Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 18:43

Υποθεση ΜΚΟ: ''Στην Εράτυρα Κοζάνης προσπάθησε να φτιάξει σχολή εθελοντών πυροσβεστών ο Σαχινίδης''

Γράφτηκε από τον
Ο Σίμος Κεδίκογλου στα εγκαίνια της σχολής εθελοντών πυροσβεστών στα Ριζώματα Ημαθίας Ο Σίμος Κεδίκογλου στα εγκαίνια της σχολής εθελοντών πυροσβεστών στα Ριζώματα Ημαθίας

''Δαγκωσε'' και τον Δήμαρχο Β. Πάτρα ο Σαχινίδης ενώ βρήκε υποστήριξη στο πρόσωπο του Α. Λεούδη

του Σπύρου Κουταβα

Στον πρώην καποδιστριακό Δήμο Ασκίου είχε απλώσει τη δραστηριότητά του, από το 2005 έως και το 2007,

το μη κερδοσκοπικό σωματείο των εθελοντών πυροσβεστών, που είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη και του οποίου ο πρόεδρος και τρία μέλη του ΔΣ κατηγορούνται για απάτη.
Στην Εράτυρα ο τότε δήμαρχος της περιοχής Βασίλης Πάτρας είχε παραχωρήσει το κτήριο του Βιοπα στην περιοχή όπου το πρόεδρος της ΜΚΟ κ. Ν Σαχινιδης το χρησιμοποιούσε ως γραφείο και σημείο εξόρμησης για τις πυρκαγιές που θα απειλούσαν την περιοχή. Επίσης το σχέδιο προέβλεπε ότι θα δημιουργείτο στην Εράτυρα σχολή Εθελοντών πυροσβεστών που θα εκπαιδεύονταν εθελοντές ακόμη και από χώρες των Βαλκανίων. Τα εγκαίνια έγιναν στις 18 Σεπτεμβρίου 2005 με τα βαΐων και κλάδων ο χώρος σημαιοστολίστηκε και οι γνωστοί του τοπικού πολιτικού προσωπικού παρέστησαν για ολίγη δημοσιότητα.

Δημοσιεύματα της εποχής έχουν διθυραμβικό σχόλια για τους εθελοντές του Σαχινίδη ότι σβήνουν φωτιές και παράσχουν έργο στην περιοχή. Στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας εξελίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους όταν ο αρχηγός της ΜΚΟ κ. Σαχινίδης, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Βασίλειο Πάτρα εμφανίστηκαν να παραδίδουν περισσευούμενο υγειονομικό υλικό της ΜΚΟ στο νοσοκομείο το οποίο – σύμφωνα με δηλώσεις τους - προερχόταν από τις αποθήκες του γερμανικού στρατού!. Μάλιστα ο τότε πρόεδρος του Νοσοκομείου Χριστόδουλος Παπαβασιλείου δέχθηκε αδιαμαρτύρητα την δωρεά και φωτογραφήθηκε με τον Σαχινίδη οποίος φορούσε την κλασσική στολή παραλλαγής του στρατού.

Η παρουσία όμως της συγκεκριμένης οργάνωσης στην Εράτυρα έχει διχάσει την τοπική κοινωνία. Η τότε αντιπολίτευση στο δήμο με επικεφαλής τον Ν. Κατσιαούνη ζήτησε ο δήμος να άρει άμεσα την συνεργασία του με την συγκεκριμένη οργάνωση ενώ την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος Β. Πάτρας ψήφιζε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Σαχινίδη βλέποντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει «αναπτυξιακά» την περιοχή. Το Δημοτικό συμβούλιο της περιοχής με απόφαση κατά πλειοψηφία παραχώρησε τις εγκαταστάσεις του Βιοπα και άλλες εκτάσεις για 50 χρόνια στην ΜΚΟ. Στο πλευρό του τότε δημάρχου Β. Πάτρα για την παραχώρηση εκτάσεων στην εταιρία ήταν ο περιφερειάρχης Α. Λεούδης και πολλά στελέχη της ΝΔ. Η συγκεκριμένη όμως απόφαση κρίθηκε παράνομη από τις αρμόδιες αρχές του Κράτους που ελέγχουν την νομιμότητα των αποφάσεων των ΟΤΑ.

Ο πρόεδρος της ΜΚΟ Ν, Σαχινίδης ήταν καλά δικτυωμένος με προσβάσεις στο τότε πολιτικό σύστημα. Από την Εράτυρα παρέλασε και ένας υπουργός της τότε κυβέρνησης Καραμανλή ο υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης που ήρθε για να στηρίξει την προσπάθεια του Σαχινίδη με τον οποίο φαίνεται να διατηρούσαν στενές σχέσεις. Ο Αριστοτέλης Παυλίδης έγινε γνωστός για το σκάνδαλο των «άγονων γραμμών» όταν ο εφοπλιστής Μανούσης κατήγγειλε εκβιασμό και χρηματισμό του υπουργού. Ο υπουργός Αρ. Παυλίδης τελικά έμεινε στο απυρόβλητο του ποινικού ελέγχου μετά την απαλλαγή του από τη Βουλή με τους ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.
Όμως τα κρούσματα αυθαιρεσιών της ΜΚΟ με τους εθελοντές να κυκλοφορούν νύκτα με τα στολές τους και τα θηριώδη τζιπ στο χωριό προκάλεσαν την οργή ακόμη και όσων τους συμπαθούσαν. Η υπόθεση της οργάνωσης έφτασε στην βουλή των Ελλήνων με ερώτηση του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Βλατή, και του βουλευτή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Ν. Λεβέντη. Ο αρμόδιος τότε υπουργός απάντησε ότι καμιά ΜΚΟ εν έχει δικαίωμα να ιδρύει σχολή εκπαίδευσης εθελοντών πυροσβεστών και όποιος το κάνει παρανομεί έναντι του δημοσίου. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη ΜΚΟ έμεινε στις εγκαταστάσεις του δήμου Ασκίου έως το 2007 όπου και αποχώρησε οριστικά ενώ δεν εχει διευκρινιστεί εάν εκτός απο τις υπηρεσίες που παρείχε ο δήμος έδωσε και χρήματα στην ΜΚΟ. Ενα χρόνο αργότερα τον Σεπτέμβριοτ ου 2008 εγκαινίαζε την σχολή εθελοντών Πυροσβεστών στα ριζώματα Ημαθίας με παρόντες τον Περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Β. Τσιοτρα και τον βουλευτή Σίμο Κεδίκογλου!. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 19:13
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η φωτογράφος Κυριακή στο Σεν Ντενίς »