Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 08:48

Το πρόγραμμα "DANCING TO CONNECT" και η κατάπτυστη ανακοίνωση της παράταξης του ΚΚΕ Κοζάνης

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Με μια κατάπτυστη ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση»  η παράταξη του ΚΚΕ στο χώρο της αυτοδιοίκησης, κατηγορεί το Δήμο Κοζάνης γιατί συμμετέχει στο πρόγραμμα DANCING TO CONNECT / ΧΟΡΕΥΩ, ΑΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ 

όπου 100  μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Π.Ε. Κοζάνης και αντίστοιχα 100 από σχολεία της Αθήνας θα ανακαλύψουν τι σημαίνει σύγχρονος χορός μέσα από το πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση όπου στο τέλος όλοι μαζί θα παρουσιάσουν την δουλειά τους στην μεγάλη αίθουσα της Στέγης.

Την συγκεκριμένη δράση στηρίζει και η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Φαίνεται ότι αυτό από μόνο του αρκεί για το ΚΚΕ, ώστε να πετάξει στην πυρά την συγκεκριμένη δράση, να καταδικάσει τους διοργανωτές – υποστηρικτές ως ύποπτα πρόσωπα και τους συμμετέχοντες ως μειωμένης συνείδησης. Οι άνθρωποι του ΚΚΕ  και της ΚΝΕ στην αυτοδιοίκηση κατηγορούν το δήμο Κοζάνης  γιατί  λέει, "ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές του State Department"  ….και που οι τελευταίοι ….έρχονται  "να επιτεθούν στις συνειδήσεις των μαθητών ώστε να διαμορφώσουν φιλονατοϊκή- φιλοαμερικάνικη συνείδηση".  Στην ίδια ανακοίνωση ο συνωμοσιολόγος συγγραφέας της που έχει «κολλήσει»  στην εποχή του ψυχρού πολέμου, περιφρονεί την συγκεκριμένη πρωτοβουλία προφανώς για να υπηρετήσει το αφήγημα του λέγοντας  «Τους έπιασε ο πόνος δηλαδή για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη των μαθητών». Και πιο κάτω αποφαίνεται ότι  «Ντύνουν με το μανδύα της δήθεν «χαράς», τόσο το συγκεκριμένο όσο και άλλα προγράμματα για να αθωώσουν στην ουσία τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας».

Δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κανείς με τους εφιάλτες που βλέπουν στα όνειρα τους οι νεολαίοι και οι μεσήλικες του ΚΚΕ στην Κοζάνη και που προσπαθούν να τους κάνουν προβολή στην υπόλοιπη κοινωνία, και ούτε αξίζουν οιανδήποτε απάντησης όσα αναφέρουν στην ανακοίνωση τους. Ομως ως γονέας και ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Γυμνάσιου Λευκοπηγής όπου 20 μαθητές του αγόρια και κορίτσια συμμετέχουν σε αυτή την δράση θα κάνω ορισμένες επισημάνσεις.

Το πρόγραμμα DANCING TO CONNECT / ΧΟΡΕΥΩ, ΑΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ βασίζεται  σε μια ιδέα μιας μεγάλης σχολής χορού της Battery Dance Company από τη Νέα Υόρκη που τα τελευταία 35 χρόνια έχει τρέξει δεκάδες προγράμματα για την εξάλειψη των προκαταλήψεων και το bullying στα σχολεία, την ισλαμοφοβία σε νέους κυρίως στις ΗΠΑ και στα δημόσια σχολεία και στην συνέχεια ως αποδεδειγμένα πετυχημένη δράση ταξίδεψε  σε πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο προτζεκτ τρέχει τα τελευταία 6 χρόνια χάρις στην συμβολή του ιδρύματος Ωνάση που το στηρίζει από’όλες τις πλευρές. Φέτος ως πόλη της περιφέρειας επιλέχθηκε η Κοζάνη και συμμετέχουν 5 Γυμνάσια και Λύκεια. Κάθε σχολείο συμμετέχει σε ισομερή αναλογία με 20 αγόρια και κορίτσια. Σε κάθε σχολείο υπάρχουν δυο επαγγελματίες χορευτές που για 15 ημέρες μέσα από εντατική προετοιμασία βοηθούν τα παιδιά που έχουν επιλεγεί κατόπιν δήλωσης τους και με κλήρωση να ετοιμάσουν την ιδέα τους. Τα 100 παιδιά από σχολεία της Κοζάνης και Πτολεμαΐδας θα παρουσιάσουν την δουλειά τους στην αίθουσα τέχνης το Σάββατο 16 Μαρτίου και στην συνέχεια στην μεγάλη εκδήλωση της Στέγης στις 31 Μαρτίου στην Αθήνα.

 Η ουσία του προτζεκτ είναι η αναζήτηση της αληθινής επικοινωνίας με τους άλλους, η απελευθέρωση των δυνατοτήτων του εφήβου μέσα από μία χορογραφία που’χουν φτιάξει οι ίδιοι οι έφηβοι. Φαντάζομαι ο συγγραφέας της ανακοίνωσης θα χόρεψε κάποια στιγμή στην ζωή του με φίλους η αγνώστους το ''βροντάει ο Όλυμπος αστράφτει η Γκιώνα''  και εκεί θα κατάλαβε αυτό που νοιώθουν τα παιδιά του Γυμνασίου που συμμετέχουν ότι με το χορό μπορεί  να ανακαλύπτεις πώς μπορείς να επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους χωρίς λόγια, πώς μ τον χορό μαθαίνεις να εκφράζεσαι μαθαίνεις να συνεργάζεσαι, αλλά και να ανακαλύπτεις νέα όρια του εαυτού σου.

Σε αυτό το πολύ ''προχώ'' πρότζεκτ συμμετέχουν έφηβοι που μπορεί να’χουν μια απαλή η μακρινή σχέση με την κίνηση και τον χορό, έφηβοι που δεν έχουν χορέψει ποτέ στην ζωή τους, είτε από επιλογή είτε από απουσία ευκαιριών  και δυνατοτήτων του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Όλοι αυτοί έσμιξαν, εκφράσθηκαν και ελευθερώθηκαν μέσα από την κίνηση που πριν ούτε οι ίδιοι δεν  μπορούσαν καν να υποψιαστούν. 

Για το συγγραφέα αυτής της κατάπτυστης ανακοίνωσης ίσως να μην έχει σημασία, αλλά για τα περισσότερα παιδιά θα ναι η πρώτη φορά που θα ανέβουν σε μια σκηνή θεάτρου, να εκφράσουν την αγωνία τους η τα προσωπικά τους θέλω και αυτό δεν είναι κάτι ασήμαντο. Ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα στην ελληνική περιφέρεια δεν δίδει την δυνατότητα σε τέτοιες ευκαιρίες.  Όσοι εξ ημών είμαστε  γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας των τοπικών κοινωνιών ξέρουμε ότι ορισμένα από αυτά τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 τους χρόνια δεν θα είχαν ποτέ την δυνατότητα να βρεθούν στην Αθήνα η ακόμη περισσότερο στο πλατό μιας αίθουσας ενός θεάτρου όπως αυτή της στέγης του περίφημου ιδρύματος όπου παρελαύνει η αφρόκρεμα του μοντέρνου και κλασσικού χορού, του αυτοσχεδιασμού της μουσικής και του θεάτρου από ’όλο τον κόσμο.

Είναι θλιβερό ότι άνθρωποι που ασχολούνται με την καλυτέρευση της καθημερινότητας του πολίτη, την προώθηση της αρχής των ίσων ευκαιριών για τους νέους στα όρια ενός δήμου, όπως δήθεν προφασίζεται οτι κάνει η Λαϊκή συσπείρωση του ΚΚΕ, αναζήτησαν ιστορίες της γεωπολιτικής  σκακιέρας  με τους βομβαρδισμούς στην Σερβία η τον πόλεμο στην Συρία, για να αποδείξουν ότι οι εφιάλτες τους έχουν υπόσταση στο πρότζεκτ DANCING TO CONNECT / ΧΟΡΕΥΩ, ΑΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ. Απο την ανακοίνωση καταλαβαίνουμε ότι οι συγκεκριμένοι με τις απόψεις που έχουν, εάν τους προσφέρονταν η δυνατότητα στο μέλλον όχι μόνο θα απαγόρευαν δια ροπάλου αυτή την δράση αλλά και άλλες που γίνονται στην πόλη και που δεν σχετίζονται με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ παρά μόνο με τους εφιάλτες τους.  

Τέλο, αξίζουν συγχαρητήρια στους διευθυντές των σχολικών μονάδων που αγκάλιασαν με πάθος την ιδέα, ένα μεγάλο μπράβο στον δήμο Κοζάνης που την στηρίζει με κάθε μέσο που έχει στην διάθεση του και φυσικά πάνω από’όλα αναγνώριση στο έργο που τελείται υπό την αιγίδα της Στέγης του ιδρύματος Ωνάση και που προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες στους εφήβους της χώρας μας.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης 

          Ο Δήμος Κοζανης σε ρόλο ξεπλύματος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

(ή αλλιώς «καλώς τα αμερικανάκια τα ζουμπουρλούδικα»)

          Το κατάπτυστο πρόγραμμα Flexible του Υπουργείου Παιδείας που προωθείται στα σχολεία με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει στόχο  να μάθουν οι μαθητές την «Αμερικάνικη ιστορία» απευθείας από την «πηγή». Έρχεται  να εξυπηρετήσει την προτροπή που αποτυπώθηκε στην έκθεση του State Department προς την κυβέρνηση «μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα να αμβλύνει τα αισθήματα αντιαμερικανισμού που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία». Ανάλογες φιέστες έφτασαν και στην πόλη μας.

           Συγκεκριμένα η  Αμερικάνικη Πρεσβεία και η Στέγη  Ιδρύματος Ωνάση , με την υπογραφή  της Δημοτικής Αρχής,  της Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κοζάνης και του ΔΗΠΕΘΕ από κοινού συνδιοργανώνουν παράσταση χορού για τα σχολεία της πόλης, ένα «πανηγύρι ομορφιάς και νιότης» όπως δηλώνουν, για να μάθουν  οι μαθητές μέσα από την κινησιολογία και το χορό την «ένταξη στην ομάδα χωρίς διακρίσεις», την κοινωνικοποίηση, «να απελευθερώσουν τις δυνατότητες τους» . Τους έπιασε ο πόνος δηλαδή για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη των μαθητών. Ντύνουν με το μανδύα της δήθεν «χαράς», τόσο το συγκεκριμένο όσο και άλλα προγράμματα για να αθωώσουν στην ουσία τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας.

          Όλοι αυτοί θέλουν να ξεχάσουμε το «πανηγύρι» θανάτου στους ρυθμούς του οποίου «χόρευαν» οι μαθητές της Γιουγκοσλαβίας κατα τη διάρκεια των βομβαρδισμών που έστησαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων πριν 20 χρόνια. Δεν ξεχνάμε τα βομβαρδισμένα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα σπίτια. Την «απελευθέρωση των δυνατοτήτων» των   πνιγμένων προσφυγόπουλων από τη Συρία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Τις αλλαγές συνόρων και τις νέες εντάσεις  που ετοιμάζουν στα Βαλκάνια, με πρώτο καλοθελητή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που με ανυπέρβλητο ζήλο μετατρέπει τη χώρα με απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση.

          Όσο «όμορφα» και αν προσπαθούν να παρουσιάσουν το «έργο» της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην πόλη μας, ο βρώμικος ρόλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν ξεπλένονται.  Ο λαός δεν μπορεί να ξεχάσει το «έργο» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο γκριζάρισμα του Αιγαίου, στη διχοτόμηση της Κύπρου, στο μακελειό των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Είναι επικίνδυνος για το λαό ο πρωταγωνιστικός ρόλος που επιδιώκει κυβέρνηση στους σχεδιασμούς των Αμερικανών. Σε αυτό το έργο της κυβέρνησης φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλοι καλοθελητές.  Έχουν σοβαρή ευθύνη τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.

          Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό απο τους εκπροσώπους του κεφαλαίου στους Δήμους όπως είναι η σημερινή δημοτική αρχή. Αφού στήριξαν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τις τραγικές συνέπειες για την περιοχή, αφού εργάζονται για να διασφαλίσουν φιλοεπενδυτικό περιβάλλον ενόψει της μεταλιγινιτικής περιόδου με ειδικές οικονομικές ζώνες, αφού υπηρετούν την πολιτική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικής λειτουργίας των Δήμων, την παράδοση των προσφύγων στα νύχια των ΜΚΟ  τώρα ευθυγραμμισμένοι με τις επιταγές του State Department  έρχονται  να επιτεθούν στις συνειδήσεις των μαθητών ώστε να διαμορφωθεί φιλονατοϊκή- φιλοαμερικάνικη συνείδηση.

          Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της Κοζάνης να βγάλει τα συμπεράσματα του και να δώσει αποφασιστική απάντηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς στηρίζοντας μαζικά τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Κοζάνη 15/3/2019

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 09:30
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.