Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 10:42

Το Δηπεθε Κοζάνης αγαπάει την διαφορετικότητα η διαφορετικότητα αναζητά το θέατρο (ΦΩΤΟ)

Γράφτηκε από τον

Το θέατρο αγαπάει την διαφορετικότητα η διαφορετικότητα αναζητά το θέατρο; Για να λάβει κάποιος τις απαντήσεις στο ερώτημα δεν έχει παρά να ανηφορίσει το απόγευμα της Παρασκευής προς το κτίριο που στεγάζει του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Στους διαδρόμους του Θεάτρου περί τα 50 παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, με αναπηρία, με νοητικές,  κινητικές και άλλες δυσκολίες συμμετέχουν ενεργά στο εργαστήριο που έχει συστήσει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Ελένη Δημοπούλου.  Η Ε. Δημοπούλου είναι βασική δημιουργός και καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «Εν δυνάμει» μιας μικτής θεατρικής ομάδας παιδιών στην Θεσσαλονίκη που έχουν η δεν έχουν κάποια αναπηρία και που την περσινή περίοδο μετά από πανελλήνια περιοδεία κατέληξαν να παρουσιάζουν την δουλειά τους  στο φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 Όταν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, από τις πρώτες προτεραιότητες της ήταν να προσφέρει χώρο και ανοικτό γήπεδο στους ανθρώπους με αναπηρία και τους συγγενείς τους. Οργανώθηκε το artcamp όπου τα παιδιά με αναπηρία και οι φίλοι τους για μια βδομάδα εζησαν στο ύπαιθρο συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες ερχόμενοι κοντά και δημιουργώντας στοιχειώδης δεσμούς στην κοινότητα. Ακολούθησε το εργαστήριο του ΔΗΠΕΘΕ «το θέατρο αγαπά την διαφορετικότητα» όπου ο αριθμός των συμμετεχόντων διπλασιάστηκε. Πενήντα  νέοι και νέες με τις κινητικές η άλλες δυσκολίες συμμετέχουν στο θεατρικό παιχνίδι. Αρχικά λειτούργησε μόνο ένα τμήμα αλλά το ενδιαφέρον για συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλο που σήμερα λειτουργούν τρία τμήματα με 50 άτομα, ενώ το τελευταίο διάστημα το εργαστήριο επεκτάθηκε έως και την γειτονική πόλη της Πτολεμαΐδας. Στην κεντρική αίθουσα του θεάτρου έκαναν τις τελευταίες τους πρόβες πριν την πρεμιέρα οι ηθοποιοί της παράστασης ενός ωραίου Σκυριανού παραμυθιού «Τα σαράντα κλειδιά»  όπου έχει προγραμματιστεί να την παρακολουθήσουν όλα τα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας και έξω οι διάδρομοι γεμάτοι  από τους νέους και τους εφήβους του εργαστηρίου της διαφορετικότητας.

Ποιο ήταν το στοιχείο επηρέασε θετικά και εκτίναξε στα ύψη την συμμετοχή των νεων παιδιών με αναπηρία; «Στην τέχνη δεν υπάρχει σωστό και λάθος εξήγησε η Ε. Δημοπούλου, Το εργαστήρι γίνεται τόπος συνάντησης και γιορτής της διαφορετικότητας. Η τέχνη έχει τη δύναμη να μειώνει την απόσταση του μεταξύ μας χώρου και πολύ περισσότερο η τέχνη βοηθά όλους μας να είμαστε ίσοι». Παρατηρώντας κανείς τα πρόσωπα των νέων και των εφήβων που συμμετέχουν στο εργαστήριο και κοιτώντας την 15χρονη Βασιλική στο αμαξιδιό της να χορεύει ένα αισθαντικό βαλς με παρτενέρ την ηθοποιό και εμψυχώτρια της ομάδας Άννα Καλίντσεβα, καταλαβαίνεις την δύναμη που έχει η τέχνη.  Να απελευθερώνει την γλώσσα, να ξεκλειδώνει  το σώμα, ακόμη και ενός κινητικά ανάπηρου και να τον τοποθετεί στο επίκεντρο της παρέας στο  κέντρο του κόσμου.

«Τα παιδιά νοιώθουν ότι είναι ξεχωριστά από όσα γεγονότα δημιουργούν εδώ στην ομάδα και αυτό το κλίμα χαράς και ενθουσιασμού δεν κρύβεται,  το βλέπουμε,  αλλά μας το μεταφέρουν οι γονείς και τα συγγενικά τους πρόσωπα» σημειώνει η κοινωνική λειτουργός της ομάδας Τάσα Βαβλιάρα.

Κι εάν  οι έντονοι και γεμάτοι στρες ρυθμοί ζωής μας έχουν κάνει να μην έχουμε την υπομονή και το χρόνο που χρειάζεται ώστε να ακουστούν οι ανησυχίες ενός νέου με αναπηρία εδώ στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης έχουν διαπιστώσει ότι το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται σε αυτή την λεπτομέρεια.  «Χρειάζεται χρόνος, εμείς τον προσφέρουμε έτσι ανοίγουμε τα αυτιά μας και ακούμε μια άλλη γλώσσα και μια άλλη σκέψη, μας λέει η Ελένη Δημοπούλου, τελικά το Θέατρο είναι αυτό που ωφελείται». 

Βραχυπρόθεσμος στόχος για την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης είναι τα εργαστήρια να εμπλουτιστούν από εθελοντές ώστε στην συνέχεια να προχωρήσουν στην δημιουργία μια μικτής ομάδας θεάτρου που θα δίνει τις δικές της παραστάσεις.

Την προσπάθεια που κάνει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ανοίγοντας τις πόρτες του στα άτομα με διάφορες αναπηρίες η δυσκολίες πλαισιώνουν και πολλοί νέοι επιστήμονες  της πόλης ειδικοί παιδαγωγοί , εκπαιδευτικοί που δοκιμάζουν και οι ίδιοι τις δεξιότητες τους και βοηθούν εθελοντικά μετ ην δουλειά τους να στηριχθεί η λειτουργία του εργαστηρίου.  

πηγη: ΑΠΕ - ΜΠΕ|ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 11:00
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Πολυμέσα