Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 09 Μαϊος 2022 10:25

"Και σεις παιδιά των Γρεβενών" γιατί σιωπάτε;

Γράφτηκε από τον
Ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης, ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης , ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Φωλίνας Ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης, ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης , ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Φωλίνας

του Σπύρου Κουταβά

Το πρωί της δευτέρας της 21ης Μαρτίου μια ισχυρή έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών υλών της ΕΛΤΕΚ στα Γρεβενά έχει ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο τριών εργαζομένων.

Στις 4 Μάϊου μια άλλη έκρηξη στην μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Αlfa Wood στα Γρεβενά έχει ως αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό ενός 28 χρονου ο οποίος θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Σε λιγότερο από 50 ημέρες στα Γρεβενά λαμβάνουν χώρα δύο ατυχήματα σε επιχειρήσεις που κοστίζουν την ζωή σε τέσσερις νέους και παραγωγικούς συμπολίτες μας.

Από το ρεπορτάζ γνωρίζουμε ότι και στις δύο περιπτώσεις έχουν συσταθεί επιτροπές πραγματογνωμόνων με εντολή του Εισαγγελέα Γρεβενών, με το προανακριτικό έργο στην πρώτη έκρηξη να έχει αναλάβει η αστυνομία και στην δεύτερη η πυροσβεστική. Επίσης γιαυτά τα σοβαρά πολύνεκρα θανατηφόρα ατυχήματα  έχει βγάλει ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Γρεβενών ζητώντας την διερεύνηση τους και την τιμωρία των ενόχων.

Ουδείς άλλος δείχνει να ανησυχεί δημόσια για τους 4 νεκρούς εργαζόμενους των Γρεβενών. Κι ενώ το πολιτικό προσωπικό της περιοχής ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης, ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Φωλίνας περιφερειακοί σύμβουλοι αλλά και ο δήμαρχος Γιώργος Δασταμάνης στα όρια του δήμου όπου έγιναν τα θανατηφόρα ατυχήματα, έχουν πυκνή παρουσία με ποικίλα μηνύματα για κάθε είδους ζήτημα στα μέσα ενημέρωσης, στην περίπτωση των θανατηφόρων ατυχημάτων τηρούν «σιγή ιχθύος». Ως πολιτικά πρόσωπα δεν έδειξαν να συμμερίζονται ακόμη και ως μορφή ερωτήματος αυτό που κοινωνία, η κοινή γνώμη και οι καταγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ως αίτιο των ατυχημάτων. Δηλαδή τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, την εντατικοποίηση της εργασίας, την  εργασία ακόμη και νύκτα χωρίς ρεπό επί επτά ημέρες την βδομάδα κλπ.

Ενώ σε πλείστες άλλες περιπτώσεις φροντίζουν να δείχνουν τάχα μου την αποφασιστικότητα τους η το μπόϊ τους, στην περίπτωση των τεσσάρων νεκρών εργαζομένων των Γρεβενών δεν τόλμησαν να αναρωτηθούν ως όφειλαν για λογαριασμό των πολιτών τους εάν οι υπηρεσίες του Κράτους όπως Επιθεώρηση εργασίας η μεταλλείων και κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία έκανε τους απαραίτητους ελέγχους στις επιχειρήσεις και εάν ναι, τι διαπίστωσε. Για παράδειγμα εάν το προσωπικό που εργάζεται η εργαζόταν είναι πλήρως εκπαιδευμένο και έχει γνώσει των μέτρων ασφαλείας που διέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Η κοινωνία των Γρεβενών είναι μικρή και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους κι είναι λογικό τα πολιτικά πρόσωπα των Γρεβενών να γνωρίζονται με τους επιχειρηματίες η τους υπευθύνους των επιχειρήσεων. Επίσης ίσως να μεσολάβησαν να προσλάβουν δικούς τους ανθρώπους στις επιχειρήσεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να τους καθιστά αδιάφορους η ένοχα σιωπούντες σένα τέτοιο περιστατικό.  

Ο βουλευτής κ. Ανδρέας Πάτσης, ο δήμαρχος Γρεβενών κ. Γιώργος Δασταμάνης , ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Φωλίνας η ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμη και σε ανθρώπινο λάθος των θανόντων να οφείλονται τα δύο πολύνεκρα θανατηφόρα ατυχήματα, αυτό δεν απαλλάσσει της ευθύνης τις επιχειρήσεις που έπρεπε να εκπαιδεύσουν πολύπλευρα το προσωπικό τους η τις υπηρεσίες του Κράτους όπως επιθεώρηση εργασίας κλπ. που έπρεπε να ελέγχουν με κάθε λεπτομέρεια όλο το πλέγμα αυτών των σχέσεων αλλά και ζητήματα ασφαλείας κα υγιεινής της εργασίας.

Η σιωπή σ’ενα τέτοιο περιστατικό δυστυχώς για αυτούς δεν είναι «χρυσός».

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Μαϊος 2022 10:39
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Μεγάλη Πέμπτη τις μέρες μας Η πασχαλιά »