Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 10:09

Οι μαθητικοί αγώνες της διασυνοριακής Πρέσπας που δεν ξανάγιναν

Γράφτηκε από τον
2019: Ο διευθυντής του Γυμνασίου στο Λαιμού της Πρέσπα Κώστας Παρασκευόπουλος εξηγεί στην γλώσσα της λίμνης την ιστορία της Βασιλικής του Αγ. Αχίλλειου στους 100 μαθητές από γυμνάσια και Λύκεια που βρίσκονται πέριξ της λίμνης ΑΛΒΑΝΊΑ ΒΌΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ και ΕΛΛΆΔΑ ΠΟΥ ΈΛΑΒΑΝ μέρος στους πρώτους διασυνοριακους αγώνες της περιοχης 2019: Ο διευθυντής του Γυμνασίου στο Λαιμού της Πρέσπα Κώστας Παρασκευόπουλος εξηγεί στην γλώσσα της λίμνης την ιστορία της Βασιλικής του Αγ. Αχίλλειου στους 100 μαθητές από γυμνάσια και Λύκεια που βρίσκονται πέριξ της λίμνης ΑΛΒΑΝΊΑ ΒΌΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ και ΕΛΛΆΔΑ ΠΟΥ ΈΛΑΒΑΝ μέρος στους πρώτους διασυνοριακους αγώνες της περιοχης

του Σπύρου Κουταβά

Λίγο μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, σαν σήμερα 12 Μάϊου 2019, 100 μαθητές από τα τρία Γυμνάσια και Λύκεια πέριξ της λίμνης των Πρεσπών

συναντήθηκαν για πρώτη φορά  στο πλαίσιο των πρώτων Διασυνοριακών αγώνων που οργανώθηκαν στην λίμνη μετά από πρωτοβουλία του τότε υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με την υποστήριξη του δήμου Πρεσπών. Οι μαθητές έμειναν για δύο ημέρες μαζί στην ελληνική πλευρά της λίμνης, συμμετείχαν από κοινού σε αθλητικούς αγώνες στο κλειστό Γυμναστήριο που φέρει τον όνομα της Βούλας Πατουλίδου, έτρεξαν δρόμους ημιαντοχής τερματίζοντας στον ιστορικό χώρο της Βασιλικής του Αγ. Αχιλλείου,  επισκέφθηκαν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στον Αγ. Γερμανό και το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου, τραγούδησαν, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν τηλέφωνα μαιλ και διευθύνσεις από τα κοινωνικά δίκτυα  με την υπόσχεση την επόμενη φορά θα συναντηθούν είτε στο Δήμο Resen (Βόρεια Μακεδονία) η στην κοντινή Αλβανική κωμόπολη που και αυτή βρίσκεται στις όχθες της λίμνης δίνοντας ένα μόνιμο χαρακτήρα στις συναντήσεις τους. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της εποχής αρκετοί μαθητές δήλωναν "κατενθουσιασμένοι που βρίσκονται στα μέρη και στα χωριά που χειμώνα καλοκαίρι τα κοιτούσαν μόνο  απο μακριά από τα παράθυρα του σχολείου τους η του σπιτιού τους".

Η κυβέρνηση άλλαξε και όπως όλα δείχνουν άλλαξαν και οι προτεραιότητες. Η Κεραμεως αν και ήρθε στην Φλώρινα περιφρόνησε το δε δικασμένο που δημιούργησε ο προκάτοχός της στο πλαίσιο των κοινών διασυνοριακών πρωτοβουλιών που έτσι η αλλιώς η Ελλάδα λαμβάνει στην περιοχή για το περιβάλλον και την αειφορία υλοποιώντας πλείστα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ίσως να μην το γνωρίζει κιόλας  ότι τρεις Πρωθυπουργοί και τρεις υπουργοί των Εξωτερικών στον Αγ. Γερμανό υπέγραψαν πρωτόκολλα διεθνούς συνεργασίας για την Πρέσπα τα οποία ισχύουν και αποτελούν μέρος του συστήματος των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Τελικά οι μαθητές της Πρέσπας όχι μόνο δεν ξανασυναντήθηκαν  μεταξύ τους αλλά ούτε και ο δήμος της περιοχής που δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για την ευημερία και την συνεργασία στην Πρέσπα τόλμησε να συνεχίσει με δικές του ενέργειες την πρωτοβουλία. Προφανώς δεν το έπραξε φοβούμενος την "δεξιά του κυρίου" στην Περιφέρεια και στην κυβέρνηση φυσικά που με κάθε τρόπο "ροκανίζει" ακόμη και τον χρόνο για την διάνοιξη της διασυνοριακής διάβασης στον Λαιμό.

Τους αξίζει η ντροπή για την στάση τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 10:23
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η πασχαλιά Για σου δήμαρχε τσίφτη! »