Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 10:39

Όχι υποκρισία, αλλά ανάληψη ευθύνης απο τους πρωταγωνιστές, για τις χαμένες ευκαιρίες που πέρασαν- Ένα προφητικό ρεπορτάζ για την ΔΕΗ απο το 2007

Γράφτηκε από τον

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ

Τον Οκτώβριο 2007 λίγες ημέρες μετά την έλευση του τότε προέδρου της ΔΕΗ στην Κοζάνη σ'ένα προφητικό ρεπορτάζ της εποχής που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, μιλήσαμε για το τι μπορεί να συμβεί στην ενεργειακή λεκάνη. Μετά από 11 χρόνια το ρεπορτάζ δεν έχει χάσει την αξία του.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση της ΔΕΗ θα πω μετά λύπης ότι έχουμε "χάσει" όλα τα τραίνα που αφορούσαν την επόμενη μέρα της χώρας. Στοιχισμένοι στις χρόνιες βεβαιότητες αρνούμαστε να αλλάξουμε, να λάβουμε αποφάσεις την κατάλληλη χρονική στιγμή. Δίνουμε συνεχώς μάχες οπισθοφυλακών. Αδυνατούμε σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους να αντιληφθούμε τον περίγυρο μας και να  κάνουμε επιλογές που θα εμπεριέχουν έστω και στοιχεία συμβιβασμών. Μονίμως "αντιστεκόμαστε" για να κερδίσουμε κάτι που όμως έπρεπε να έχουμε επιλέξει σε πρωθύστερο χρόνο. Αυτό φαίνεται  στην εξωτερική μας πολιτική, στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, στα θέματα της οικονομίας, αλλά  και στην υπόθεση της ΔΕΗ.

Οι άνθρωποι που είχαν μια περιορισμένη εικόνα στο κάδρο των ενεργειακών εξελίξεων, όπως συνδικαλιστές, κομματικοί εγκάθετοι, πολιτικό προσωπικό χωρίς επιστημονική επάρκεια και με μικρές αντιστάσεις στις εγχώριες επιχειρηματικές προκλήσεις, επέβαλαν την άποψη τους, σε αυτούς που έβλεπαν μακριά. Η μόνιμη δυστυχία της χώρας.

Με αφορμή την υπόθεση της πώλησης της ΔΕΗ, δεν αντιλαμβάνομαι ούτε συμμερίζομαι, τα δάκρυα η τις κραυγές οργής διάφορων συνδικαλιστών, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της αριστερά (ισχύει και για τους Συριζαίους) πού καταστροφολογούν σαν να επήλθε το τέλος του κόσμου επειδή η μονάδα της Μελίτης  η της Μεγαλόπολης και τα πέριξ ορυχεία θα τα  λειτουργήσουν ιδιώτες. Περισσότερο σημασία έχει ο τρόπος που γίνεται αυτή η διαδικασία αφού κάτω υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης πωλούνται περιουσιακά στοιχεία εμφανώς υποτιμημένα. Και αυτό είναι το ερώτημα που θα απασχολήσει όχι μόνο τον ιστορικό του μέλλοντος.  Πως βρέθηκε συγκεντρωμένη τέτοια ανευθυνότητα, επιπολαιότητα στο πολιτικό σύστημα με αποτέλεσμα σήμερα να "χαρίζονται" σημαντικά επιχειρηματικά δημόσια μερίδια ενέργειας που στο παρελθόν εάν πωλούντο σε κανονικές συνθήκες θα εξασφάλιζαν σημαντικά έσοδα.

Η χώρα με ευθύνη κυρίως του κρατικού συνδικαλισμού αλλά και ενός εξαρτώμενου πολιτικού συστήματος, προτίμησε στα θέματα της ενέργειας να δώσει μάχες οπισθοφυλακών, μη συμμορφούμενοι στις αποφάσεις της ΕΕ που όλοι οι άλλοι έτρεχαν για να προσαρμοστούν. Όλες οι κρατικές ηλεκτρικές εταιρίες στην Ευρώπη την κρίσιμη περίοδο 1995- 2007 πωλούσαν μετοχές τους η κομμάτια των εταιριών τους συμμορφούμενοι στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που είχαν υπογράψει όλοι οι πρωθυπουργοί της Ένωσης και οι αντίστοιχοι υπουργοί Οικονομικών η Ενέργειας μηδέ εξαιρουμένων και των αντίστοιχων της χώρας μας.  

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος 2006-2009 ήταν ο άνθρωπος που προσπάθησε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ΔΕΗ και τα ενεργειακά θέματα της χώρας να συντάξει το ενεργειακό σχέδιο για τα επόμενα 20 χρόνια και να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις

.

Στην Κοζάνη τον Σεπτέμβριο 2007 στην αίθουσα της Νομαρχίας σε μια σύσκεψη με όλους τους φορείς "κτύπησε"το καμπανάκι πολλές  για την επόμενη μέρα. Τόνισε λοιπόν ότι η Ελλάδα δαπάνησε απίστευτες δυνάμεις για να αντισταθεί στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μένοντας μόνη και μετέωρη. Υπάρχει κανείς εχέφρων άνθρωπος που να διαφωνεί στο παραπάνω;

Βέβαια ο κ Αθανασόπουλος δεν είπε μόνο αυτά. Προέβλεψε την επερχόμενη καταστροφή ένα η επιχείρηση δεν αντιδρούσε γρήγορα έναντι των κινήσεων των εγχώριων ανταγωνιστών της και ζητούσε την υλοποίηση του ενεργειακού πλάνου που προέβλεπε την παρουσία του Γερμανικού κολοσσού RWE ως στρατηγικό εταίρο σε επενδύσεις σε νέες μονάδες λιθάνθρακα, λιγνίτη και φυσικού αερίου. Στο πλάνο υπήρχε και ένας άλλος σημαντικό ενεργειακός παίκτης η Γαλλική EDF που γνώριζε εκ των έσω όλη την επιχείρηση αφού στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε συντάξει όλο το επιχειρηματικό πλάνο που προέβλεπε τον οικονομικό και λογιστικό διαχωρισμό των εταιριών της ΔΕΗ, σε παραγωγή , μεταφορά, διανομή, εμπορία, ανανεώσιμες κλπ κάτι που η ΔΕΗ έπρεπε να κάνει ως προαπαιτούμενο της απελευθέρωσης της αγοράς. Η υλοποίηση του σχεδίου Αθανασόπουλου έφερνε ένα μεγάλο ενεργειακό παίκτη στην ελληνική αγορά και θα εκτόπιζε δια παντός το επιχείρημα του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες. Να θυμίσω ότι το 2003 μετά από καταγγελία στην Κομισιόν  γνωστής ενεργειακής ελληνικής εταιρίας  είχε ξεκινήσει έρευνα των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων για το εάν η ΔΕΗ εμποδίζει την πρόσβαση ιδιωτών στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτες. 

Τα αποτελέσματα αυτής της διαμάχης είναι γνωστά, η ΔΕΗ εχασε σε όλα. Αυτό ήταν κάτι που προέβλεψε και έλαβε σοβαρά υπόψιν του ο τότε πρόεδρος της επιχείρησης  ζητώντας να "τρέξουν" οι εξελίξεις. Δυστυχώς όλα αυτά ματαιώθηκαν με ευθύνη γνωστών συνδικαλιστικών στελεχών  από όλους τους χώρους ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΝ και την σφοδρή αντίδραση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και  ΣΥΝ αλλά και εντός της ΝΔ αφού ουδείς επιθυμούσε τέτοιες αλλαγές. Η υπονομευτική δήλωση του Κοζανίτη υπουργού Μακεδονίας Θράκης  Νίκου Τσιαρτσώνη έναντι του Αθανασόπουλου ήταν χαρακτηριστική «εάν η ΔΕΗ επιμείνει σε αυτά και δεν εξαντληθεί ο διάλογος....., το πιθανότερο είναι να βρεθεί ολόκληρη η περιοχή απέναντι στην εφαρμογή αυτής της πρότασης-απόφασης που θα έχει ληφθεί ερήμην της....Είναι αυτονόητο πως σε μια τέτοια περίπτωση θα βρεθούμε όλοι στην ίδια γραμμή...» (Ελευθεροτυπία 14/10/07).

Η συνέχεια είναι γνωστή, ο Αθανασόπουλος δεν μπόρεσε ποτέ να λάβει αποφάσεις με το διοικητικό του συμβούλιο  για το μνημόνιο συνεργασίας με την γερμανική RWE αφού οι γνωστοί "μαινόμενοι ταύροι" της ΓΕΝΟΠ, με το έτσι θέλω ματαίωναν τις συνεδριάσεις  Όλο το σχέδιο μεταρρύθμισης της εταιρίας και της ενεργειακής προσαρμογής της χώρας ματαιώθηκε. Οι υπεύθυνοι αυτής της ιστορίας έχουν όνομα και επώνυμο μερικοί αντί να κρυφτούν από αισθήματα ενοχής παριστάνουν τους θεσμικούς θεματοφύλακες εντός του ΔΣ της επιχείρησης. Ο Φωτόπουλος και οι άλλοι της ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝ  όλο ικανοποίηση ανέφεραν οτι ματαίωσαν το "ξεπούλημα" της επιχείρησης, όμως ποιά εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα και σχέδια ευνοήθηκαν απο αυτή την κατάληξη ττης διαμάχης σχεδίου Αθανασόπουλου μετώπου συνδικαλιστών; 

Για την ιστορία το 2005 η κομισιόν έβγαλε απόφαση προτρέποντας την Ελλάδα να υλοποιήσει χωρίς χρονοτριβές την απελευθέρωση της αγοράς και να διευκολύνει την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες. Η Ελλάδα  δεν συμμορφώθηκε, οδηγηθήκαμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράβαση συνθήκης καταδικαστήκαμε και από τότε ξεκινά μια δικαστική διαμάχη που κρατά σε ακινησία την επιχείρηση ενώ οι άλλοι ανταγωνιστές της κερδίζουν χρόνο και έδαφος. Η δικαστική διαμάχη  έληξε με τον τρόπο που ξέρουμε πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Συμπέρασμα, όλοι μηδενός εξαιρουμένου, γνώριζαν τι σημαίνει η μη συμμόρφωση της χώρας στον βασικό κανόνα της  απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Γνώριζαν όσοι κυβέρνησαν έως το 2004, όσοι ανέλαβαν στην συνέχεια και αυτοί που παρέλαβαν το 2009. Επίσης γνώριζαν όλες τις λεπτομέρειες, όσοι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ από το 2004 έως το 2010 βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αυτής της θλιβερής ιστορίας για την χώρα. Ας μην  κραυγάζουν, για την δεινή ενεργειακή θέση της ΔΕΗ, έχουν συμβάλλει στα μέγιστα.

Με τις πράξεις τους φυσικά ευνόησαν όσο κάνεις άλλος την ραγδαία ανάπτυξη των εγχώριων ανταγωνιστών της ΔΕΗ την γιγάντωση τους σε σημαντικούς ενεργειακούς παίκτες.

Το ερώτημα είναι εάν τούτο έγινε μόνο λόγο πλάνης.  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 11:20
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.