Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 08:21

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Στα εγκαίνια της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κοζάνη ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης

Την λειτουργία του νέου εργοστασίου απορριμμάτων στην Κοζάνη ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ θα εγκαινιάσει την Τετάρτη 5 Ιουλίου ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Η νέα μονάδα Επεξεργασίας απορριμμάτων  

κατασκευάστηκε στα πλαίσια των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) από την ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ  και θα την λειτουργεί, η θυγατρική της εταιρία ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ για τα επόμενα 25 χρόνια. Από τις 10 Ιουνίου όπως αναγραφόταν στις συμβάσεις βρίσκεται στο στάδιο της εμπορικής λειτουργίας, με αποτέλεσμα ο ΧΥΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας να κλείσει οριστικά. Με την λειτουργία της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων η δυτική Μακεδονία αναβαίνει στο πρώτο σκαλοπάτι της περιβαλλοντικής πρωτοπορίας της χώρας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική περιφέρεια στην οποία δεν επιβλήθηκαν ποτέ περιβαλλοντικά πρόστιμα από την ΕΕ για χωματερές και κακές πρακτικές στην διαχείριση των απορριμμάτων.  

Η παρουσία του υπουργού Γιώργου Σταθάκη και όχι του αρμόδιου υπουργού της Ανάπτυξης στα εγκαίνια του έργου, έχει ξεχωριστεί σημασία μιας και το 2015 όταν όλοι οι τοπικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Ουζουνίδου, Μίμης Δημητριάδης, Ραχήλ Μακρή, δήλωναν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η επένδυση και ο περιφερειάρχης Θοδωρής Καρυπίδης με το "δεν  υπογράφω" προσωποποιούσε την αντίθεσή του με την ταυτότητα του επιχειρηματία. Επίσης πολλοί υπουργοί της Κυβέρνησης όπως ο Λαφαζάνης και ο Τσιρώνης δήλωναν ότι πρέπει να πάμε σε άλλο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων δηλ. να εγκαταλειφθεί το ΣΔΙΤ, όμως ο υπουργός Γ. Σταθάκης, -φυσικά σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό -έβαλε την υπογραφή του στο ξεκίνημα του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είκοσι μέρες από την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του εργοστασίου βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τις ξένες επενδύσεις Στέργιος Πιτσιόρλαςδηλώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες όπως τα ΣΔΙΤ της Κοζάνης αποτελούν μονόδρομο για το σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ ένα μήνα μετά επισκέφθηκε της εγκαταστάσεις του και η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής ανάπτυξης Κορινα Κρέτσου.

Τέλος η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ που είναι η διαδημοτική εταιρία των δήμων της δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια της διαχείρισης Στερεών αποβλήτων που ορίζουν οι οδηγίες και οι αποφάσεις της ΕΕ, μετά την δημιουργία του πρώτου ΧΥΤΑ στις αρχές του 2000, εμπνεύστηκε την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων με την χρησιμοποίηση ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων στα πλαίσια του ΣΔΙΤ.

Το vetonews για το σημαντικό αυτό θέμα έγραψε εγκαίρως και αποκάλυψε σημαντικές πτυχές του παρασκηνίου τις προσπάθειες απο ορισμένους να ματαιωθει η επένδυση, τις παλινωδίες του περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδης που στην προσπαθειά του να στηρίξει τον εαυτό του στις εξελίξεις που είχαν λάβει το δρόμο τους  ενέπλεκε εκτός απο τον υπουργό των εξωτερικών Ν. Κοτζια στην υπόθεση τπυ ΣΔΙΤ, και τον πρωθυπουργό που δήθεν ξαφινιαστηκε απο την εξέλιξη με τον υπουργό του!.  

Σπύρος ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 08:34