Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 00:10

Στα σκουπίδια βλέπουν φαντάσματα

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας μέσω της δημιουργίας εργοστασίου όπου θα γίνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση τους, κινδυνεύει

να γίνει φτηνό θέμα και θέαμα από το πολιτικό προσωπικό της περιοχής που βρήκε την ευκαιρία με κραυγές, και εντυπωσιοθηρία να προσεγγίσει ένα θέμα που αφορά το μέλλον μας.

Η δυτική Μακεδονία και ειδικότερα το λεκανοπέδιο είναι μια βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι η ασφαλής διαχείριση και απόθεση των απορριμμάτων είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την ζωή των κατοίκων. Μπορεί να φανταστεί κάποιος εικόνες σαν αυτές της Πελοποννήσου με τους χιλιάδες τόνους αδιάθετα απορρίμματα στους δρόμους η το εμπόλεμο κλίμα ανάμεσα σε δήμους όπως για παράδειγμα της Αττικής για το που θα διατεθούν τα απορρίμματα, να ταλανίζει την δυτική Μακεδονία;
Ευτυχώς όμως, εδώ στην δυτική Μακεδονία δεν θα συμβεί κανένα από τα παραπάνω γεγονότα. Αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι δήμαρχοι στο παρελθόν προνόησαν η να το πω διαφορετικά πρωτοστάτησαν φτιάχνοντας την ΔΙΑΔΥΜΑ και τον πρώτο οργανωμένο τρόπο συλλογικής διαχείρισης απορριμμάτων από τέσσερις νομούς. Έτσι η δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας όπου δεν επιβαρύνει των κρατικό προϋπολογισμό με τα πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ που οι άλλες περιφέρειες της χώρας δέχονται από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τον κακό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων τους.

Σήμερα δίδεται η ευκαιρία στα πλαίσια της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση απορριμμάτων να πραγματοποιηθεί μία επένδυση ύψους 50 εκατ. Ευρώ με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων), το Jessica και από ιδιωτικούς πόρους για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Οι υπογραφές ήδη έπεσαν ανάμεσα στην εταιρία (πρόεδρος Δ. Λαμπρόπουλος) και την ΕΤΕπ.
Υπάρχει ένας ισχυρός αντίλογος στην δημιουργία της επένδυσης από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Μακρή, Ε. Ουζουνίδου Μ. Δημητριάδη αλλά και τον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη που έχει ανεβάσει τους τόνους στο συγκεκριμένο θέμα. ''Δεν υπογράφω την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου'' δήλωσε μόλις προχθές ο κ. περιφερειάρχης.

Ο αντίλογος έγινε έντονος λίγο πριν από τις εκλογές όταν κάποιοι αντιλήφθηκαν το έντονο ενδιαφέρον και τον διαγκωνισμό των επιχειρηματικών εγχώριων γιγάντων για την επένδυση των 50 εκ €. Σήμερα που όλα σχεδόν έχουν τελειώσει ο αντίλογος εντοπίζεται περισσότερο στην ταυτότητα του επενδυτή ιδιώτη και λιγότερο στο περιεχόμενο της σύμβασης η του ενδεχομένου να μπορεί να βελτιωθεί. Αυτό που επιθυμούν είναι η ματαίωση της επένδυσης χωρίς να έχουν εξασφαλίσει μέσω μιας σοβαρής πρότασης για το τι θα γίνει στην περιοχή. Ουδείς από τους διαφωνούντες έχει σοβαρή πρόταση που θα μπορούσε να πέσει στο τραπέζι προς συζήτηση. Ότι αναμασούν δημοσίως, πρόκειται για προτάσεις ανερμάτιστες που άκουσαν η τους είπαν από την «δυναστεία των προθύμων».

Σοβαρή και εμπεριστατωμένη άποψη ως αντίλογο στο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων διατυπώθηκε περί το 2007 από τον Λάζαρο Τσικριτζή της Οικολογικής κίνησης. Δηλαδή η διαχείριση των απορριμμάτων να βασίζεται στο μοντέλο της διαλογής στην πηγή και όχι στο εργοστάσιο. Τελικά οι αυτοδιοικητικοί της εποχής επέλεξαν διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης από την πρόταση της Οικολογικής κίνησης. Έκτοτε ουδείς από το πολιτικό προσωπικό της περιοχής η τα κόμματα εξέφρασε διαφορετική άποψη για το θέμα του ΣΔΙΤ.
Είναι προς τιμήν του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη που αποφάσισε να διαφοροποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τον ομοϊδεάτη του υπουργό αρμόδιο για το θέμα Ι. Τσιρώνη. Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης στο κρίσιμο αυτό θέμα επιλέγει να συνταχθεί με τη λογική και το μελλοντικό περιβαλλοντικό συμφέρον για τον τόπο και τους πολίτες. Το γνωρίζει ότι η σύμβαση δεν είναι τέλεια αλλά ούτε και επιθυμητή σε όλες τις μακροοικονομικές παραμέτρους αλλά στην παρούσα φάση αποτελεί την μοναδική σοβαρή περιβαλλοντική διέξοδο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Απ'ότι φαίνεται ως ισχυρός εταίρος της ΔΙΑΔΥΜΑ, επιλέγει να συνταχθεί ανοικτά υπέρ της επένδυσης με το βλέμμα στην επόμενη δεκαετία, δυσαρεστώντας προσωρινά συνεργάτες προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ιωαννίδης σε παρελθόντα χρόνο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας φρόντισε να συναντηθεί με τον επενδυτή συζητώντας λεπτομέρειες και θέματα του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου που μπορούν να διαφοροποιηθούν.
Εάν υποθέσουμε ότι ματαιώνεται η επένδυση τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον; Γνωρίζουν οι φωνασκούντες πολιτικοί μας ότι για να φθάσουμε σήμερα στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού με την υπογραφή της σύμβασης χρειάσθηκαν σχεδόν 11 χρόνια προετοιμασίας και επίμονης δουλειάς; Γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε καινούργιο σχήμα διαχείρισης απορριμμάτων θα χρειασθεί σχεδόν μια δεκαετία δηλαδή το 2025 μέχρι να ολοκληρωθεί; Επιτελους ας καταλάβουν οι αυτοδιοιηκιτικοί μας οτι ακόμη και στα απορρίμματα δεν υπάρχουν φαντάσματα. 

 Το θέμα των εδαφών που αγοράστηκαν από την ΔΕΗ είναι σοβαρό αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Έχουν γίνει προτάσεις αξιόλογες εντός του Περιφερειακού συμβουλίου για το θέμα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 09:59
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.