Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 08:05

Το μάτι της νοικοκυράς

Γράφτηκε από την

     της    ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

          Από τα πρώτα πράγματα που παρατηρώ, μετά την τελευταία εξέλιξη στην ένοπλη σύρραξη Ρωσίας Ουκρανίας(22 ημέρες πολέμου) είναι η βιασύνη με την οποία μερικές χώρες νοικοκυρεύουν τον εξοπλισμό τους

εις βάρος των κοινωνικών παροχών. Ο ανταγωνισμός εξοπλισμών (αφορά εξοπλιστική διαδικασία μεταξύ αντιπάλων χωρών, δύο ή περισσοτέρων ή και μεταξύ αντιπάλων συνασπισμών χωρών), έχει απώτερο στόχο να μη βρεθούν σε μειονεκτική θέση μεταξύ τους σε περίπτωση σύρραξης. Υπό το καθεστώς αυτό ο ανταγωνισμός του εμπλουτισμού των εκατέρωθεν οπλοστασίων καθίσταται συνεχής με αντίστοιχη συνεχή και υψηλή επιβάρυνση των εκατέρωθεν κρατικών προϋπολογισμών για τη διατήρησή τους. Οι τιμές  στα διάφορα είδη όπλων ,που εκτοξευτήκαν στα ύψη ,λόγω έκτακτης ανάγκης κάνουν μερικές χώρες να τρίβουν τα χέρια τους επειδή πουλάνε! Χώρες της Αφρικής που παράγουν πρώτες ύλες στην βιομηχανία όπλων πουλάνε σε τρελές ποσότητες  και το εμπόριο όπλων περνάει τις καλύτερες ημέρες στο χρηματιστήριο. Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στρατιωτικού υλικού στον κόσμο είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα ,Γερμανία κλπ. Παράλληλα με τα συμβατικά όπλα δημιουργήθηκαν και αναπτύχτηκαν τα πυρηνικά όπλα. Χώρες όπως :Ινδία, Πακιστάν, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και η μεγαλύτερη δύναμη η Ρωσία)  διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές  κολοσσιαία οπλοστάσια προκειμένου να εξασφαλισθεί η βέβαιη ολοκληρωτική καταστροφή του αντιπάλου εάν αυτός επιχειρούσε πρώτος επίθεση με ατομικά ή συμβατικά όπλα.  Το δόγμα αυτό είναι γνωστό σαν Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή (Mutually Assured Destruction ή MAD).Τι βλέπουν (Γερμανία, Σουηδία κλπ.) και τα δικά τους στρατιωτικά επιτελεία και βιάζονται να ανατρέψουν τους προϋπολογισμούς τους; Στην Ευρώπη ζήσαμε τον πόλεμο στη Σερβία ,μια μαύρη σελίδα στην πολεμική ιστορία της Δύσης. Η live μετάδοση των πολεμικών επιθέσεων και η μεγάλης κλίμακας χρήση των ΜΜΕ για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, είχαν προηγηθεί στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, αλλά τελειοποιήθηκαν το 1999. Είδαμε έναν ολοκληρωτικό και καταστροφικό πόλεμο χωρίς χερσαία εισβολή, με σκοπό το πλήρες γονάτισμα μιας χώρας που έπρεπε να παραδοθεί. Δεκάδες χιλιάδες βόμβες κατέστρεψαν όλες τις υποδομές με σκοπό το απόλυτο τσάκισμα της σπονδυλικής στήλης του αντιπάλου. Οι «παράπλευρες απώλειες» με τη δολοφονία αμάχων καθιερώθηκε σαν αναπόφευκτη συνέπεια, ενώ χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον το επιχείρημα του «ανθρωπιστικού πολέμου».

         Εγώ ,ως νοικοκυρά παρακολουθώ, αναλύω και φυσικά σκέπτομαι. Στο νοικοκυριό μου θέλω λίγα και καλά πράγματα. Σταθερά στο χρόνο όπως ειρήνης, δημοκρατία και ανεξαρτησία. Δεν είμαι ειδική, δεν ξέρω από όπλα και ούτε σκοπεύω να γίνω. Βλέπω την δυστυχία του πολέμου όμως είμαι ακόμα αισιόδοξη. Θα χαθεί η ανθρωπότητα ,θα καταστρέφονται  οι λαοί επειδή υπάρχουν θερμοκέφαλοι και στεγνοί εκμεταλλευτές; Η αλλαγή των συνόρων και οι κατεστραμμένοι λαοί δεν πρέπει να γίνουν δέσμιοι των συμφερόντων που βάζουν το κέρδος πάνω από την ελευθερία, ανεξαρτησία  και την δημοκρατία μιας χώρας. Οι λαοί  πρέπει να βρουν την σωστή λύση και  θα δικαιωθούν μόνο αν υπάρχει η κοινή λογική και θα επικρατήσει η ειρήνη. Ο Κ. Δουζίνας μετά τον πόλεμο στην Σερβία έγραψε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε σε δύο επιτυχίες: τη μεταβολή των πολεμικών συγκρούσεων σε οικονομικό ανταγωνισμό και την απαξίωση των εθνικισμών» .Οι ΗΠΑ, Ε.Ε., Κίνα και Ινδία, που περιμένουν  τώρα στην γωνία, να εκμεταλλευτούν τις καταστροφές και την δυστυχία  των λαών, στοχεύουν  να βγουν κερδισμένες από τα προσράμματα ανοικοδόμησης αλλά υπάρχει ακόμα η λογική και η ελπίδα για ειρήνη!

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 08:08
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.