Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 03 Μαϊος 2020 10:07

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, να προστατευθεί η χωρίς φραγμούς ενημέρωση και η δημοσίευση

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Η Παγκόσμια Ημέρα ελευθερίας του τύπου  που τιμάται στις  3 Μαϊου, μάς υπενθυμίζει ότι το αγαθό της ελεύθερης ενημέρωσης, με το αγαθό

της ελεύθερης και χωρίς περιορισμούς έκφρασης, αποτελούν το συστατικό της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑΣ..

Την έχουμε ανάγκη σήμερα την Ελευθεροτυπία, με την παγκόσμια ενημέρωση να τροφοδοτείται μέσω συγκεκριμένων επιχειρηματικών αλυσίδων που τείνουν να λάβουν χαρακτηριστικά πια κυριαρχίας. Στην Ελλάδα το τοπίο διαγράφεται σκοτεινό και κρύο, με το σύνολο σχεδόν του τύπου να έχει σφιχταγκαλιαστεί με την κυβέρνηση και αντί να ελέγχει την εξουσία τα πεπραγμένα και τις αποφάσεις της, ελέγχει την αντιπολίτευση για τις πράξεις και τα λεγόμενα της. Όσοι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ τολμούν να ασκήσουν κριτική στην εξουσία, «τιμωρούνται» με τρόπους που η εκάστοτε  εξουσία έχει στην διακριτική της ευχέρεια.. Δηλαδή με πράξεις που φαίνονται σε κοινή θέα, όπως "σε αποκλείω από την κρατική διαφήμιση" και με πράξεις που είναι αθέατες. όπως τα δίκτυα που μοιράζουν την εμπορική ιδιωτική διαφήμιση και είναι συγκεκριμένα, να "σε εξαιρούν από την διαφημιστική πίτα".

Τέτοια παραδείγματα αυταρχικής, απολυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς εκτός από το κέντρο, δυστυχώς έχουμε και στην Περιφέρεια.

Η δυτική Μακεδονία ήδη βιώνει με την απολιγνιτοποίηση  και θα βιώσει μετά την κορονοϊό εποχή μια πρωτοφανή κρίση, με την μεγάλη πλειοψηφία των μέσων να έχει αναγορευτεί σε άκριτο χειροκροτητή η αδιάφορο παρατηρητή των γενομένων της τοπικής ελίτ που ασκεί εξουσία.

Δυστυχώς σε τέτοια ζοφερό κλίμα λιγοστεύουν και θαρραλέες φωνές, αφού κανείς δεν θέλει να "κάψει" το δάκτυλο του. Το «μην ανακατεύεσαι με αυτά" και "κοίτα την δουλειά σου» που κυριάρχησε ως μοντέλο συμπεριφοράς και στάσης ζωής  στα ταραγμένα χρόνια της νεώτερης ιστορίας είναι εδώ, έχει σηκώσει το ανάστημα του και περπατά δίπλα μας.

Θα μιλάμε και θα γράφουμε γιατί μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Μαϊος 2020 15:38
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.