Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009 08:09

Του Νίκου Μάστορα Γκουλεμα:"Αχ αυτός ο"μέσος" πολίτης"

Γράφτηκε από τον

 

του Νικόλα Μάστορα Γκουλέμα
http://www.elikas.gr


altΠολύς ο λόγος και οι αναφορές για τομές, κινήσεις, αποφάσεις, κωλύματα και άλλα πολλά διασκεδαστικά (;) που συναντάμε όλοι καθημερινά, έχουν να κάνουν με τον δημόσιο βίο και γίνονται στο όνομα του “μέσου πολίτη”!  Ποιος είναι όμως αυτός ο μέσος πολίτης?

Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω πως μάλλον δεν είναι και πολύ βολικός άνθρωπος, γιατί όλοι τον παρουσιάζουν να είναι προκαταβολικά θυμωμένος με οτιδήποτε κάποιος άλλος -μη μέσος- πολίτης σκεφτεί, πει, ή τολμήσει! Δεν θέλει και πολλές αλλαγές στην ζωή του και μάλλον δεν νοιάζεται και για πολλά πράγματα! Ακούω συχνά διάφορους ανήσυχους (;) σε διάφορους χώρους, όταν έρχεται η ώρα να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους να λένε απηυδισμένοι (;) πως δεν έχει και πολύ σημασία γιατί “αυτά τα πράγματα δεν τον νοιάζουν τον μέσο πολίτη!”

Όταν ήμασταν μικρότεροι μας έλεγαν πως αν δεν καθόμασταν φρόνιμοι θα ερχόταν μια μάγγισα, ένας γέρος, ένας ξένος κύριος, ένας κάποιος μπαμπούλας τέλος πάντων και θα μας τιμωρούσε! Τώρα που μεγαλώσαμε κι αυτό με την μάγισσα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό πια, έχουμε εφεύρει ένα νέο μπαμπούλα, τον “μέσο” αυτό πολίτη! Ότι και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε, αυτός θεωρεί πως είναι πια αργά, όποια διαφορετική γνώμη του πούμε, βρίσκει πως απειλείται η σταθερότητα στην καθημερινότητα του, κι όποια κίνηση τολμήσουμε να κάνουμε για αλλάξουμε κάτι στην ζωή μας, είναι ο πρώτος που θα εναντιωθεί!

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, το γεγονός ότι φέρει τον τίτλο του “μέσου” του δίνει το αλάθητο του πάπα, είναι αυτός που κατέχει την μοναδική αλήθεια, είναι αυτός που απαγορεύεται να ξέρεις κάτι παραπάνω από αυτόν, να εκφράζεις κάτι παραπάνω από αυτόν, να νιώθεις κάτι παραπάνω από αυτόν, να νομίζεις κάτι παραπάνω από αυτόν ή και να προσπαθείς κάπως διαφορετικά απ’ αυτόν! Είναι παντού, κι ας μην τον έχει γνωρίσει ποτέ κανείς, κι ας μην τον έχει δει ποτέ κανείς! Ε λοιπόν να σας πω τι νομίζω; Οτί ο μέσος πολίτης δεν υπάρχει!

Λυπάμαι που θα σοκάρω πολιτικούς, παρατρεχάμενους, δημοσιογράφους, λαύρους ρήτορες που ευαγγελίζονται το κοινωνικό καλό,  συστημικούς, αντισυστημικούς και όποιον άλλον, εν πάση περιπτώση, σοκαριστεί, αλλά νομίζω πως ο “μεσος πολίτης” είναι ένα εύκολο άλλοθι, μια εύκολη λύση για να μην προσπαθούμε όσο θα μπορούσαμε, για να μην αλλάζουμε όπως θα θέλαμε και να μην προχωράμε όπως θα έπρεπε! Μία κοινωνία κύριοι, είναι αποτέλεσμα συνιστωσών και τάσεων που υπάρχουν μέσα σε αυτή, κι όχι ένας μέσος όρος, κι αυτός μάλιστα περιορισμένων δυνατοτήτων. Απλά δυστυχώς, τον εφηύραμε και τον χρησιμοποιούμε σαν εργαλείο για αποφάσεις και πράξεις τύπου Ε.Π.Ε. Πολιτικοί περιορισμένης ευθύνης, πολίτες περιορισμένης ευθύνης, αποφάσεις περιορισμένης ευθύνης, ιδέες περιορισμένης ευθύνης, πράξεις περιορισμένης ευθύνης.

Κανείς υπόλογος, κανείς υπεύθυνος για τίποτα, ούτε εμείς οι ίδιοι για τον ίδιο μας τον εαυτό! Για όλους και για όλα αυτός ο καταραμένος μέσος πολίτης! Αυτό, κύριοι όμως είναι τεράστιο πρόβλημα και είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ πρόβλημα, όχι του μέσου πολίτη.-

Περισσότερα άρθρα του Νικόλα Μάστορα Γκουλέμα μπορείτε να βρείτε στο http://www.elikas.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 20:32
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΓΚΟΥΛΕΜΑΣ

O Νικόλας Μάστορας Γκουλέμας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη ανάμεσα σε μια ομάδα Προσκόπων και σε αυλές σχολείων με μια μπάλα στο χέρι.

Τα καλοκαίρια έβαζε βενζίνη στο πρατήριο του πατέρα του μέχρι τα 18 του όπου και έφυγε Θεσσαλονίκη για σπουδές. Μετά από μια 10ετή περιπλάνηση ανάμεσα σε σχολές, πτυχία, θεατρικά εργαστήρια και λογιών λογιών εργασίες, επέστρεψε στην Κοζάνη στην οποία πλέον εργάζεται και κατοικεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Περί ενέργειας το ανάγνωσμα... »