Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022 13:55

Η νομιμοποίηση της κάνναβης, η ώρα της αλήθειας και για την Ελλάδα

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Το σημερινό δελτίο τύπου της Περιφερειακής διεύθυνσης της ΕΛΑΣ Δυτ. Μακεδονίας αναφέρει ότι «συνελήφθησαν χθες (04-02-2022) βραδινές ώρες σε περιοχές των Γρεβενών και της Φλώρινας

από αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Γρεβενών και Φλώρινας, δύο ημεδαποί, 43 και 20 χρονών αντίστοιχα, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, κατά περίπτωση». Οι ποσότητες που εντοπίστηκα να έχουν πάνω τους είναι 2,8 και 5 γραμμάρια. Δηλαδή για κάποιον που είναι χρήστης αντιστοιχούν σε 1 η δύο τσιγάρα. Σε μηνιαία βάση η αστυνομία στην Δυτ. μακεδονία  συλλαμβάνει  τουλάχιστον 50 άτομα με μικροποσότητες ανάλογες με τις  παραπάνω.

Είμαστε από τις χώρες στην Ευρώπη που επιμένουμε στην ποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης, με τις αστυνομικές αρχές να επιδεικνύουν αυξημένο ζήλο για τύπους σαν και αυτούς που συνέλαβαν και που μπορεί μόλις να αγόρασαν 2,8 η 5 γραμμάρια για την ευφορία τους και την διασκέδαση τους η σε άλλη περίπτωση να έχουν μια γλάστρα στην βεράντα τους για την αποφυγή των πάρε - δώσε με διακινητές, που οι περισσότεροι είναι κανονικοί πληροφοριοδότες της δίωξης ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες θα’χουν συνέπειες, θα περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες στο κρατητήριο κι εάν είναι Σαββατοκύριακο περισσότερες. Θα πάνε με χειροπέδες στον Εισαγγελέα, θα τους αντιμετωπίσουν σαν διακινητές και απαξιωτικά ως εξαρτημένα άτομα από ουσίες και φυσικά όταν καταδικαστούν για το αδίκημα της κατοχής και χρήσης, ανάλογα με την εργασία τους μπορεί να’χουν και συνέπειες στον επαγγελματικό τους βίο.

Από την μεριά της αστυνομίας για τους δύο συλληφθέντες έχουν απασχοληθεί για κάθε περίπτωση τουλάχιστον 4 αστυνομικοί εντός και εκτός γραφείου, συν άλλους δύο που στην συνέχεια θα τους μεταφέρουν στον εισαγγελέα για τα σχετικά. Με λίγα λόγια αυτή η «μεγάλη επιτυχία» της αστυνομίας των 3 γραμμάριων κάνναβης κοστίζει σε γραφειοκρατία, ανθρωποώρες στην ΕΛΑΣ ενώ οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να ασχοληθούν με ποιο σοβαρά θέματα όπως το οργανωμένο έγκλημα το ηλεκτρονικό έγκλημα  η αθλητική βία κλπ

Υπάρχει λύση; Φυσικά, αρκεί να συμφωνήσει το πολιτικό σύστημα να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, να καταργηθεί η ποινικοποίηση της κατοχής για ατομική χρήση και να υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να προμηθεύεται από ελεγχόμενα σημεία πώλησης η να καλλιεργεί αυστηρά για προσωπική χρήση. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει αποποινικοποιηθεί η κατοχή από 7 έως 15 γραμμάρια για άνω των 18 ετών.

Εκτός από την Ολλανδία, η Μάλτα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που προσφάτως νομιμοποίησε  την καλλιέργεια και την κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση. Η κατοχή έως 7 γραμμαρίων κάνναβης θα είναι νόμιμοι για τους άνω των 18 ετών, ενώ ο καθένας θα μπορεί να καλλιεργεί έως τέσσερα δενδρύλλια στο σπίτι του και να αποθηκεύει έως και 590 γραμμάρια του αποξηραμένου προϊόντος.

Φαίνεται λοιπόν ότι τον δρόμο της Μάλτας θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα η Γερμανία έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της  να δημιουργήσει μία νόμιμη αγορά μετά και τις ανακοινώσεις των κυβερνήσεων της Ελβετίας, και  Λουξεμβούργου που αποποινικοποιούν την κάνναβη και επιτρέπουν την καλλιέργεια συγκεκριμένων ποσοτήτων για προσωπική χρήση. Στο δρόμο των παραπάνω βρίσκεται και η Ιταλία που προς το παρόν έχει αποποινικοποιήσει την κατοχή μικροποσοτήτων για προσωπική χρήση.  

Επίσης περίπου 20  χώρες του κόσμου μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ έχουν αποποινικοποιήσει την χρήση κάνναβης και έχουν θεσμοθετήσει πλαίσιο ως προς την διακίνηση της.  

Τέλος να σημειώσουμε ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ αφαίρεσε την κάνναβη από τη λίστα των ναρκωτικών που θεωρούνται επικίνδυνα.

Στην Ελλάδα η χρήση της φαρμακευτικής Κάνναβης είναι γεγονός και έγινε πραγματικότητα χάρις στο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που στην συνέχεια ενίσχυσε  η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εφτασε η ώρα τα κόμματα στην Ελλάδα να βγουν απο το κλουβί τους και με θάρρος να τοποθετηθούν υπεύθυνα ζυγίζοντας όλες τις εκδοχές  στην χρήση "κάνναβης για λόγους ευφορίας" κάτι που χώρες της Ευρώπης -τις οποίες θαυμάζουμε- έχουν ήδη προχωρήσει.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022 14:29
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.