Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 12:01

Δεν θέλουν την σύνδεση της τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας με την νέα μονάδα. "Οδηγούν" το δήμο στην επιλογή του ΦΑ

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς πριν από λίγες ημέρες έστειλε στο ΔΣ της ΔΕΗ τις ομόφωνες αποφάσεις τόσο του ΔΣ της ΔΕΤΗΠ όσο και του Δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας όπου αποφασίστηκε

 η διασύνδεση της τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας με την νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» που θα τεθεί σε λειτουργία το 2021. Όπως δήλωσε στο vetonews o δήμαρχος Εορδαίας ο φάκελος βρίσκεται στα χέρια του αναπληρωτή  προέδρου του ΔΣ κ. Κοπανάκη.

Βέβαια μπορεί  οι τοπικές κοινωνίες να θέλουν να αποφασίζουν με γνώμονα το μελλοντικό τους, συμφέρον, δεν συμβαίνει όμως το ιδιο με τις επιλογές της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών η του κυβερνητικού Περιφερειάρχη.

Την άποψη του δημοτικού συμβουλίου Πτολεμαΐδας και της δημοτικής επιχείρησης δεν συμμερίζονται οι της κυβέρνησης και ο περιφερειάρχης που έχει αναλάβει με πολιτική εργολαβία να προωθεί  το σχέδιό της στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Κασαπίδης σε διαδικτυακή συνέντευξη του στους δημοσιογράφους τις ημέρες του κορονοϊού ανέφερε ότι «σκέφτεται για το εάν θα προσφέρει χρήματα από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης για την χρηματοδότηση των έργων διασύνδεσης της τηλεθερμασης Πτολεμαΐδας με την νέα μονάδα της ΔΕΗ». Επικαλέστηκε το πιθανό ενδεχόμενο «της μη λειτουργίας της μονάδας μετά το 2028» άρα όπως τόνισε «δεν θα ήθελε να δώσει χρήματα που δεν θα πιάσουν τόπο».  Οι αυτοδιοκητοί της Πτολεμαΐδας επισημαίνουν ότι ο Περιφερειάρχης κατά παράδοξο τρόπο στέκεται απέναντι στις επιλογές της τοπικής κοινωνίας της πόλης και μάλιστα για ένα έργο μεγάλης σημασίας. Αντίθετα ο περιφερειάρχης είναι θερμός υποστηρικτής της δημιουργίας δικτύου ΦΑ όπου η τηλεθέρμανση της πόλης θα καίει αέριο για θερμαίνει με ατμό το δίκτυο. Η άποψη του περιφερειάρχη δεν είναι προσωπική αλλά είναι άποψη της κυβέρνησης. Τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Εορδαίας στις λιγοστές επαφές που είχαν τόσο με τον κ. Μουσουρούλη όσο και προηγουμένως με τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά σημειώνουν ότι «συναντούν εχθρικό κλίμα για τις επιλογές τους» δηλαδή την σύνδεση της Τηλεθέρμανσης με την Πτολεμαΐδα 5. 

Να αναφέρουμε οτι οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ  ενώ ομιλούν επι παντός επιστητού, στο συγκεκριμένο θέμα πιθανόν λόγω ελλείψεως  πολιτικού θάρρους δεν έχουν λάβει δημόσια θέση στο θέμα. Επίσης, πιθανό ελλείψεως πολιτικού θάρρους δεν έχουν μιλήσει δημόσια για το πρόβλημα ούτε οι "συνδικαλιστές της μαντινάδας και της καρέκλας του ΔΣ"  όλοι τους μέλη της ΔΑΚΕ.  Οπως όλα δείχνουν περιμένουν να υπάρξουν τετελεσμένα για να ανοίξουν το στόμα τους. Η τοπική κοινωνία είναι μόνη της εκτεθειμένη στα επενδυτικά συμφέροντα των ιδιωτών παικτών της Ενέργειας. 

Η πρόθεση της κυβέρνησης αλλά και οι επιλογές  του κυβερνητικού περιφερειάρχη που υπάκουα εκτελεί τις άνωθεν εντολές δημιουργούν πλείστα ερωτηματικά.

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ έχει δηλώσει – το έκανε και στην Πτολεμαΐδα στην μοναδική επίσκεψή του – ότι η νέα μονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2028 πιθανό με άλλο μίγμα καυσίμου. Πριν από μερικές ημέρες ο κ. Κοπανάκης, από τα παλιά στελέχη της επιχείρησης και αναβαθμισμένος στο ΔΣ της ΔΕΗ στο πλευρό του νέου διευθύνοντος συμβούλου,, δήλωσε ξαφνικά ότι "η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 μπορεί να είναι ανταγωνιστική στην αγορά με μια τιμή ρύπων έως 30-35 ευρώ ανά τόνο". (κλικ εδω).

Φαίνεται λοιπόν ότι η νέα μονάδα όπως και να έχει θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2028 πολύ πιθανόν και με λιγνίτη. Γεννάται το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την διασύνδεση της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με την νέα μονάδα. Γιατί προωθεί την λύση φυσικό αέριο με αγωγό από τον Περδίκα όταν δίπλα υπάρχουν 660 mw;

Ο πρωθυπουργός πριν από μια βδομάδα δήλωσε στην Βild ότι οι Γερμανικές εταιρίες θα έχουν δουλειά στην Ελλάδα ενώ ήδη η ΔΕΗ τον Μάρτιο 2020 υπόγραψε μνημόνιο συνεργασίας  με τον Γερμανικό κολοσσό RWE για θέματα ανάπτυξης των ΑΠΕ. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Γερμανικής εταιρίας δήλωσε ότι εξετάζεται και συνεργασία τους στην διαδικασία μείωσης του λιγνίτη στο ισοζύγιο ενέργειας (κλικ εδω).

Επίσης, έχει γραφτεί πολλάκις στα ενεργειακά ηλεκτρονικά έντυπα ότι η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων συμπαρασύρει στην λειτουργία τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, οι οποίοι με την σειρά τους διαμορφώνουν τις τιμές στην αγορά ενέργειας. Λένε λοιπόν οι του ΦΑ και των ΑΠΕ, ότι με αυτόν τον τρόπο έχουμε στρέβλωση της αγοράς ενέργειας και θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει μια λύση.

Συμπέρασμα.

Δεν θέλουν την τηλεθέρμανση στα πόδια τους και ειδικά σε μια νέα μονάδα  που θα συνεχίσει να λειτουργεί για πολλά χρόνια ακόμη.

Με λίγα λόγια θέλουν την "Πτολεμαΐδα 5" χωρίς βαρίδια. "Ο νοών νοείτω".

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 11:59
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.