Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 18:12

Το ΤΑΙΠΕΔ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της μετοχοποίησης της ΔΕΗ

Γράφτηκε από τον

ΤΟΥ ΣΠΎΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ

Με αφορμή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε το ΔΣ ΔΕΗ είναι λογικό να έχει σηκωθεί σκόνη στο δημόσιο διάλογο για το τι και το πώς αυτής της ιστορίας.

Να πούμε κάτι που δεν έχει γίνει κατανοητό απ’όσους συμμετέχουν στο διάλογο από την πλευρά της κυβέρνησης η της αντιπολίτευσης με κατηγορίες ο ένας στον άλλον. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην ουσία απαγορεύει στο δημόσιο που συμμετέχει κατά 100% στο ΤΑΙΠΕΔ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για δύο λόγους.

Πρώτο το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι εταιρία που έχει χρήματα στο ταμείο της πάρα μόνο από την σύσταση της έχει ως σκοπό την αξιοποίηση της πώλησης της δημόσιας περιουσίας για αποπληρωμή του χρέους.

Δεύτερο ακόμη και εάν το δημόσιο έβρισκε τρόπο να συμμετάσχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που είναι δική του εταιρία, δεν θα μπορούσε να το κάνει γιατί θα υπολογιζόταν ως ευθεία παρέμβαση του δημοσίου ενίσχυση κλπ. κάτι που είναι αντίθετο με τον ανταγωνισμό.

 Άρα ο τρόπος που επιλέγει η κυβέρνησης να προχωρήσει στην μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν επιτρέπει την συμμετοχή του δημόσιου. Με αφορμή όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν με αυτή την υπόθεση για τις ευθύνες της κυβέρνησης η της προηγούμενης κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα από δημοσιογραφικής σκοπιάς έχουμε να σημειώσουμε.  

Η ΔΕΗ   ήταν ο διακαής πόθος ο στόχος όχι μόνο των θεσμών όταν ξεκίνησε η κρίση αλλά και των εγχώριων ανταγωνιστών της ΔΕΗ στο χώρο της ενέργειας και το εκδήλωναν με κάθε ευκαιρία γιατί η μεγάλη ΔΕΗ με ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά ήταν και είναι εμπόδιο στα σχέδια τους. Βέβαια με τις επιλογές της κυβέρνησης η ΔΕΗ παύει να είναι επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας και θα είναι μια επιχείρηση  που θα λυμαίνεται την ήδη μικρή αγορά ενέργειας στην Ελλάδα μαζι με τους ανταγωνιστές της που κάποιο εξαυτων είναι σοβαροί αντίπαλοι.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΠΟΎΛΗΣΕ το ποσοστό του 17% του ΤΑΙΠΕΔ όπως και η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2012-2014 δεν πούλησε επίσης το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ. Και τις δύο περιόδους είχαμε μνημόνια και η Ελλάδα ήταν υπό αυστηρή εποπτεία και έλεγχο κι  ζητείτο επιμόνως η πώληση τους από τους θεσμούς. Σήμερα δεν έχουμε μνημόνια και δεν είμαστε υπό επιτήρηση αλλά παρόλα αυτά η κυβέρνησης αποφασίζει να προχωρήσει στην μετοχοποίηση της επιχείρησης. Μια μικρή αναδρομή είναι χρήσιμη για το ΤΑΙΠΕΔ και το ποσοστό του 17% και πως φτάσαμε εδώ.

Στο μεσοπρόθεσμο (ΠΑΣΟΚ -ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ) που ψηφίστηκε στην βουλή τον Ιούνιο του 2011 προβλέφθηκε η δημιουργία του ΤΑΙΠΕΔ και μεταφορά ποσοστού της ΔΕΗ προς πώληση Ν.3986/2011 ΦΕΚ Α 152/01.07.2011.

 Ένα χρόνο μετά τον Σεπτέμβριο του 2012 επι ΝΔ ΠΑΣΟΚ (Σαμαράς -Βενιζέλος) μεταφέρθηκαν οι μετοχές του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πωληθούν. Η κυβέρνηση τότε δεν τις πούλησε γιατί επινόησε την μικρη ΔΕΗ για την οποία έκανε το σχετικό νόμο. Δεν είναι της παρούσης να θυμίσουμε τι περιλάμβανε η μικρη ΔΕΗ.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κατάργησε το νόμο της μικρής ΔΕΗ έφερε τα ΝΟΜΕ και την πώληση δυο λιγνιτικών μονάδων Μελίτης Μεγαλόπολης (τελεσιδίκησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που υποχρέωνε την Ελλάδα στην εκχώρηση τρίτων ποσοτήτων λιγνίτη). Ο ΣΥΡΙΖΑ στις υπενθυμίσεις των θεσμών (είμαστε ακόμη σε μνημόνια) είπε ότι δεν πωλείται το 17 % αφού ήδη πωλούνται οι δύο λιγνιτικές και μερίδιο του ΑΔΜΗΕ (αγοράσαν οι κινέζοι). Εξήγησε και εγινε δεκτό απο τους θεσμούς ότι το 17% του 2011 με την ΔΕΗ ενιαία, είναι διαφορετικό με το 17% του 2017οταν η ΔΕΗ έχει διαχωρίσει τα περιουσιακά της στοιχεία σε εταιρίες (ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΠΟΡΊΑ ΔΙΑΝΟΜΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ) και μάλιστα ορισμένες από αυτες ήδη πωλούνται. Τελικά υπήρξε συμφωνία, βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά κάποιοι της δεξιάς που ήρθαν στην κυβέρνηση πωλούν γιατί αυτό γνωρίζουν καλά χωρίς βέβαια χωρις να τους το έχει ζητήσει η υποχρεώσει κανείς.

Και ορισμένοι του προοδευτικού εκσυγχρονιστικού κέντρου αντί να τους ζητήσουν καταρχήν εξηγήσεις για τις πράξεις τους ζητούν εξηγήσεις από την αντιπολίτευση.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 18:20
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς του veto91fm, και της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την καθημερινή του εκπομπή και την δική του στήλη στο editorial.

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρώτη είδηση και πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.