Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 12:42

Επιστολή των Γιατρών της Χειρουργικής κλινικής του Μαμάτσειου στον Εισαγγελέα Κοζάνης: «η λειτουργία της κλινικής είναι πέραν του οριακού σημείου»

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Επιστολή στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης απέστειλαν οι Γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, με την οποία επισημαίνουν ότι

«η λειτουργία της κλινικής είναι πέραν του οριακού σημείου και ότι ουδεμία προσπάθεια γίνεται από τις αρμόδιες αρχές για την επάνδρωση της με ειδικευόμενους και ειδικούς Ιατρούς».

Στην επιστολή τους που απέστειλαν επίσης, στην 3η ΥΠΕ, στον υπουργό Υγείας,  στον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας και στον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης αναφέρουν ότι στην Χειρουργική κλινική υπηρετούν τέσσερις Γιατροί μια Επικουρικός και δύο Ειδικευόμενοι εκ των οποίων η θητεία του ενός λήγει τον Σεπτέμβριο ενώ του άλλου ανανεώνεται  συνεχώς με ολιγόμηνες παρατάσεις. Εκτός από την ευθύνη των Τακτικών και Εκτάκτων Χειρουργείων, την λειτουργία των Τακτικών Ιατρείων, την διακομιδή ασθενών σε Τριτοβάθμια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων και την υποστήριξη άλλων τομέων του νοσοκομείου, οι γιατροί της κλινικής επωμίζονται και την λειτουργία  του Χειρουργικού τομέα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου. Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, λόγω μη πρόσληψης Ειδικών Γιατρών «δεν έχει εξασφαλιστεί η αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ της Χειρουργικής κι ως εκ τούτου η επάνδρωση τους με αγροτικούς Ιατρούς καθιστά πλημμελή την άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας στους πολίτες»,  με αποτέλεσμα το κενό να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τους Γιατρούς της Χειρουργικής.

Γιατρός της Χειρουργικής που μίλησε στο vetonews.gr εξηγούσε ότι στην διάρκεια εφημερίας εκτός από τον διαρκή έλεγχο των περιστατικών της κλινικής  χρειάστηκε να διαχειριστεί  δυο σοβαρά περιστατικά στο ΤΕΠ ενώ ταυτόχρονα προσέφερε υπηρεσίες σε περιστατικό καισαρικής με επιπλοκές στην μαιευτική κλινική. Κι όλα αυτά από έναν άνθρωπο που όπως μας εκμυστηρεύτηκε έχει στους ώμους του κι όλες τις συνέπειες του νόμου εάν πάει κάτι λάθος η συμβεί κάτι ακόμη και εξαιτίας της κούρασης.  

Ο Γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ζητούν την πλήρη εφαρμογή του νόμου που προβλέπει «την αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΠ με Ιατρικό προσωπικό». Αναφέρουν επίσης ότι, εάν οι αρμόδιες αρχές δεν μεριμνήσουν εγκαίρως για την πρόσληψη Ειδικών και Ειδικευομένων στην Χειρουργική κλινική  «η λειτουργία της στο άμεσο μέλλον θα είναι επισφαλής» αφού η πλειοψηφία των Ιατρών θα αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης. 

Τέλος, αφού αναφέρουν ότι στο παρελθόν «έχουν ενημερώσει δύο φορές» για την κατάσταση που επικρατεί στην Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου, προειδοποιούν ότι «η συνεχής δυσλειτουργία της εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών της περιοχής».

Βέβαια η συνεχής εγκατάλειψη στην μοίρα τους ακόμη και των τμημάτων του νοσοκομείου που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν σε ανεκτά επίπεδα δεν είναι τυχαία.  Οι αρμόδιοι της κυβέρνησης δεν έχουν κρύψει τα σχέδια τους όπου με πρόσχημα την έλλειψη μονίμων ιατρών να καθιερώσουν σε όλες τις λειτουργίες των κρατικών νοσοκομείων την συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών. Το έκαναν με τους γιατρούς με μπλοκάκι που έρχονται τα Σαββατοκύριακα για εφημερίες τώρα θα το κάνουν και σε κλινικές του Χειρουργικού τομέα όπου εκεί οι αμοιβές είναι σε άλλο επίπεδο. Εν όσο οι εναπομείναντες ιατροί της χειρουργικής θα τρέχουν να καλύπτουν την εφημεριακή λειτουργία των ΤΕΠ καθώς και αυτήν της χειρουργικής κλινικής οι ξεκούραστοι ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι θα «κανονίζουν» με τα σχετικά υποχρεωτικά διόδια για τους ασθενείς το χειρουργικό έργο της κλινικής που έτσι η αλλιώς λόγω περιορισμένου χρόνου η και κούρασης δεν θα προλαβαίνουν οι πρώτοι.

Εμπειρία απο την Χειρουργική κλινική

Ο γράφων από προσωπική εμπειρία με νοσηλεία 6 ημερών στην Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου επιβεβαιώνει τα όσα καταμαρτυρούν οι γιατροί για την πέραν του οριακού σημείου λειτουργία της χειρουργικής κλινικής. Και για όσους δεν γνωρίζουν η Χειρουργική κλινική είναι η ναυαρχίδα του νοσοκομείου είναι το τμήμα που δίνει την ταμπέλα νοσοκομείο στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα. Χωρίς την χειρουργική κλινική το νοσοκομείο Κοζάνης μπορεί να μετατραπεί σε μια νύκτα σένα μεγάλο Κέντρο Υγείας.

Ζούνε το μύθο τους

Για την κατάσταση έχουν ενημερωθεί τόσο ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης όσο και οι αρμόδιοι, δηλαδή ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Τάσος Φουντογλου, μέχρι πρόσφατα εκτός των άλλων  έβγαζε τον επιούσιο με μπλοκάκι από το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτομελαιδας , ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κωσταντίνος Βύζας που και αυτός πληρωνόταν με μπλοκάκι από το Νοσοκομείο Κοζάνης, ενώ γνωρίζουν το θεμα τόσο ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου γιατρός πρώην διευθυντής της Ορθοπεδικής κλινικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Νίκος Σαμαράς και η Περιφερειακή σύμβουλος της Συμπολίτευσης , διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Κοζάνης Ευθαλία Ράνδου. Από τους παραπάνω δεν αναμένονται ούτε τα "συναδελφικά" στοιχειώδη που θα περίμενε κανείς από γιατρούς που με κάποιον τρόπο έχουν υπηρετήσει η υπηρετούν το ΕΣΥ καθότι «ψυχή τε και σώματι» έχουν εναρμονιστεί πλήρως με το εν εξελίξει κυβερνητικό αφήγημα στην δημόσια Υγεία.  

Αν και το Περιφερειακό συμβούλιο είναι πλήρως αναρμόδιο να χειρίζεται τα θέματα Πρωτοβάθμιας υγείας και νοσοκομείων εν τούτοις η περιοχή έχει την ατυχία να διαθέτει συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση που ανήκει στην ΝΔ και που υποστηρίζει τυφλά τις κυβερνητικές επιλογές. Είναι πασιφανές ότι σύμβουλοι της πλειοψηφίας -ανήκουν στην ΝΔ- από τον τρόπο που πολιτεύονται οχι μονο στα θεματα υγείας, δείχνουν οι άνθρωποι ότι ζούνε το μύθο τους, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση του Κασαπίδη είναι κυριολεκτικά παραδομένη στον Αμανατίδη αλλά ντρέπονται να το φωνάξουν πιο δυνατά.

Οι Εισαγγελικές αρχές

Η ελπίδα εναποτίθεται στους Εισαγγελικούς λειτουργούς και την δικαιοσύνη που ελπίζουμε ότι δεν θα μείνει ασυγκίνητη από την τρίτη προειδοποιητική επιστολή των γιατρών για το τι μπορεί να συμβεί στους πολίτες. Εκτός κι αν οι δικαστικοί μας λειτουργοί εκτός των νομικών ζητημάτων πιστεύουν  ότι δεν χρειαστούν ποτέ  τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Για το θεμα, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών καθηκόντων της εχει κάνει αναφορά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ

Τέλος το vetonews.gr απευθύνθηκε στο διοικητή του νοσοκομείου κ. Σιόλο  ζητώντας απαντήσεις στα ζητήματα που σχετίζονται με την επιστολή Ιατρών στον Εισαγγελέα Κοζάνης, ο οποίος μας δήλωσε ότι "βρίσκεται σε άδεια και ότι θα απαντήσει αργότερα στην παραπάνω επιστολή"

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 12:56
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.