Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 20:50

Ο Βουλγάρικος Εθνικισμός, η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα

Γράφτηκε από τον
του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ
Με αφορμή την εμπλοκή στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονιας με την ΕΕ μετά το βέτο που άσκησε
η Βουλγαρία, υπήρξε στο διαδίκτυο μια έκρηξη σχολίων από πλευράς προσώπων της συντηρητικής παράταξης όπου σε πανηγυρικούς τόνους επεφυμούν την πράξη της Βουλγαρίας, όπου κατά την γνώμη τους βαζει ένα όριο στο "Μακεδονισμό," της γείτονος που η Συμφωνία των Πρεσπών τάχα μου απογείωσε.
Να θυμίσουμε ότι η υπουργός των Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, δήλωσε μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε, ότι "η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας".
Ο γνωστός ιστορικός και συγγραφέας Βλάσης Αγτζιδης με αφορμή την παραπάνω δυσμενή εξέλιξη σημειώνει εύστοχα ότι "η προσπάθεια της Βουλγαρίας να δηλώσει εμμέσως εθνική πολιτισμική κυριαρχία στην Βόρεια Μακεδονία συνιστά μείζονα κίνδυνο, αν αναλογιστουμε την ιστορική εμπειρία με την επιθετικότητα του βουλγαρικού εθνικισμού κατά της ελληνικής Μακεδονίας και Θράκης".
Ως εκ τούτου προκαλούν πλείστες απορίες οι πανηγυρικοί τόνοι και οι οι κραυγές ικανοποίησης εκ μέρους προσώπων και παραγόντων της δεξιάς παράταξης που δείχνουν να ξεχνούν ιστορικά γεγονότα όπως ότι, η Μεγάλη ιδέα της Βουλγαρίας για έξοδο σο Αιγαίο επικυρώθηκε ιστορικά από την Συνθήκη του Αγ. Στέφανου (1878). Επίσης η μεγάλη ιδέα της Βουλγαρίας προσπάθησε να γίνει πράξη με την παράδοση άνευ μάχης της Ανατολικής Μακεδονίας (1916-1918) στο Βουλγαρικό στρατό από τους πολιτικούς προγόνους της Ελληνικής δεξιας και στην συνέχεια με την παράδοση στους Βούλγαρους όλων των εδαφών της Αν. Μακεδονίας και Θράκης κατά την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής (1941-1944).
Η διπλή Βουλγαρική κατοχή στην Ανατολικη Μακεδονία και Θράκη και στους δύο παγκόσμιους πολέμους ήταν αιματηρή για τους Ελληνικούς πληθυσμούς και σημαδεύτηκε με αγριοτητες βία εκτελέσεις εξορίες και καταναγκαστικό έργα για χιλιάδες Έλληνες πολίτες.
Με τέτοιο βαρύ παρελθόν εμείς οι Έλληνες σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ξεχνάμε και ούτε να υποτιμούμε Βουλγαρικό εθνικισμό και μάλιστα όταν εκδηλώνεται με στραγγαλιστικό τρόπο στην Βόρεια Μακεδονία με την οποία η Ελλάδα συνυπέγραψε μια ιστορική Συμφωνία που λύνει κόμπους και γόρδιους δεσμούς του παρελθόντος.
Η Ελλάδα με το διπλωματικό της κεφάλαιο θα πρέπει να στηρίξει με κάθε τροπο τις προσπάθειες της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 09:48
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.