Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015 21:44

Ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης το ΣΔΙΤ και η ΔΙΑΔΥΜΑ

Γράφτηκε από τον
Η φωτογραφία απο την συνάντηση Κοτζιά Καρυπίδη δημοσιεύτηκε στην προσωπική σελίδα του Περιφερειάρχη στο fb Η φωτογραφία απο την συνάντηση Κοτζιά Καρυπίδη δημοσιεύτηκε στην προσωπική σελίδα του Περιφερειάρχη στο fb

του Σπύρου Κουταβα

Δεν έχω κάποιους λόγους να αμφιβάλλω για το εάν ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ν. Κοτζιάς με το καλημέρα σας απευθύνθηκε προς τον

περιφερειάρχη μας με το κλασσικό «είσαι παλληκάρι». Έχει ενδιαφέρον όμως η στιχομυθία των δύο ανδρών όπως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να μας την μεταφέρει με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του περιφερειάρχη, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς , ζήτησε από τον Θ. Καρυπίδη να μην υπογράψει την σύμβαση του ΣΔΙΤ, ''είμαστε μαζί σου'' του είπε ''είναι ενήμερος και ο πρωθυπουργός'' μάλιστα αποκάλυψε στον Θόδωρο ότι το θέμα ΣΔΙΤ Κοζάνης αποτέλεσε θέμα συζήτησης ανάμεσα στους δύο άνδρες! δηλαδή του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα!. Σύμφωνα με τα λεγόμενα Καρυπίδη, που του τα μετέφερε όμως ο υπουργός των Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και που ο τελευταίος τα συζήτησε με τον Α. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός ''αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη''.

Ποια εξέλιξη; ότι το ΣΔΙΤ προχωρά έχοντας το πράσινο φώς του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σταθάκη και όχι μόνο. Είναι η πρώτη μεγάλη δουλειά που σηματοδοτεί την επενδυτική κουλτούρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αφού οι υπογραφές πέφτουν επί των ημερών της. Οι παροικούντες στα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν την συμβολική σημασία που έχει η επένδυση ΣΔΙΤ για το διεθνές οικονομικό περιβάλλον τα θετικά σήματα που μεταδίδει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα αφού το έργο πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων), το Jessica και από ιδιωτικούς πόρους. Δεν θα εισέλθω στην ουσία της υπόθεσης που είναι το ΣΔΙΤ. Γράψαμε εξάλλου για αυτό.

Δύο σημεία που χρήζουν σχολιασμό.
Πρώτον: Κανένα θεσμικό πρόσωπο δεν μπορεί να μιλά εξ ονόματος άλλου θεσμικού προσώπου και μάλιστα της Εκτελεστικής εξουσίας όπως είναι ο υπουργός των Εξωτερικών της χώρας. Στα κανονικά κράτη ο επικεφαλής της διπλωματίας είθισται την γνώμη του να την εκφράζει είτε ο ίδιος είτε δια της γνωστής επίσημης ενημερωτικής οδού του υπουργείου του. Κάθε άλλη διαδικασία ''μου είπε, του είπα'' είναι αντιδεοντολογική και εκτός από τον Θ. Καρυπίδη στα μάτια της κοινής γνώμης εκτίθεται χωρίς όμως να το γνωρίζει και να το επιθυμεί τόσο ο υπουργός των Εξωτερικών όσο και ο πρωθυπουργός που το όνομα του εμπλέκεται στην συζήτηση.
Δεύτερον: Ποια ανάγκη υποχρεώνει το Περιφερειάρχη να εμπλέκει στις επιδιώξεις του πρόσωπα της εκτελεστικής εξουσίας μάλιστα τον υπουργό των εξωτερικών για ένα θέμα που δεν είναι καν της αρμοδιότητας του; Από το αρχηγικό «δεν υπογράφω» των προηγούμενων ημερών ο περιφερειάρχης με την βοήθεια του υπουργού των Εξωτερικών Ν. Κοτζιά πέρασε στην παρότρυνση με το «μην υπογράψεις, είμαστε μαζί σου». Ποια όμως ανωτέρα βία η ποιά κινητρα υποχρεώνουν έναν Περιφερειάρχη σε ''εξομολόγηση'' μπροστά στις κάμερες και τους δημοσιογράφους για το θετικό σχόλιο του υπουργού προς το πρόσωπο του και γιατί οι άνεργοι, οι καταχρεωμένοι επαγγελματίες, τα νοικοκυριά και οι πολίτες, πρέπει να μάθουν ότι ο υπουργός χαρακτήρισε «παλληκάρι» τον περιφερειάρχη στο θέμα του ΣΔΙΤ;


Ο Θ. Καρυπίδης έχει μείνει στην προεκλογική περίοδο και πίστευε ότι στο θέμα της ΔΙΑΔΥΜΑ θα ήταν ο πρωταγωνιστής των γεγονότων. Όμως οι εξελίξεις και οι πολιτικές διεργασίες τρέχουν και τον έφεραν προ εκπλήξεων. Καταρχήν η νέα διοίκηση της ΔΙΑΔΥΜΑ δηλαδή οι Δήμαρχοι και άλλοι αιρετοί από τους δήμους που συμμετέχουν στην διοίκηση που εκπροσωπούν τους πολίτες τους και που είναι οι καθ΄ύλην αρμόδιοι για το θέμα των απορριμμάτων, ψήφισαν να προχωρήσει το έργο χωρίς καθυστερήσεις και περιστροφές με μοναδική εξαίρεση από την Δυτική Μακεδονία τον δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη.

Η επιμονή και εμμονή του περιφερειάρχη  να επιβάλλει την γνώμη της παραταξής του ''Ανατροπή Δημιουργία'' για ένα θέμα που ως αρμοδιότητα ανηκει επι της ουσίας και καθ΄ολοκληρία στους δήμους της περιοχής και που έχουν αποφασίσει τι θέλουν εδώ και πολύ καιρό, προξενεί πλείστα ερωτηματικά.   

Ο αρμόδιος υπουργός επί των επενδύσεων και της Ανάπτυξης κ. Σταθάκης προώθησε χωρίς καμία καθυστέρηση το επενδυτικό σχέδιο μετά φυσικά από πολιτική συνεννόηση με Τσιρώνη και Π. Λαφαζάνη, ενώ το υπουργείο των Οικονομικών παρακολουθούσε διακριτικά την εξέλιξη. Η όλη διαδικασία είχε φυσικά την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.
Όλα τα υπόλοιπα που βλέπουμε από τον περιφερειάρχη τους τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, είναι προσπάθειες επικοινωνιακής διαχείρισης ενός γεγονότος που ευτυχώς για την δυτική Μακεδονία έχει φύγει από τα χέρια τους και έχει πάρει το δρόμο του.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 09:58
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.