Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 10:07

Πλατεία της Ιταλίας

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η Πόλη του φωτός (Ville lumière), που πήρε το όνομά της από τότε που εφοδιάστηκαν οι κύριες λεωφόροι της με φανούς γκαζιού το 1828, είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας και της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς (Île-de-France) To αεροδρόμιο Charles de Gaulle ήταν γεμάτο

και οι επιβάτες περίμεναν αρκετά για να παραλάβουν τις αποσκευές τους αλλά τίποτα δεν μπορούσε να επισκιάσει την χαρά μου.  Ακολούθησα την γνωστή διαδρομή και έπιασα μία καλή θέση στο προαστιακό (RER).Σε λίγα λεπτά παράδωσα τις αποσκευές μου στο ξενοδοχείο και βγήκα για να προλάβω το φως της ημέρας. Ψιχάλιζε  ασταμάτητα. και ο ήλιος έπαιζε κρυφτούλι με τα σύννεφα. Χαμηλές θερμοκρασίες αλλά  τίποτα δεν μπορούσε να με πτοήσει! Η στάθμη του νερού στο  Σηκουάνα ήταν σταθερή αλλά ακόμα οι γύρω περιοχές βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό .

  Η Place de Italie , στο 13 διαμέρισμα του Παρισιού, πήρε το όνομα της από την  κεντρική λεωφόρο  που κάποτε ένωνε το Παρίσι και την Ιταλία. Η συνοικία είναι γνωστή και σαν Salpetrière. Εδώ υπάρχει και το ομώνυμο νοσοκομείο.( το Pitié- Salpetrière που είχε κάποτε 10.000 και τώρα 1603 κρεβάτια).Ξεκίνησε το  1656 σαν  άσυλο για τις πόρνες και τις ψυχικά διαταραγμένες γυναίκες όμως στην πορεία εξελίχτηκε σε ένα από τα ποιο γνωστά ψυχιατρικά  νοσοκομεία της Γαλλίας. Η πλατεία μεγάλωσε, εξελίχθηκε ,γέμισε με μοντέρνα κτήρια και ένα μεγάλο Mall εμπορικό κέντρο(δεκάδες καταστήματα σίτισης και ενδυμασίας ,κυλιόμενες σκάλες και μία καλή ευκαιρία να ψωνίσεις ότι χρειάζεσαι χωρίς να μετακινηθείς αλλού). Κοντά στην είσοδο μία νεαρή γυναίκα τραγουδούσε ένα θλιβερό ταγκό. Το κοριτσάκι της έπαιζε κοντά στο καροτσάκι της που ήταν φορτωμένο με τον ενισχυτή και το κασετόφωνο. Στο ρεφραίν η γλυκιά φωνή της μικρής πρόσθετε ιδιαίτερη χάρη  στην όμορφη και σταθερή φωνή τη μάνας .Απέναντι το σιωπηλό μνημείο του άγνωστου  στρατιώτη είναι αφιερωμένο στους ήρωες που έπεσαν για την Γαλλία αλλά το έκανα σε πολέμους πολύ μακριά της.(Ινδοκίνα, Αλγέρι, Τυνησία και Μαρόκο.)Δύο ομόκεντροι κήποι με στενόμακρες λωρίδες βρίσκονται στο κέντρο της πλατείας .Πράσινο  με ανθισμένες γωνίες γύρω από ένα κεντρικό σιντριβάνι. Σε ένα παγκάκι μία υπερήλικη είχε μία άκαρπη συζήτηση με δύο άδεια μπουκάλια μπίρας. Προφανώς δεν υπήρχε διαφωνία πάνω στην απόφαση της να προχωρήσει στην αγορά ενός τρίτου.

      Η πλατεία είναι γνωστή ως τόπο συνάντησης .Μία μόνιμη ροή επιβατών   διασταυρώνονται στα πολλά Μ.Μ. Μεταφοράς. Η πλατεία έχει  το όνομα αλλά όχι και την χάρη αφού είναι γεμάτη με ταχύφαγεία αμερικανικών συμφερόντων (με έντονη μυρωδιά καμένου λαδιού όπου βούτηξαν τόνους πατάτας και κοτόπουλου)  και πάρα πολλά ασιατικά εστιατόρια (με βουνά από ρύζι και ξεροψημένες καραμελωμένες πάπιες να κρέμονται ) Μόνο δύο πιτσαρίες  με πίτσα ψημένη σε ξύλα υπενθυμίζουν την ιταλική παράδοση.

  Επέστρεψα στο ξενοδοχείο αργά. Πτώμα αλλά ορεξάτη και έτοιμη για την πολιτική επικαιρότητα. Επώδυνο και άλυτο πρόβλημα το μεταναστευτικό. Έντονη η αγανάκτηση του δήμαρχου του Καλαί. Ανεξέλεγκτη η βία ανάμεσα στους  μετανάστες που αλληλοσυγκρούονται καθημερινά. Είναι συχνή η χρίση δακρυγόνων από την Αστυνομία για την καταστολή των κινητοποιήσεων. Η κοινώς ομολογούμενη η αποτυχία της κυβέρνησης του Μακρόν στο προσφυγικό-μεταναστατικό.Επίσης γνωστή η  κατηγορηματική άρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να τους δεχτεί. Το αποτέλεσμα είναι η ,επί  δεκαετίας, ύπαρξη μιας ανοικτής πληγής( όπου λειτουργούν  δεκάδες κοινωνικές οργανώσεις, πολλούς εθελοντές και μία εντελώς αδύναμη κρατική υποστήριξη) και ενός μεγάλου προβλήματος  στους ντόπιους.

  Το βράδυ τέλειωσε ευχάριστα. Με χαρά είδα ότι 90% των γάλλων θέλουν να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών τους (577 )και 85% είναι υπέρ της αναγνώρισης της λευκής ψήφου στη Εθνοσυνέλευση του Κοινοβουλίου της Γαλλίας. Στην εκπομπή Senat 360 είδα έναν γερουσιαστή(στο σύνολο των 384 της Γαλλικής Γερουσίας) με μάλλον ελληνική καταγωγή.(Πιέρε Ουζούλιας) και ένδοξη πολιτική  καριέρα. Πάντα και σε όλα τα ταξίδια μου στο εξωτερικό παρακολουθώ τους  έλληνες και χαίρομαι με τις επιτυχίες τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 10:33