένην χώραν», έγραφε σε επιστολή του ο βουλευτής Φλωρίνης-Καστοριάς Φίλιππος Δραγούμης, αδελφός του Εθνεγέρτη ΄Ιωνος και της Νάτας, συζύγου του Εθνομάρτυρα Παύλου Μελά. (....) 

Για να διαβάστε ολόκληρη την ομιλία πατήστε εδώ. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Αυγούστου 2020 19:29
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.