Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 12:42

Γιατρωμανωλάκης σε Δήμο & ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: "..Αποφασίζουμε να μην χορηγηθεί σύμφωνη γνώμη για την πρόσληψη Καλλιτεχνικού Διευθυντή..". Θα υπάρξουν παραιτήσεις απο το υπουργικό "ράπισμα";

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Οι ηθοποιοί και Σκηνοθέτες που όλο το προηγούμενο διάστημα ασχολήθηκαν με τις «μέρες και τα έργα» της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε ότι αφορά το διαγωνισμό

για την πρόσληψη του Γιώτη Βασιλειάδη ως Καλλιτεχνικού διευθυντή, δηλώνουν ότι ο υφυπουργός Νεότερου Πολιτισμού Νίκος Γιατρωμανωλάκης στον οποίο ανήκουν τα Περιφερειακά Θέατρα,  απέρριψε την 124/21 απόφαση του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ με θέμα «Ψηφοφορία για ανάδειξη Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης επί θητεία για την χρονική περίοδο 1.1.2022 έως 31.12.2023»

Όπως μαθαίνουμε στο σκεπτικό της απόφασης του υφυπουργού τονίζεται ότι «η  απόφαση του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στερείται πλήρως αιτιολογίας, καθώς δεν προκύπτει από αυτήν οποιαδήποτε εξατομικευμένη κρίση για την επάρκεια των προσόντων του επιλεγέντος υποψηφίου σύμφωνα με τις οριζόμενες στην Προγραμματική Συμφωνία και την σχετική Προκήρυξη προϋποθέσεις» και ενδεικτικά ως προϋποθέσεις αναφέρει την 5ετή επαγγελματική εμπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση θεατρικών παραγωγών, αποδεδειγμένες διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες κ.λπ.,  Πρόκειται για σημεία στα οποία επεσήμανε τόσο η Κίνηση «Κοζάνη τόπος να ζεις» δια του Χάρη Κουζιάκη στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, όσο και οι επώνυμες καταγγελίες ηθοποιών καλλιτεχνών αλλά και οι ανακοινώσεις του ΣΕΗ και του Σώματος των Ελλήνων Σκηνοθετών

Επίσης, από την πλευρά του υπουργείου επισημαίνεται επιπλέον ότι «δεν έγινε συγκριτική αξιολόγηση των προσόντων του επιλεγέντος υποψηφίου με αυτά των λοιπών υποψηφίων, ούτε συγκριτική αξιολόγηση των προτάσεων και πλάνων προγραμματισμού των δραστηριοτήτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, που οι υποψήφιοι όφειλαν να υποβάλουν σύμφωνα με τον όρο Α2 της Προκήρυξης».

Το παραπάνω επισήμανε στην ένσταση του κι ο υποψήφιος κ. Σαράντος που παρόλα αυτά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του ΔΗΠΕΘΕ.

Αν και δεν έχουμε μπροστά μας όλο το σκεπτικό της υπουργικής απόφασης -ας ελπίσουμε ότι μετά την σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ θα δοθεί στην δημοσιότητα η τουλάχιστον στα μέλη του ΔΣ- πρόκειται για ισχυρό «ράπισμα» στην διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ και φυσικά  στον δήμαρχο Κοζάνης.

Το παραπάνω ισχύει χωρίς υποσημειώσεις αφού με την έγκριση του προχώρησε μια καταφανώς παράνομη διαδικασία όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια, που εκθέτει το θεσμό του Περιφερειακού Θεάτρου Κοζάνης, την καλή φήμη του στο χρόνο χάρις στο έργο των προηγούμενων διοικήσεων και Καλλιτεχνικών διευθυντών. Επίσης προκαλεί τεράστιο κόστος και ζημιά  στην λειτουργία του στο μέλλον αφού κατ’ ουσίαν το θέατρο εισέρχεται σε μια διαδικασία επιλογής νέου Καλλιτεχνικού διευθυντή που μετά από 5 μήνες καλλιτεχνικής απραξίας μπορεί να οδηγήσει το θέατρο σε παράλυση περί το ένα έτος.

Όταν το 2021 ξεκίνησε η κρίση στο ΔΗΠΕΘΕ με τις απανωτές επώνυμες καταγγελίες των υποψηφίων για στημένο διαγωνισμό και συνεχίστηκε με τις παρεμβάσεις των επαγγελματιών ηθοποιών της δυτικής Μακεδονίας για να γίνουμε πρώτο θέμα στην Ελλάδα με τις σκληρές ανακοινώσεις του ΣΕΗ και της εταιρίας Ελλήνων σκηνοθετών, ο γραφων  επεσήμανε την παράμετρο ότι εάν το υπουργείο απορρίψει τις αποφάσεις της διοίκησης τότε η παρούσα διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ δηλαδή ο κ. Κέφαλος και οι οριζόμενοι από την τριανδρία που διοικεί το δήμο Κοζάνης θα έχει απωλέσει κάθε ικμάδα ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης για να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα της. Με λίγα λόγια ότι θα πρέπει να παραιτηθεί.

Σε ότι αφορά τις πολιτικές ευθύνες του κ. Μαλούτας θα γράψουμε αφού δούμε ολόκληρο το σκεπτικό της απόφασης του κ. Γιατρωμανωλακη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 13:14
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.