Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 20:22

Οι κακοποιήσεις κρατουμένων εντος των τοιχών της ΕΛ.ΑΣ δεν είναι κατι νέο. Το νέο είναι οτι μπορεί να διώκονται δημοσιογραφοι που τις αναφέρουν

Γράφτηκε από τον
του Σπύρου Κουταβά
Το 2012 πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της Βρετανικής εφημερίδας 'Guardian' έγιναν οι καταγγελίες για βασανιστήρια από αστυνομικούς σε βάρος
των 15 συλληφθέντων του Αγίου Παντελεήμονα απο αντιφασιστκη πορεία . Η "Guardian' βάσει των καταγγελιών κάνει λόγο για βασανιστήρια ανάλογα με αυτά στις φυλακές του Άμπου Γκράιμπ.
Κυβέρνηση είχαμε Σαμαρα -Βενιζελου και Υπουργός δημόσιας Ταξης ηταν ο σημερινος υπουργός Εξωτερικών Ν. Δενδιας ο οποίος απο το βήμα της βουλής ανακοίνωσε δικαστικές ενέργεις με αγωγές και μηνύσεις εναντίον της Εφημεριδας που φυσικά ουδέποτε έπραξε.
Εχουν περασει μόλις 9 χρονια και ανάλογες καταγγελίες για βασανισμούς συλληφθέντων μετα τα επεισόδια της Ν Σμύρνης βλέπουν εκ νέου το φως της δημοσιότητας. Αυτη την φορά οι εφημερίδες που δημοσιεύουν τις σχετικές καταγγελίες 'Εφ Συντακτων' και 'Documento' δέχονται εξώδικα απο αστυνομικούς της ΓΑΔΑ. Μάλιστα ο εκδότης του Documento δημοσογράφος Κ. Βαξεβανης διώκεται με ένταλμα σύλληψης γιατί άκουσον -ακουσον, δημοσίευσε το εξώδικο των αστυνομικών με τα ονοματά τους.
Δεν θέλει και πολύ ανάλυση το γεγονός οτι καμια εξουσία δεν θέλει τα 'απλυτά' της να βγαίνουν στην φόρα. Και στο χώρο της Αστυνομίας με ευθύνη των Αστυνομικών εχουμε 'άπλυτα', έχουμε γεγονότα που κατα καιρούς προσβάλλουν την δημοκρατική νομιμότητα και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Μάλιστα η Ελλάδα εχει καταδικαστεί πολλές φορες στο ΕΔΑΔ για πράξεις αυθαιρεσιών, βασανισμών και τραματισμών πολιτών απο αστυνομικά όργανα κατά την διάρκεια της σύλληψης η και κράτησής τους.
Ηδη βρισκόματε υπο παρατήρηση απο τον Διεθνη τύπο για πλείστες περιπτώσεις βιαιοπραγιών κακοποίησης προσφύγων και επαναπροώθησης τους σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Σχετικά βιντεο κανον το γύρο του κόσμου ενω το θεμα εχει ερθει στο Ευρωαπϊκό κοινοβούλιο όπου διερευνάται ο ρόλος που διαδραματίζει η Frontex σε συνεργασια με το Ελληνικό Λιμενικό.
Οι βασανισμοί και κακοποιησεις εντος των τοιχών της ΕΛ.ΑΣ δεν γίνοναται πρώτη φορά και δεν είναι κατι ασήμαντο. Ο διεθνής τύπος εχει ευαισθησια σε αυτα τα θέματα.
Και οτι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ η ο Βαξεβανης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες αθλιότητες των αστυνομικών οργανων δεν αρκεί ως δικαιολογία. Θα πρέπει εκει στο Μαξιμου να βρούν ένα πιο πειστικό αφήγημα.
Καθήκον του τύπου είναι να φέρνει στο φώς της δημοσότητας τέτοια γεγονοτα και θεωρίες οτι φταίει ο τύπος και οι δημοσιογραφοι που τα φέρνον στο φως δείχνουν οτι στο 'γκουβέρνο' υπάρχει μια κακή νοοτροπία για το ρόλο του τύπου.
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 22:00
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.