Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 14:37

Φλώρινα: Μουσείο αφιερωμένο στην περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου, εγκαινίασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Καλλιθέα Πρεσπών

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Στην σημασία που είχε η περιοχή της Πρέσπας στην δράση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ κατά την Ναζιστική κατοχή αλλά και στην συνέχεια με τον εμφύλιο με την δράση του ΔΣΕ, αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

κατά την διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του νέου μουσείου του ΚΚΕ που αναφέρεται σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία στην Καλλιθέα Πρεσπών .  

«Το νέο μουσείο προσφέρει έναν άλλο κρίκο στην αλυσίδα της ανάδειξης της ιστορίας του κόμματος, της ιστορίας του εργατικού κινήματος της χώρας μας» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας. Πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ με αυτό το μουσείο τιμά τους αντάρτες, τους μαχητές και τις μαχήτριες, και αποδίδει ταυτόχρονα ξεχωριστή τιμή στους κατοίκους της περιοχής που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τους, αυτούς τους αγώνες».

 Ανέφερε ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου μουσείου  ΕΑΜ -ΕΛΑΣ -ΔΣΕ στις Πρέσπες, έρχεται σαν συνέχεια στα μνημεία που έχουν στηθεί σε διαφορά σημεία της περιοχής όπως τον Πυξό, την Πύλη το Βροντερό κλπ.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ  αναφέρθηκε στα αιματηρα γεγονότα του εμφυλίου όταν «η Πρέσπα ήταν η έδρα της δημοκρατικής κυβέρνησης, η έδρα του Γενικού αρχηγείου του ΔΣΕ και εκπαίδευσης των αξιωματικών του» πριν ριχτούν στην μάχη του εμφυλίου. Μίλησε και για την περίοδο της Ναζιστικής κατοχής εξιστορώντας γεγονότα όταν στην περιοχή της Πρέσπας «οι άνδρες του ΕΛΑΣ κτυπούσαν  τους Ναζί αλλά και τους Κομιτατζήδες του Κάλτσεφ». Ανάφερε την περίπτωση του ιερωμένου του Αγ. Γερμανού που στην διάρκεια της κατοχής συνελήφθη και εκτελέστηκε στην Φλώρινα επειδή βοηθούσε τους αντάρτες στα βουνά της Πρέσπας. «Σε αυτό το σημείο επιλέξαμε να δημιουργήσουμε το μουσείο που φιλοδοξούμε να γίνει ένα σχολείο για την ιστορία της περιοχής, μέσα από τα ευρήματα που προέρχονται από τα αρχεία του ΚΚΕ», κατέληξε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Η ιστορία είναι αδυσώπητη και τα σημάδια των ανθρώπων που διακρίνονται στις σελίδες της και είναι αποτυπωμένες με αίμα σε κάθε γωνιά τούτης της περιοχής, δεν σβήνουν με το γκρέμισμα των χωριών και των ιστορικών γεγονότων όπως επιθυμεί η αστική τάξη» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας  

Αρκετά ευρήματα του τοπικού μουσείου, όπως εργαλεία που χρησιμοποιούσαν τα τοπικά εργαστήρια κατά την διάρκεια του εμφυλίου ενισχύοντας ως επιμελητεία την δράση του ΔΣΕ, προσφέρθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής, τα οποία μέχρι σήμερα φυλούσαν ως ενθύμια στις αποθήκες τους.  Επίσης στο μουσείο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από το αρχείο του ΚΚΕ, αλλά και από προσωπικές συλλογές μελών και φίλων του κόμματος που τις δώρισαν για να εκτεθούν, όπου αποτυπώνουν την ζωή στα χωριά της Πρέσπας κατά την περίοδο του εμφυλίου.

Το μουσείο έγινε με την εθελοντική προσφορά μελών του κόμματος από την Πρέσπα  και την δυτική Μακεδονία,  ενώ το κτίριο παραχωρήθηκε από τον δήμο Πρεσπών μετά και την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της Καλλιθέας. .

Νωρίτερα ο ΓΓ του ΚΚΕ είχε συνάντηση στο δημαρχείο Πρεσπών με τον δήμαρχο Παναγιώτη Πασχαλίδη, όπου συζήτησαν προβλήματα της περιοχής. Ο Παναγιώτης Πασχαλίδης ζήτησε από τον Δ Κουτσούμπα  να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος με την απουσία γιατρού στο Πολυιατρείο  Πρεσπών, αλλά και να βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκτέλεση των έργων που αφορούν την διάνοιξη της διασυνοριακής διάβασης στον Λαιμό. Εξήγησε στον αρχηγό του ΚΚΕ ότι η διασυνοριακή διάβαση με την Βόρεια Μακεδονία,  είναι όνειρο ζωής για τους κατοίκους της Πρέσπας όπου φιλοδοξούν να απορροφήσουν ένα μέρος των 250.000 Βορειοευρωπαίων που κάνουν διακοπές στην Οχρίδα και τα παραλίμνια χωριά της Μεγάλης Πρέσπας. που ανήκουν στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Μάλιστα επεσήμανε τον κίνδυνο να χαθούν 5 εκ € που έχει προσφέρει η ΕΕ εάν εντός δύο μηνών δεν γίνει κάποια εργασία στην περιοχή.  Στην συνέχεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνοδευμένος από τον δήμαρχο επισκέφθηκε το σημείο της  διασυνοριακής διάβασης και ενημερώθηκε για τις κτιριακές εγκαταστάσεις Τελωνείου και Αστυνομικού ελέγχου που θα προβλέπονται να κατασκευαστούν στην περιοχή.

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.