Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 16:23

Το "δίλημμα" στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης για την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων σε εταιρίες συμφερόντων γνωστού τραγουδιστή

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Τα γεγονότα

Σήμερα το βράδυ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης. Ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης υπάρχουν και 8 θέματα που αφορούν έγκριση εκμίσθωσης δημοτικών εκτάσεων

σε εταιρίες για δημιουργία Φωτοβολταϊκών πάρκων στα δημοτικά διαμερίσματα Μαυροδενδρίου, Κοίλων και Σιδερά του δήμου Κοζάνης.

- Η εταιρία «Ecosoalr Μ ΙΚΕ»  ζητά 1612 στρέμματα εκ των οποίων 932 στο Μαυροδένρι, 517 στα Κοίλα και 162 στα Σιδερά. Η εταιρία «Κιεφερ» ζητά 225 στρέμματα στο Μαυροιδένδρι. Πληροφορίες λένε ότι η δεύτερη έχει δεσμεύσει στην ΡΑΕ και άλλες εκτάσεις που ανήκουν στο κτηματολόγιο του Δήμου Κοζάνης και αναμένεται να’ρθουν ως θέμα προς συζήτηση σε επόμενες συνεδριάσεις  του δημοτικού συμβουλίου.

Και οι δύο εταιρίες φαίνεται ότι είναι συμφερόντων του γνωστού τραγουδιστή που οι τοπικές αρχές Περιφέρεια και Δήμος Κοζάνης επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, μάλιστα στο μέγιστο θεσμικό επίπεδο αφού ο πρώτος συναντήθηκε κατ’ ίδίαν τόσο με τον Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη όσο και με τον δήμαρχο Κοζάνης Λ. Μαλούτα. Στις αλλεπάλληλες επισκέψεις του στην περιοχή δεν έχασαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να φωτογραφηθούν μαζί του ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και Προγραμματισμού του δήμου Κοζάνης Ε. Σημανδράκος αλλά και ο εταίρος συγκυβερνήτης του δήμου Κυριάκος Μιχαηλίδης.

- Έχει προηγηθεί εν μέσω θέρους και μάλιστα στις 14 Αυγούστου δια περιφοράς (δηλαδή η απάντηση μέσω mail με ναι η όχι) η απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής όπου την πλειοψηφία έχει η τριανδρία (Μαλούτας Μιχαηλίδης Σημανδράκος) με αρνητική ψήφο της αντιπολίτευσης, παρότι ζητήθηκε επίμονα από την παράταξη του Λ. Ιωαννίδη το θέμα να συζητηθεί σε μετέπειτα συνεδρίαση της επιτροπής. Οι τρεις παρατάξεις αρνήθηκαν και μετά την ψήφιση του φέρνουν το θέμα προς επικύρωση  στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών λόγω covid.

- To συμβούλιο της δημοτικής ενότητας Μαυροδενδρίου αρνήθηκε πεισματικά να ενδώσει στην παραχώρηση των δημοτικών εκτάσεων που με βάση τα σχέδια που υποδείχθηκαν τα φωτοβολταικα πάνελ φθάνουν μέχρι και 50 μέτρα από τις κατοικίες του χωριού. Μάλιστα το κοινοτικό συμβούλιο εξετάζει ενδελεχώς την πρόταση που «έπεσε» στο τραπέζι για την σύσταση ενεργειακής κοινότητας στην δημιουργία φωτοβολταικού πάρκου όπου θα συμμετέχει το σύνολο των κατοίκων και οποίος άλλος επιθυμεί ώστε τα έσοδα να παραμένουν στην τοπική κοινωνία.

Η εξέλιξη της υπόθεσης

- Από πληροφορίες που συλλέξαμε διαπιστώνεται ότι η τριανδρία του δήμου Κοζάνης είναι αποφασισμένη μετά την αναμενόμενη επικύρωση από το δημοτικό συμβούλιο (εκτός εκπλήξεων που μπορεί να προέλθουν από την παράταξη του Μιχαηλίδη, η παράταξη του Λ. Ιωαννίδη θα ζητήσει την αναβολή του θέματος)  να προχωρήσει στην οικονομική επιτροπή προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει σε δημοπράτηση των συγκεκριμένων εκτάσεων. Στον δήμο Κοζάνης "σκίζουν τα ιμάτιά τους" ισχυριζόμενοι ότι παρότι έχουν δεσμευθεί οι συγκεκριμένες εκτάσεις από την ΡΑΕ στο όνομα της εταιρίας και η ίδια  διατυπώνει αίτημα παραχώρησης για κατασκευή φωτοβολταικού, δεν σημαίνει ότι τελικά θα είναι αυτή που θα υπερισχύσει των ανοικτών δημοπρασιών που θα κάνει ο δήμος.

- Ο Σύνδεσμος Επενδυτών φωτοβολταικων δυτικής Μακεδονίας με αφορμή όλα τα παραπάνω εξέδωσε δελτίο τύπου όπου όπου αφήνει αιχμές για την εταιρία που έχει δεσμεύσει χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων στην περιοχή και προειδοποιεί τα δημοτικά συμβούλια "να σταθμίσουν τις αποφάσεις τους ως προς το γεγονός της παραχώρησης σε ιδιώτες εκτός της περιοχής η σε ενεργειακούς συνεταιρισμούς κοινότητες η σχήματα που θα απαρτίζονται από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής ώστε τα έσοδα από την πράσινη ενέργεια να μείνουν στην περιοχή". Η πρόταση του Συνδέσμου αλλά και άλλες που διατυπώνει στην ανοικτή επιστολή του, είναι θετικές και κινούνται προς την κατεύθυνση πρωτοβουλιών που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια και άλλοι φορείς για σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων στην περιοχή. Οι πρωτοβουλίες όμως των φορέων που περιλαμβάνουν τα συμφέροντα του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου όπως ενεργειακές κοινότητες είναι αργές, εν αντιθέσει με την ταχύτητα που κινούνται οι μεγάλοι όμιλοι που δεν χρειάζεται να δουν καν το Κασαπίδη η τον Μαλούτα, η των πιο μικρών παικτών που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τις κατ’ ίδιαν δημόσιες η ιδιωτικές επαφές με τους τοπικούς παράγοντες.

Το κρίσιμο σημείο

Όπως μας έλεγε μελετητής της ενεργειακής αγοράς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι μεγάλοι παίκτες που έχουν προσβάσεις απευθείας στην κεντρική κυβέρνηση αλλά και οι μικρομεσαίοι που τριγυρνούν στην ελληνική περιφέρεια εξ αιτίας της ευελιξίας τους να πάρουν την μερίδα των κοινοτικών και δημοτικών εκτάσεων και στο τέλος να μείνουν τα ψίχουλα η καθόλου για τις ενεργειακές κοινότητες στις οποίες μπορεί να στοιχηθούν τα άμεσα οικονομικά συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.  Θεωρείται αναμενόμενο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα θέτει κανόνες στην "φέρουσα ικανότητα" των  τοπικών κοινοτήτων  να σηκώνουν σε ποιο μέγεθος εγκατάσταση φωτοβαλταικών συστημάτων. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ενεργειακές κοινότητες που ως θεσμικό πλαίσιο δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνησης και προωθούνται ως απάντηση στην απολιγνιτοποίηση  από την σημερινή κυβέρνηση, όταν ολοκληρώσουν τις διαδικασίες τους θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο αφού το δυναμικό του υποσταθμού και το δίκτυο θα έχει υπερκαλυφθεί από τους ιδιώτες που έχουν κατακλύσει την περιοχή.  

Με αυτό τον τρόπο η αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων υπέρ των κατοίκων της περιοχής κινδυνεύει και μαζί με αυτό κινδυνεύει να χαθεί και ένα μελλοντικό εισόδημα που μπορεί να στηρίξει  την κοινωνική και οικονομική συνοχή των κατοίκων των χωριών της Δυτ Μακεδονίας μετά την πλήρη αποχώρηση της ΔΕΗ από την περιοχή.

Μια πρόταση που θα μπορούσε να διατυπωθεί από την πλευρά των δήμων που βρίσκονται μπροστά σε τέτοιες προκλήσεις είναι, να μην προχωρήσει καμία παραχώρηση δημοτικής έκτασης σε καμία κοινότητα εάν προηγουμένως δεν προχωρήσουν άμεσα και με γοργά βήματα οι ενεργειακές κοινότητες, είτε σε μικρά δημοτικά διαμερίσματα είτε σε μεγαλύτερα σχήματα των διαμερισμάτων που θα συμμετέχουν οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών. Σε διαφορετική περίπτωση η περιοχή θα γεμίσει "καθρεφτάκια" όπου οι ιδιοκτήτες τους θα’χουν εξασφαλισμένα έσοδα για 20 χρόνια ενώ οι κάτοικοι δεν θα έχουν οικονομική ωφέλεια.  

Έτσι γεννάται εύλογο ερώτημα γιατί τόση βιασύνη της δημοτικής αρχής και μάλιστα εν μέσω θέρους να κλείσει άρον άρον την υπόθεση της έγκρισης παραχώρησης των εκτάσεων χωρίς να έχει εξασφαλίσει στοιχειωδώς δικαιώματα για την βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνικών; ;

 Το πινάκιο θεμάτων ημερήσιας διάταξης του δημοτικου συμβουλίου 

 

Έγκριση ή μη εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης Ε=230.345,04 τ.μ., τμήμα του υπ΄ αριθ. 798 χερσολίβαδου της Κοινότητας Μαυροδενδρίου του Δήμου Κοζάνης, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.

Εισηγητής: κ. Δημήτριος Κοεμτζόπουλος, Αντιδήμαρχος Κοζάνης

 

Έγκριση ή μη εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης Ε=97.478,61 τ.μ., τμήμα του υπ΄ αριθ. 798 χερσολίβαδου της Κοινότητας Μαυροδενδρίου του Δήμου Κοζάνης, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.

Εισηγητής: κ. Δημήτριος Κοεμτζόπουλος, Αντιδήμαρχος Κοζάνης

 

Έγκριση ή μη εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης Ε=301.750,07 τ.μ., τμήμα του υπ΄αριθ. 798 χερσολίβαδου της Κοινότητας Μαυροδενδρίου του Δήμου Κοζάνης, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου

Εισηγητής: κ. Δημήτριος Κοεμτζόπουλος, Αντιδήμαρχος Κοζάνης

 

Έγκριση ή μη εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης Ε=303.214,60 τ.μ., τμήμα του υπ΄ αριθ. 798 χερσολίβαδου της Κοινότητας Μαυροδενδρίου του Δήμου Κοζάνης, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου

Εισηγητής: κ. Δημήτριος Κοεμτζόπουλος, Αντιδήμαρχος Κοζάνης

 

Έγκριση ή μη εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης Ε=224.988,20 τ.μ., τμήμα του υπ΄ αριθ. 798 χερσολίβαδου της Κοινότητας Μαυροδενδρίου του Δήμου Κοζάνης, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου

Εισηγητής: κ. Δημήτριος Κοεμτζόπουλος, Αντιδήμαρχος Κοζάνης

 

Έγκριση ή μη εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης Ε=203.817,64 τ.μ., τμήμα του υπ΄ αριθ. 6 χερσολίβαδου της Κοινότητας Κοίλων του Δήμου Κοζάνης, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου

Εισηγητής: κ. Δημήτριος Κοεμτζόπουλος, Αντιδήμαρχος Κοζάνης

 

Έγκριση ή μη εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης Ε=313.562,94 τ.μ., τμήμα του υπ΄ αριθ. 6 χερσολίβαδου της Κοινότητας Κοίλων του Δήμου Κοζάνης, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.

Εισηγητής: κ. Δημήτριος Κοεμτζόπουλος, Αντιδήμαρχος Κοζάνης

 

Έγκριση ή μη εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης Ε=162.243,13 τ.μ., τμήμα του υπ΄ αριθ. 419Δ χερσολίβαδου της Κοινότητας Σιδερών του Δήμου Κοζάνης, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου

Εισηγητής: κ. Δημήτριος Κοεμτζόπουλος, Αντιδήμαρχος Κοζάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 16:40
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.