Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013 10:07

Μία βόλτα στην Ιζόλα ντι Σπέτσια (Σπέτσες)

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Το μικρό αυτό νησί 22,χμ2 απέναντι από το Πόρτο Χέλι στην είσοδο του Αργολικού κόλπου, σε απόσταση 1,5 μιλίου από την Ερμιόνη και 50 μιλίων από τον Πειραιά είναι ένα ιδιαίτερα γοητευτικό νησί. Λένε ότι το σημερινό όνομά το πήρε από Καταλάνους και τους Ενετούς ..

στο μεσαίωνα σαν αρωματοφόρος νήσος. Κατ΄ άλλη εκδοχή το όνομα προήλθε από το "Πέτσα" (Πετσιώτες) που φέρεται ως αρβανίτικος γλωσσικός αναγραμματισμός του αρχαίου ονόματος Πιτυούσα. Δεν είναι μόνο ότι είναι πεντακάθαρο και καταπράσινο αλλά εκπέμπει μία αρχοντιά και μία αξιοπρέπεια που την συναντάς σε λίγα νησιά. Δεν είναι μόνο ότι είναι νοικοκυρεμένο αλλά και οι άνθρωποι του είναι ευγενικοί και πραγματικοί επαγγελματίες. Στο νησί φτάνεις με το ταξί 20 ευρώ η με το καραβάκι 1,50 ευρώ σε 10-15 λεπτά. Τις Σπέτσες απαρτίζουν τρεις ακόμη νησίδες: η Σπετσοπούλα, ο Άγιος Ιωάννης και το Μικρό Μπούρμπουλο Η παραγωγή του είναι ελιές, λάδι, δημητριακά, σταφύλια, αμύγδαλα, σύκα και λίγα κτηνοτροφικά προϊόντα. Το κλίμα είναι δροσερό και υγιεινό και προσφέρεται ως τόπος παραθερισμού. Τέλη Οκτωβρίου και οι παραλίες του ήταν γεμάτες κόσμο με πολλούς θαρραλέους να βουτάμε στα κρύα συνάμα καθαρά νερά

Πήγαμε να δούμε το μουσείο της Λασκαρίνας αλλά δεν μας βολευε η ώρα της ξενάγησης και κάναμε την βόλτα μας στα πολλά και γραφικά σοκάκια του νησιού. Είδαμε πολλά αρχοντικά πολύ καλά διατηρημένα θαυμάσαμε κυρίως του εθνικού ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου ,καμαρώσαμε την παραλία και ρίξαμε και μια βουτιά στα καταγάλανα νερά. Ενώ το είχαμε πάρει απόφαση ότι θα ήμαστε λιτοί και θα χάσουμε κιλά δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό μιας ψαρόσουπας..Ο ταβερνιάρης μας καθησύχασε σε ότι αφορά στα ψάρια που είχε βάλει, όλα ήταν σπετσιώτικα και φρέσκα. Ενώ θα μπορούσε να δεχτεί την παραγγελία μας για σαλάτες και συνοδευτικές λιχουδιές πριν την σούπα για το παγωμένο ντόπιο τσιπουράκι μας συμβούλεψε να μην ανοιχτούμε πολύ επειδή η σούπα ήταν αρκετή .Τον κοιτάξαμε απορημένοι επειδή συνήθως οι μαγαζάτορες δεν ενδιαφέρονται να χορτάσει ο πελάτης αλλά να καταναλώσει. Ακολουθήσαμε την συμβουλή και πράγματι είχε δίκιο. Η ψαρόσουπα ήταν νόστιμη και πλούσια Το ψάρι περίσσεψε και ταΐσαμε και μια έγκυο γάτα που είχε στρογγυλοκαθίσει στα πόδια μας. Προφανώς κάτι ήξερε για το μαγαζί και για αυτό μας είχε πλησιάσει.

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η ωραία ατμόσφαιρα που συνάντησα τόσο στα σοκάκια αλλά και στις ακτές του, με τον κόσμο να μιλάει ευγενικά, χαλαρά και ήρεμα και τα παιδάκια να παίζουν στους πολλούς ειδικά διαμορφωμένους χώρους για αυτά. Δεν θα ξεχάσω τον παππού με το μηχανάκι που στην καρότσα του είχε ένα ξύλινο μεγάλο τελάρο χρωματιστό με πολλά λουλούδια και το ευτυχισμένο εγγόνι να κάθεται σαν πριγκιπόπουλο σε αυτό το άτυπο θρόνο .Επίσης δεν μπορώ να μην σχολιάσω θετικά ότι είναι ένα νησί όπου θυμούνται ότι υπάρχουν και άτομα με κινητικά προβλήματα, με ράμπες σε καφετέριες και εστιατόρια.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013 10:12
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.