Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 20:35

Καστοριά: Σιωπηλή πορεία μνήμης για τους 1000 Εβραίους της πόλης που χάθηκαν στο Αουσβιτς (φωτο)

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα η συμβολική πορεία μνήμης από την πλατεία Ομόνοιας της Καστοριάς προς το σημείο όπου οι ναζί κατά την διάρκεια της κατοχής συγκέντρωσαν τους 1000 Εβραίους της πόλης με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου.

 Εκπρόσωποι της Εβραϊκής κοινότητας από τα Ιωάννινα, την Αθήνα και  την Θεσσαλονίκη, του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣ), συγγενείς των 35 διασωθέντων εβραίων από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κωνσταντινούπολη, ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ, οι Βουλευτές Καστοριάς, Ολυμπία Τεληγιορίδου και Μαρία Αντωνίου, οι Δήμαρχοι, Ανέστης Αγγελής και Παναγιώτης Κεπακτσόγλου, ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Αδαμόπουλος και  μέλη του ιδρύματος «Κέντρου Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς», συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομόνοιας που πριν από τον πόλεμο αποτελούσε την καρδιά της εβραϊκής κοινότητας και μαζί μες τους λιγοστούς ντόπιους, ξεκίνησαν την σιωπηλή πορεία προς την περιοχή του Αγ. Αθανασίου όπου έχει τοποθετηθεί μνημείο για να θυμίζει την εξαφάνιση της κοινότητας.

 Ο Κλιφ Ρούσο Αντιπρόεδρος του ιδρύματος που ζει στην Νέα Υόρκη είναι γιος του Πινο και της Λίνας Ρούσσο,  δύο από τους 35 διασωθέντες που κατάφεραν να επιστρέψουν ζωντανοί από το στρατόπεδο του θανάτου,   φανερά συγκινημένος ανέφερε ότι παρότι γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη «νοιώθω καστοριανός, είμαι παιδί της αυτής της πόλης», και ότι αυτή την αγάπη «την μετέδωσε η μητέρα μου που δεν έπαψε ποτέ να μου μιλά για την ζωή της στην Καστοριά». Ανακοίνωσε  ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες δημιουργίας μουσείου με την ιστορία των Εβραίων της πόλης και «φιλοδοξούμε ότι έως  το τέλος του 2020 θα είναι επισκέψιμο». Θα περιέχει  ιστορικά ντοκουμέντα και κειμήλια από την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα της πόλης.

«Αισθάνομαι βαθιά θλίψη και ντροπή για όσα συνέβησαν στην πόλη» τόνισε ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας και επεσήμανε ότι πρέπει «να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να αντιταχθούμε σε κάθε είδους μίσους και αντισημιτισμό».

Στο τέλος η χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, απέδωσε εβραϊκούς θρησκευτικούς ύμνους και τραγούδια που αναφέρονται  Ολοκαύτωμα.

Το πρωινό της 24ης Μαρτίου 1944 οι ναζί αφού συγκέντρωσαν όλους τους εβραίους της πόλης στην περιοχή του Αγ. Αθανασίου, τους φόρτωσαν σε φορτηγά με κατεύθυνση το σιδηροδρομικό σταθμό Αμυνταίου. Εκεί τους επιβίβασαν σε τραίνα με προορισμό το στρατόπεδο του θανάτου.  Επέστρεψαν ζωντανοί μόλις 35 αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έζησαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κωνσταντινούπολη.

Χθες το βράδυ στο  κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καστοριάς, προβλήθηκε, το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Trezoros, the Lost Jews of Kastoria» σε σκηνοθεσία του Λάρυ Ρούσσο, όπου  μέσα από αφηγήσεις και μαρτυρίες ξεδιπλώνονται ιστορίες ζωής της οικογένειας  Ρούσσο που έζησε στην Καστοριά , ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται και η ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Οι διήμερες εκδηλώσεις  ολοκληρώνονται στο Άργος Ορεστικό με την παράσταση «Η χαμένη αθωότητα της Άννας Φρανκ» που θα παρουσιάσει η  θεατρική ομάδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Entremosotros.  

Οι εκδηλώσεις μνήμης  για τους χίλιους εβραίους της  Καστοριάς οργανώθηκαν από το «Κέντρο Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς» που ιδρύθηκε τα τελευταία τρία χρόνια  με έδρα την Νέα Υόρκη και έχει ως  στόχο την διάσωση της ιστορικής μνήμης από την χαμένη Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης.  

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 23:05
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.