Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 10:05

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα για τις πατέντες των Εμβολίων και η Αμερικανική παρέμβαση για την απελευθέρωση τους. Ποιοί μιλάνε για δικαίωση

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Μόλις χθες το πρωί η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέβη σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει μπαράζ εξελίξεων στο θέμα των εμβολίων Covid-19 και της αυξανόμενης πίεσης για μεγαλύτερη πρόσβαση των ανθρώπων σε αυτά.

Η Κάθριν Τάι, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι "η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τρόπους για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων". Αυτοί οι εξαιρετικά κρίσιμοι καιροί απαιτούν δραστικά μέτρα" δήλωσε.  

Μάλιστα η αμερικανική κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός "θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις' στο πλαίσιο του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου και "ενθαρρύνει και άλλες χώρες να προβούν σε ανάλογες κινήσεις".

Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου που έρχεται να ταράξει τα νερά και να ενδυναμώσει την φωνή πολλών από το χώρο της Ιατρικής επιστήμης όπως ο καθηγητής Η. Μόσιαλος που διατύπωσε πρώτος την παραπάνω άποψη αλλά και ανθρώπων της  πολιτικής που ακολούθησαν αμέσως μετά.  

Στις αρχές Απριλίου 2020 ο καθηγητής Μόσιαλος υποστηρίζει οτι «αν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία (της Ευρώπης), γεγονός που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή. Τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μετατρέπονταν κατ' αυτόν τον τρόπο σε «δημόσια αγαθά», τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν περαιτέρω, καταλήγει ο καθηγητής του LSE.

Λίγες ημέρες αργότερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στην Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung  δηλώνει ότι υποστηρίζει αυτή την πρόταση και επισημαίνει ότι τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 6/4/2020)

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2021 ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συζήτηση Πολιτικών αρχηγών στην βουλή και αμέσως μετά την συνάντηση του με την πρόσεδρο της Δημοκρατίας κάλεσε την κυβέρνηση, "να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξασφαλίσει η Ε.Ε. τις πατέντες από τα εμβόλια και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί αναλόγως με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανία". Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "εάν δεν  ευοδωθεί η παραπάνω προσπάθεια, "θα πρέπει η χώρα να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο". (efsyn 01.2021).

H πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνάντησε την λοιδορία και την περιφρόνηση από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και του φιλοκυβερνητικού τύπου.

Ο Πρωθυπουργός  στην συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία απάντησε. «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο» απευθυνόμενος με ειρωνεία στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την πρόταση του προέδρου του. Και συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

Στις 18 Ιανουαρίου 2021 ο αρμόδιος Αν Υπουργός Β. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρώην υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξάνθου για το ίδιο θέμα απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης αναφέροντας πως «θεωρώ ότι η πρότασή σας περί εθνικοποίησης, περί απόκτησης των πατεντών, των δικαιωμάτων δηλαδή πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι ανεδαφική. Θα οδηγήσει σε λιγότερα ή καθόλου εμβόλια, γιατί καμία βιομηχανία δεν θα αναλάβει το κόστος έρευνας και ανάπτυξης νέων εμβολίων, εάν γνωρίζει ότι θα εθνικοποιηθούν οι πατέντες».

Στις 27 Ιανουαρίου 2021 το Συμβούλιο της Ευρώπης με μεγάλη πλειοψηφία (72 υπέρ-16 κατά) είπε ΝΑΙ στην άρση της πατέντας στα εμβόλια και υιοθέτησε τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία ζητά από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 ως δημόσιο αγαθό.

Μετά την δήλωση Μπάιντεν ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «δεν κατανοεί ότι οι καιροί αλλάζουν».

Συγκεκριμένα στην δήλωσή του αναφέρει: «Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι. Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά με ένα νόμο κι ένα άρθρο».

Καταλήγοντας σημειώνει: «Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών».

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 10:48
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.