Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016 22:57

Η διαχείριση του προσφυγικού θέλει ενωμένη την Κοζάνη. Ας κάνουν ενα βήμα πίσω ο Δήμαρχος και ο Μητροπολίτης

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

«Οι εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, στο επίκεντρο έκτακτης συνάντησης της ηγεσίας ΥΠΕΣΔΑ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και Εκκλησίας. Στη συνάντηση ο προέδρευσε ο Υπουργός ΥΠΕΣΔΑ Π. Κουρουμπλής συμμετείχαν οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης,

της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός και εκπρόσωπος της Εκκλησίας».  Είναι η είδηση που μεταδίδουν όλα τα πρακτορεία στον διεθνή τύπο.  Στην σύσκεψη συμμετέχουν οι πάντες και φυσικά η εκκλησία που από την φύση της αποστολής της στέκεται δίπλα στους αδύναμους τους άπορους και όσους ζητούν την βοήθεια της.

Αυτά στην Αθήνα αλλά ας έρθουμε στα δικά μας στα της Κοζάνης.

Επειδή τα πράγματα θα επιδεινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με περισσότερες ανάγκες στην φιλοξενία προσφύγων είναι αδήριτη ανάγκη ΤΩΡΑ ο δήμος Κοζάνης και η τοπική Μητρόπολη να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.  Ο τρόπος που ο δήμαρχος  Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης  τις προηγούμενες ημέρες χειρίστηκε δημοσίως τις αναστολές τις εκκλησίας στο θέμα της ενδεχόμενης φιλοξενίας  των προσφύγων στο Γκέρτσειο, με τα όσα δήλωσε στην συνέντευξη του στο ΤΟΠ ΤΣΑΝΕΛ φαίνεται ότι εξόργισαν τον Μητροπολίτη.  Ο τελευταίος έδωσε  συνέντευξη στο ίδιο κανάλι όπου με λεπτομέρειες ανέφερε όσα  συζητήθηκαν ανάμεσα στον ίδιο και τον δήμαρχο για το Γκέρτσειο και τις δυνατότητες φιλοξενίας. Ως αποτέλεσμα της αδέξιας δημόσιας συμπεριφοράς του δημάρχου η εκκλησία αν και σημαντικός εταίρος στην αρχή της φιλοξενίας αποφάσισε  στην συνέχεια να μην συμμετέχει ενεργά. Ο δε πάπα Νικόλας -τον οποίο ο δήμαρχος υποτίθεται εξυμνά σε προσωπικό επίπεδο για την στάση του -ασκεί  σκληρή  κριτική και σε υψηλούς  στον Μ. Κουτσοσίμο που εκπροσωπεί την δημοτική αρχή στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιείται στην Περιφέρεια. Ο δήμαρχος μόλις έχει αποχωρήσει απο την συνεδρίαση

Τι εξόργισε την εκκλησία;

 Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά με την Μητρόπολη, η  δημοτική αρχή αποφασίζει  να προσφέρει πέπλο προστασίας σ’έναν κοινοτάρχη στον Άγιο Δημήτριο ο οποίος εξέφρασε τις ίδιες επιφυλάξεις με τον δεσπότη η ακόμη και άρνηση στο να δεχθεί πρόσφυγες στο κλειστό Γυμναστήριο της ομώνυμης κοινότητας το οποίο δεν είναι καν ιδιωτικό κτίριο αλλά ανήκει  καθ’ολοκληρία στον δήμο. Κι όμως, όταν γίνεται γνωστή από τα ΜΜΕ η άρνηση του κοινοτάρχη η δημοτική αρχή χωρίς καμιά  χρονοτριβή,  έβγαλε δελτία τύπου, έδωσε  συνεντεύξεις, έκανε διαψεύσεις στα ΜΜΕ προφανώς για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα  στην «εκλογική πελατεία» που κτίζεται στον Ελλήσποντο.  Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία στις επιφυλάξεις του Μητροπολίτη σε ότι αφορά το Γκερτσιο ίδρυμα, με αυτές του προέδρου του Αγ. Δημητρίου.  Μάλιστα  ο ίδιος ο δήμαρχος φρόντισε να αφήσει υπονοούμενα για την στάση του μητροπολίτη εξαιρώντας μόνο έναν απλό παπά.  Την «λογική» του δημάρχου άρχισαν να αναπαράγουν πολύ γρήγορα τόσο η «αυλή»  του,  όσο και άλλοι πρόθυμοι «παπαγάλοι» εντός και εκτός πόλεως.  

Τι θα γίνει, έτσι θα πορευτούν;

Οι δυνάμεις που πρέπει να συμπαραταχτούν για την φιλοξενία του δεύτερου κύματος προσφύγων που μπορεί να φτάσει στην Κοζάνη πρέπει να είναι ενωμένες σε συγκεκριμένους στόχους, χωρίς μικροεγωισμούς και μικρομεγαλισμούς. Η πόλη με την συνεργασία δήμου εθελοντών εκκλησίας περιφέρειας τα πήγε περίφημα και με τον εθελοντισμό που την διακρίνει μπορεί να τα πάει ακόμη καλύτερα στην φιλοξενία των προσφύγων. Η εκκλησία από την φύση την αποστολή της, δεν μπορεί να απουσιάζει από μια  τέτοια σημαντική  στιγμή. Ο δήμαρχος πρέπει να κατανοήσει το παραπάνω, να κάνει το μισό βήμα που χρειάζεται για να διαλυθεί κάθε είδους παρεξήγηση. Από την πλευρά της η εκκλησία «εις  τους αιώνας  πάντα συγχωρεί»! 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 10:18
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.