Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 10:08

Η έκθεση κρατουμένων

Γράφτηκε από την

   της Ευγενίας Ηλιοπουλου

Πήγα στην 33η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατούμενων και προϊόντων φυλακών . Εκεί στο Θησείο. ¨Έργα προς Πώληση. Εδώ και πολλά χρόνια δεν χάνω την ευκαιρία να βοηθήσω.

Είναι ένας τρόπος να ενισχύσω την εκπαίδευση και την εργασία των κρατουμένων και κυρίως την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές. Θέλω να συμπαρασταθώ στην ανάγκη τους για κάτι που οι περισσότεροι μας θεωρούμε αυτονόητο. Την ελευθερία. Να καταλάβω πόση ανάγκη έχουν να εκφραστούν. Να σταθώ για λίγα λεπτά δίπλα στα έργα κρατουμένων. Να νοιώσω την ψυχή τους εκεί που καταργείται ο χρόνος. Να αφουγκραστώ για λίγες στιγμές την δύναμη της απόγνωσή τους. Τιμωρημένοι από τον νόμο, περιορισμένοι ανάμεσα στους ψυχρούς τοίχους της φυλακής. Πληγωμένες ψυχές που βρίσκουν διέξοδο στην τέχνη. Διαπίστωσα μεγάλη ποικιλία δημιουργιών και προϊόντων. Φυτά σε γλάστρες, όσπρια, ελαιόλαδο, γραβιέρα, μέλι και σαπούνι κοντά σε έργα ζωγραφικής, εικόνες κομπολόγια, κούπες,κούκλες και μικροαντικείμενα οικιακής χρήσεως .Μερικά έργα είχαν  βραβευτεί από μία εικαστική  επιτροπή. Η βράβευση μεταφράζεται σε χρηματικό ποσόν που διανέμεται στους φυλακισμένους

    Αγόρασα λίγες καλαίσθητες ζωγραφισμένες πέτρες. Έργα τέχνης από τις φυλακές Κορυδαλλού. Η κάθε μία είχε διαφορετική όψη, βάρος, χρώμα και θεματολογία. Δημιουργίες με ζωηρά χρώματα και με λιτά μέσα και όμως πολύ χαριτωμένα αντικείμενα. Προσπάθεια απόδρασης από την μονοτονία και την ρουτίνα καταστήματος κράτησης. Επέλεξα επίσης ένα όμορφο αρωματικό φυτό που το λένε ΕΡΩΤΑΣ. Από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Στην γλάστρα του περίτεχνα τυλιγμένο σε τσουβάλι και σπάγκο. Θέλει πολύ φως και λίγο νερό. O Δίκταμος το εξαιρετικό βότανο της Κρήτης (μόνο εκεί το λένε έτσι), κάνει θαύματα και στην ιατρική και στον έρωτα. Ήταν το ιερό φυτό της Άρτεμης Δίκτυννας Από την αρχαιότητα ακόμα ήταν γνωστή η ικανότητα  του  να προκαλεί ερωτική διέγερση κι επιθυμία Κατά τη  μυθολογία ήταν αφιερωμένο στην θεά  της γονιμότητας Ειλειθύια ακριβώς επειδή το φυτό, όπως και η θεά, βοηθούσε τις γυναίκες στο τοκετό. Ο Ευριπίδης  στα «Αργοναυτικά του Ορφέως»   όπως επίσης  ο Όμηρος στην «Ιλιάδα» κι ο Βιργίλιος στην «Αινειάδα»  αναφέρουν το φυτό που αποβάλλει τα δηλητήρια του βέλους από την πληγή και επουλώνει το τραύματα. Ο  Ιπποκράτης ήξερε  τις θεραπευτικές γυναικολογικές και άλλες ιδιότητες του φυτού και συνήθιζε να  το χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων του  δέρματος, εξελκώσεων και δοθιήνων ενώ ο Αριστοτέλης αναφέρει πως όταν οι αίγες χτυπιόταν από τα βέλη των κυνηγών, αναζητούσαν το φυτό στα βουνά της Κρήτης για να το φάνε και να γιατρευτούν. Ως γιατρός και ως γυναίκα το εκτίμησα ιδιαίτερα.

    Φεύγοντας ένοιωσα ότι έκανα μια καλή πράξη. Ευχήθηκα καλές δουλειές στους υπαλλήλους που υπομονητικά και τόσο ευγενικά μου είχαν εξηγήσει την ιστορία των έργων και των προϊόντων των φυλακισμένων. Υποσχέθηκα ότι θα ξανάρθω. Για να αγοράσω μικρά αντικείμενα που μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιους. Εκεί πίσω από τις πόρτες των φυλακών. Εκεί όπου μερικοί πολεμάνε τον ακίνητο χρόνο. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους ενισχύσουμε .Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να παραμένει   χωρίς βοήθεια.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 18:32
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.