Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 08:19

Τι θα φάω σήμερα;

Γράφτηκε από την

της Ευγενίοας Ηλιοπούλου

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής και πολλοί από μας ακολουθούμε ένα αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα νηστείας,

ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Μερικοί συνειδητά ,στα πλαίσια των θρησκευτικών τους καθηκόντων, άλλοι για λόγους αποτοξίνωσης του οργανισμού. Μέσω του αποκλεισμού των τροφών ζωικής προέλευσης, αυξάνουν τις φυτικές τροφές όπως λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά και φρούτα. Απλώς ενδίδουν, από περιέργεια ή είναι καθοδηγούμενοι από τον κρυφό καημό του αδυνατίσματος; Στις μικρές λεπτομέρειες τα βρίσκουν μπαστούνια και εγκαταλείπουν τον δίκαιο αγώνα τους. Οι περισσότεροι δοκιμάζουν ,για λίγες ημέρες ,υμνούν τα όσπρια , αντέχουν το αλάδωτο των ημερών αλλά μετά (ως γνήσιοι αμαρτωλοί ) αρπάζουν την μπριζόλα. Πολλές φορές αναρωτήθηκα αν ο θρησκευτικός σκοπός έχει αποτέλεσμα. Πως διαφέρει εμφανισιακά κάποιος μόνο με βάση αυτά που κηρύττει ότι είναι αμαρτωλό για 40 ημέρες; Ο εξαγιασμός δηλαδή η μεταβολή ανθρώπου ή πράγματος σε άγιο, βοηθάει μόνο πνευματικά ή και σωματικά;

Η νηστεία κάνει καλό στον οργανισμό και προάγει την υγεία αλλά με μέτρο και με σωστές επιλογές. Η μεγάλη σε χρονική, διάρκεια νηστεία κρύβει ,στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αγγειοπάθεια, νόσος Crohn's , χρόνια νεφρική ανεπάρκεια κλπ. μερικούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού τους.(λιποθυμικές κρίσεις, ζαλάδες, αστάθεια στην βάδιση). Όταν το πρόγραμμα νηστείας αγνοεί κάποιες σημαντικές ιατρικές λεπτομέρειες μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, πονοκεφάλους, ζαλάδες, απώλεια μυϊκής μάζας και ανεξέλεγκτη έκλυση τοξικών ουσιών στο αίμα. Για το λόγο αυτό η σύνταξή του απαιτεί καλή γνώση βασικών αρχών διατροφής. στα ψυχολογικά οφέλη από την τήρηση της νηστείας. Η εγκράτεια (αποτελεί βασική προϋπόθεση για να νηστέψουμε), συμβάλλει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων σε όλους τους τομείς τονώνει την αυτοπειθαρχίας και την ηθική ικανοποίηση. Η ψυχική ανάταση και η μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης είναι η καλύτερη ανταμοιβή για αυτούς που τολμήσανε και νικήσανε την κοιλιόδουλη τους ύπαρξη..
Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών κάνει καλό καθώς συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα και επιπλέον καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και προλαμβάνει την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αδρά επεξεργασμένων δημητριακών και ελαιολάδου τροφοδοτεί επίσης τον οργανισμό μας με βιταμίνες(η β-καροτίνη, η τοκοφερόλη ή βιταμίνη Ε, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη C), καθώς και πλήθος φυτοχημικών ουσιών όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή και οι ταννίνες. Η αντιοξειδωτική τους δράση εμποδίζει την εμφάνιση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ο αποκλεισμός από τη διατροφή μας των τροφών ζωικής προέλευσης μειώνει την πρόσληψη κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης και μειώνει τη συσσώρευση τοξικών ουσιών. Άρα παίζει σημαντικό ρόλο στη πρόληψη ασθενειών, όπως, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, καρκίνος παχέως εντέρου, δυσλιπιδαιμίες, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.
Οι αμφιβολίες για το σωστό και το λάθος της πατροπαράδοτης νηστείας θα κυριεύσουνε αυτούς που δεν έχουν ξεκάθαρο σκοπό στο μυαλό τους. Επιδιώκουν τον ''καθαρισμό'' του σώματος ή της ψυχής; Ποιά θα είναι η μέση λύση; Την κατάσταση θα σώσει ο διαιτολόγος! (www.medlabnews.gr)

Τι θα φάω σήμερα; Δεν ξέρω αλλά έχω τι να διαλέξω. Στην Ελλάδα έχουμε πολλές επιλογές είτε νηστεύουμε είτε όχι. Πάντως υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στο διαιτολόγιο των ελλήνων. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60 η πλειοψηφία των κατοίκων στην Ελλάδα (ποσοστό 60% του πληθυσμού) τηρούσε με ευλάβεια και ακρίβεια όλες τις νηστείες, για 180 ημέρες το χρόνο! Τους Αμερικανούς, που θεωρούνται από τους πιο φανατικούς κρεατοφάγους στον κόσμο, κατάφεραν να ξεπεράσουν οι Έλληνες. Η Ελλάδα είναι σήμερα η έβδομη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κάθε Έλληνας καταναλώνει εκατό κιλά, κατά μέσο όρο το χρόνο( ο κάτοικος των ΗΠΑ σταματάει στα ογδόντα οκτώ κιλά). ( Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 2013Ι)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 08:26
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Koυρδιστό πορτοκάλι Κάποτε »