Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.

της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι μία ευχή που μοιράζεται ανάμεσα στους κατοίκους της ΘΡΑΚΗΣ. Την λένε στα χωριά και στις πόλεις την Κυριακή βράδυ πριν από την Καθαρή Δευτέρα. Είναι ένα από τα παλαιότερα θρακιώτικα έθιμα.

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 07:41

Baba mea!Η γριά μου!

 

   της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Στην χώρα όπου γεννήθηκα, στην πανέμορφη Ρουμανία, υπήρχε και ακόμα υπάρχει ένα έθιμο. Αν είσαι γυναίκα  και ακόμα ανησυχείς για το μέλλον και τον χαρακτήρα σου(όσο και να σε στεναχωρεί αυτό) επιλέγεις μία  από τις πρώτες 9 ημέρες του Μαρτίου με σκοπό να μάθεις  λίγα για τον εαυτό σου. Δεν έχει σημασία τι έχεις πετύχει μέχρι εκείνη την στιγμή ,στην ζωή σου, αλλά πως θα είσαι  πιο ευτυχής και πιο επιτυχημένη για το υπόλοιπο του χρόνου. Ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί κλιματολογικά η ημέρα που επέλεξες  θα  είναι  ο χαρακτήρας και η πορεία σου. Σαν μία εν λευκό συναλλαγματική που υπογραφεις με τον Θεούλη, εκεί ψηλά. Τελεία και παύλα χωρίς καμία ανοχή για περαιτέρω.

   Όπως τα πάντα, σε αυτή την ζωή, πολλά ρητά κρίνονται στο φίνις και συχνά διαψεύδονται, από την σκληρή πραγματικότητα. Άλλα βλέπεις και ψάχνεις στην ηλιόλουστη ημέρα  που σε γεμίζει με θετική ενέργεια και άλλα γεγονότα σε λυγίζουν και σε γεμίζουν αυτοκαταστροφικές σκέψεις. Σου μένει η ικανοποίηση  των ολιγόωρων στιγμών  ευφορίας. Ανακαλύπτεις αυτό που ζήσαμε πολλές φορές στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου .Άλλο η θεωρία και τα προεκλογικά προγράμματα και άλλο η εφαρμογή στην πράξη και  η απογοητευτική επιστροφή στην ύλη και την σκληρή πραγματικότητα. Η ανάγκη ψαλιδίζει  τα φτερά όπως ο ήλιος λιώνει την κηρήθρα από τα φτερά του Ικάρου. Άλλωστε ο Δαίδαλος έδωσε οδηγίες στον  Ίκαρο, για την πτήση προειδοποιώντας τον πως αν πλησιάζει πολύ κοντά στο νερό της θάλασσας, η υγρασία θα βάραινε τα φτερά αχρηστεύοντας τα. Εάν επίσης πετούσε πολύ ψηλά κοντά στον ήλιο, η υψηλή θερμοκρασία θα έλιωνε το κερί και τα φτερά θα καταστρέφονταν. Έτσι  ένας ώριμος άνθρωπος περιορίζει τις προσδοκίες του για την ημέρα  της Γριάς. Τις προσαρμόζει στις καταστάσεις και ενίοτε τις περιορίζει στην πεζή πραγματικότητα. Εγώ, περισσότερο από συνήθεια, ενέδωσα  και  επέλεξα την ημέρα  της γριάς μου και περιμένω ,από το πρωί να δω πως θα εξελιχθεί. Μου αρέσουν τα παραμύθια και  με κολακεύει η ιδέα ότι κάποια πράγματα είναι στο χέρι και στην τύχη μου. Η πραγματικότητα με διαψεύδει ,σε μόνιμη βάση, αλλά επιμένω στο πακέτο ευτυχίας που ο Θεός τοποθέτησε στην πόρτα μου. Βγει δεν βγει με αυτό θα μείνω!

    Εκεί που πετούσα σε πελάγη ευτυχίας έπαθα ένα σοκ. Μία γυναικεία φωνή ,στην οθόνη της τηλεόρασης, καλούσε τις γυναίκες σε αντίδραση και δημόσια καταγγελία ,με προσγείωσε στην σκληρή πραγματικότητα. Τι όνειρα ,πλάνα και παραμύθια  για την ηλιόλουστη ημέρα της γριάς. Για πολλοστή φορά κάποιος σαλεμένος άντρας  κακοποίησε  και σκότωσε  μία γυναίκα. με πρόσχημα ότι  σαν  αμελητέα ποσότητα που είναι  δεν της αξίζει να ζήσει αφού τόλμησε την επανάσταση, την αντίδραση  και  τον παράτησε. Ο διασυρμός του  και η δημόσια ταπείνωση του από την ανάξια γυναίκα σηκώνει μόνο μία τιμωρία. Τον θάνατο της. Η χώρα μας κατέχει την υψηλότερη ετήσια αύξηση σε δολοφονίες γυναικών και θηλυκοτήτων από άνδρες λόγω του φύλου τους. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα παρουσίασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αύξηση γυναικοκτονιών κατά 187,5% μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Από το 2020 μέχρι το 2021. Στην Ελλάδα η γυναίκα  αποτελεί είδος προς εξαφάνιση αφού οι  γυναικοκτονίες  (13 το 2023)δεν αποτελούν πλέον είδηση. Σε όλη την χώρα ξένες ή ντόπιες ,νέες η γριές, παντρεμένες η ελεύθερες κακοποιούνται καθημερινά και σπάνια βρίσκουν τον δίκιο τους .Την ημέρα της γυναίκας  μόνο το ξεχνάμε για λίγο και μετά πάλι από την αρχή!

Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024 08:37

Το σπίτι με τα βιβλία

 της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

     Το βιβλίο αποτελεί, για πολλούς  ένα ιδιαίτερο αντικείμενο  στην ζωή μας. Αγαπημένο και άξιο και μαγευτικό είναι  εν ολίγης   το αποκούμπι μου.

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024 11:43

Εκπτώσεις

της  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

              Κάθε χρόνο, μετά την  γιορτινή περίοδο  των Χριστουγέννων  και την τραγική τους συνέχεια στα κιλά μας(που αυξάνονται ιλιγγιωδώς) και στην τσέπη μας

   της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

  Από μικροί ,μερικοί άνθρωποι, ξεχωρίζουν. Έχουν αστέρι; Έχουν τύχη; Τέλος πάντων κάτι έχουν  και η μοίρα τους προστατεύει ,τους χαϊδεύει  και τους τα  φέρνει όλα πρίμα.

Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 09:47

Κυριακάτικες εκπλήξεις

Της Ευγενίας Ηλιοπουλου

Κυριακή πρωί. Στην είσοδο της πολυκατοικίας μου. Ορεξάτη και κεφάτη άνοιξα την πόρτα. Για να πάω στην καθημερινή μου βόλτα. Άκουσα  θόρυβο από το ασανσέρ. Μία κυρία ,με μία τεράστια μαντήλα που κάλυπτε σχεδόν όλο το

Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2023 09:10

Και οι μπαταρίες έχουν ψυχή

της  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

  Από μικρή είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στην τεχνολογία, μηχανική και γενικά στα θέματα επισκευών  αντικειμένων.

Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 13:15

Κλιματική αλλαγή

ΤΗς ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

     Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα.

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 07:29

Αρμένικη βίζιτα

της  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

      Μέσα στην μεγάλη τοξικότητα των ημερών, την εναλλαγή καιρού με βροχές  και λιακάδα και την έντονη αγωνία για το μέλλον της χώρας  προέκυψε μία ευχάριστη  βίζιτα.

Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 15:55

Μόνο

   της  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

        Μέρες εκλογών. Ο κόσμος ενημερώνεται, αναλύει, συζητάει, ψηφίζει και τελικά διαλέγει από ποια μεριά της καθημερινότητας  βρίσκεται. Μετρημένα τα κουκιά.

Σελίδα 1 από 47