Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 02:14

Οπισθεν ολοταχώς Καρυπίδη για τους ''κινδύνους'' του πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ. Ολα τα επίμαχα εγγραφα!

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Ανέκρουσε πρύμνα ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης από την ατμόσφαιρα κινδυνολογίας που ο ίδιος δημιούργησε όλο το προηγούμενο διάστημα,

σχετικά με την τύχη του κτιριακού του Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας. Θυμίζουμε ότι, ο ίδιος κατά την διάρκεια σύσκεψης ρουτίνας στις αρχές Οκτωβρίου στο υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, ανακοίνωσε σε όλους τους παρευρισκόμενους (δήμαρχος Κοζάνης κλπ) -παρουσία του υφ Μ. Παπαδόπουλου - ότι υπάρχει σοβαρή εμπλοκή στο θέμα της ένταξης των κτιριακών εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου συνολικής επένδυσης 50 εκ € απο το ΕΣΠΑ. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Πρωϊνου λόγου για το θέμα. Ως αιτία της φλύαρης η και σκόπιμης κινδυνολογίας από την πλευρά Καρυπίδη ήταν οι 100 λέξεις που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή επιτροπή, σε έκθεση σαράντα σελίδων για το σύνολο του προγράμματος της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας.

Στην συνέντευξη, που εκτάκτως έδωσε στους δημοσιογράφους, ο Θ. Καρυπίδης, μίλησε για υπεύθυνους χειρισμούς στο πρόβλημα που προέκυψε απο την ευρωπαϊκή επιτροπή, επανέλαβε την προεκλογική ''κασέτα'' του διαλόγου, της συναπόφασης, της και της διαβούλευσης, δήλωσε ότι θα παλέψει για το κτιριακό του πανεπιστημίου, και απείλησε -ναι καλά ακούσατε - όσους απειλούν την υπόσταση του πανεπιστημίου, ότι θα τον βρουν απέναντι τους.

'Ο κ. περιφερειάρχης δεν αντιλήφθηκε ότι μόνος του δημιούργησε τους ανέμους της κινδυνολογίας, είτε από άγνοια, η είτε από επιπολαιότητα, η από κακή εκτίμηση της συγκυρίας και όχι οι άλλοι, οι αόρατοι εχθροί. Ετσι με ύφος ολίγον απαξιωτικό δήλωσε οτι ''δεν θα ασχοληθεί με την περίπτωση κάποιων πολιτικών προσώπων και δεν θα τους ακολουθήσει στον κατήφορο τους''.

Από πιεστικά ερωτήματα συγκεκριμένων δημοσιογράφων αποκαλύφθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν ότι αντιμετώπιση του προβλήματος του πανεπιστημίου θα είχε κλείσει χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα, όπως κλείνουν η έχουν τακτοποιηθεί εκατοντάδες μεγάλες υποθέσεις, όπου κυριαρχεί η σοβαρότητα η ευθύνη των προσώπων απέναντι στο θεσμό που υπηρετούν και η σύμπνοια μεταξύ των πρωταγωνιστών, χωρίς άσκοπους πολιτικούς ανταγωνισμούς και εγωιστικές πολιτικές συμπεριφορές. Απεναντίας φαίνεται ότι κάποιο προσπάθησαν αρχικά να ροκανίσουν χρόνο και στην συνέχεια να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις για την φυσιογνωμία του έργου για να εμφανιστούν στην συνέχεια ως οι πραγματικοί σωτήρες του

Α Πράξη Ο Μπ. Κιουρτσίδης σε ρόλο Περιφερειάρχη

Χρειάστηκαν αρκετές ερωτήσεις για να αποκαλύψει ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής κ. Κιουρτσίδης ότι στις 27 Αυγούστου έλαβε Μαιλ από συνεργάτη του ειδικού γραμματέα του ΕΣΠΑ να δηλώσει τα εμπροσθοβαρή έργα που μπορούν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα ώστε να Το μαιλ με ημερομηνία 27 Αυγούστου που απάντησε αρνητικά ο Μ. Κιουρτσίδηςαρχίσουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ένταξης τους ακόμη και το 2014. Τέτοιο έργο είναι η επένδυση του πανεπιστημίου που θεωρείται καθόλα έτοιμο και ώριμο για να προκηρυχθούν τα τεύχη δημοπράτησης.

Ο Θ. Καρυπίδης νωρίτερα σημείωσε, ότι από το καλοκαίρι σε συνάντηση με τον προϊστάμενο της διαχειριστικής αρχής ''ξεκαθάρισε ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον ίδιο''.

Ενώ έχει ορκιστεί ο νέος Περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του βρίσκονται ήδη στην περιφέρεια και ενημερώνονται από τις υπηρεσίες -και ο Καρυπίδης θωρεί το πανεπιστήμιο ύψιστη προτεραιότητα-, δύο ημέρες πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπ. Κιουρτσίδης απαντά στον ειδικό γραμματέα του ΕΣΠΑ ότι δεν αποστέλλει τα εμπροσθοβαρή έργα -δηλαδή το πανεπιστήμιο -έως ότου αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα της η νέα περιφερειακή αρχή. Σύμφωνα με τον ίδιο η πρωτοβουλία του είναι ''προσωπική'', για την οποία δεν έχει ενημερώσει ούτε τον απερχόμενο Γ. Δακή ούτε τον  Θ. Καρυπίδη που εκείνες τις ημέρες τόσο ο ίδιος όσο  και οι συνεργάτες του ήταν στην περιφέρεια.

Κι ενώ η Δυτ. Μακεδονία φλέγεται στην ανεργία, την έλλειψη επενδύσεων και την απουσία εκτέλεσης μεγάλων έργων που θα μπορούσαν να απασχολήσουν εργατικό δυναμικό, η πανεπιστημιούπολη  που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας  σε εκατοντάδες ανθρώπους, όχι μόνο φρενάρεται αλλά δεν υπάρχει ως αναφορά στον λόγο ορκωμοσίας του περιφερειάρχη ούτε σε άλλη δημόσια αναφορά του παρά μόνο ως κινδυνολογία τον Οκτώβριο στην συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Μεταφορών για το πρόβλημα των γεφυρών του ΟΣΕ.

 

 

 

 Β πράξη. 

Σύμφωνα με τον κ. Κιουρτσίδη η Ευρωπαϊκή επιτροπή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ενημερώνει ανεπίσημα με μαιλ ότι ''υπάρχει θέμα με το πανεπιστήμιο και ότι πρέπει να τεκμηριωθούν ορισμένα δεδομένα λόγο του μεγάλου προϋπολογισμού''. Για τους έμπειρους στην διαχείριση μεγάλων κοινοτικών πρότζεκτ όπως το πανεπιστήμιο, οι αιτιάσεις της επιτροπής θεωρούνται αναμενόμενες, ρουτίνας και εντός του πλαισίου ειδικότερα εάν ο φάκελος έχει κάποιες ελλείψεις σε σημαντικές πληροφορίες και στην τεκμηρίωση. Πρόκειται για συνήθη διαδικασία που αντιμετωπίζεται μόνο με εργασία, συνεργασία και ομαδική δουλειά σοβαρών τεχνοκρατών, και φυσικά την αρωγή και φροντίδα όσων θεσμικών εμπλέκονται στο πρότζεκτ.

Για να γίνει ευδιάκριτη η ανευθυνότητα ορισμένων, η επιπολαιότητα τους και η παντελής αδυναμία κατανόησης του ευρωπαϊκού πλαισίου, η ΕΕ σε μια έκθεση 40 σελίδων με παρατηρήσεις για τα έργα του νέου εσπα, φρόντισε για τα κτίρια του πανεπιστημίου να αναφέρει σε έξι γραμμές την επιφύλαξη της για ορισμένα δεδομένα που δεν τεκμηριώνονται με αναλυτικό τρόπο.

Το vetonews δημοσιεύει το σημείωμα της Επιτροπής.

Το απόσπασμα της εκθεσης της ΕΕ για το πανεπιστήμιο
Αυτό το σημείωμα της επιτροπής έγινε σημαία κινδυνολογίας του Θ. Καρυπίδη όλο το προηγούμενο διάστημα.

Για πάνω από δέκα ημέρες το πανεπιστήμιο το περιφερειακό συμβούλιο βουλευτές ακόμη και οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης δήλωναν ανενημέρωτοι για τις εξελίξεις. Στο μεταξύ μετά το αρχικό σοκ, πολλοί άρχισαν να συνειδητοποιούν την μούφα της ιστορίας και ξεκίνησαν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις από πολλές εμπλεκόμενες πλευρές. Στην αρχή είναι η δήλωση του προέδρου της διοικούσας Θ. Χατζηπαντελή, ακολουθεί η ηχηρή παρέμβαση της Γ. Ζεμπιλιάδου οι δηλώσεις του Μ. Παπαδόπουλου, η σκληρή ανακοίνωση Κουκουλόπουλου που δηλώνει με πάσα σαφήνεια ότι το πανεπιστήμιο κινδυνεύει μόνο εάν δεν το θέλει ο ίδιος ο περιφερειάρχης, για να ακολουθήσει η τελευταία εκ νέου  επιστολή Χατζηπαντελή προς τον περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό παιδείας Α. Λοβέρδο και τους δύο υπουργός της κυβέρνησης Κουκουλόπουλο και Παπαδόπουλο.  

Το εγγραφο του Θ. Χατζηπαντελή που εφθασε στο μαξίμου στους υπουργούς και την περιφέρεια Δυτ. μακεδονίας

Στην επιστολή που δημοσιεύει το Vetonews, ο πρόεδρος της διοικούσας προειδοποιεί ότι ''ενδεχόμενο ναυάγιο του κτιριακού θα δημιουργήσει διαλυτικά φαινόμενα στο πανεπιστήμιο και θα απειλήσει την ύπαρξη του''. Το νόημα της επιστολής είχει διαρρεύσει εδώ και μέρες από τον ''πρωινό λόγο'',  ενώ το περιεχόμενο έγινε αμέσως γνωστό άμεσα στον περιφερειάρχη και μαζί με την δήλωση Κουκουλόπουλου δημιούργησαν ένα βαρύ κλίμα στη περιφέρεια.

Η γνωστοποίηση του προβλήματος στο Μαξίμου και η ''αθηνοποίηση'' του μέσω των κεντρικών ΜΜΕ θα μπορούσε τσαλακώσει την αντιμνημονιακή εικόνα του περιφερειάρχη, και έτσι μέσω της έκτακτης συνέντευξης επιχειρήθηκε η απεμπλοκή από την ατμόσφαιρα των κακών χειρισμών και η αναδίπλωση με βήματα όπισθεν ολοταχώς από την προηγούμενη κινδυνολογία των ημερών.

Ο Θ. Καρυπίδης βγαίνει φανερά ζημιωμένος από τον δημόσιο χειρισμό της υπόθεσης του πανεπιστημίου και πληγωμένος απέναντι στα στελέχη του συνδυασμό του για μια υπόθεση που την χειρίστηκε προσωπικά

Νέα ήθη

Η αίθουσα της συνέντευξης ήταν γεμάτη με κόσμο με τους αντιπεριφερειάρχες Κοζάνης, Καστοριάς, και Φλώρινας, να έχουν πιάσει στασίδι από νωρίς, περιφερειακοί σύμβουλοι παρασύμβουλοι καθώς και ο πληθωρικός γενικός γραμματέας Παντελής Αργυριάδης. Ο Περιφερειάρχης φρόντισε να έχει δίπλα του αρκετούς υπηρεσιακούς - θεσμικούς προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα σύμπνοιας, να αμβλύνει τις ήδη άσχημες εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η τακτική του στο συγκεκριμένο θέμα. Πλαισιωνόταν από τον προϊστάμενο της διαχειριστικής αρχής, τον διευθυντή της ΑΝΚΟ τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη τον διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών της έδρας. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο ώστε κατά την διάρκεια της συνέντευξης μετά την αρχική τοποθέτηση του να αποχωρήσει δύο φορές από την αίθουσα χωρίς ο ίδιος να δώσει κάποια εξήγηση αφήνοντας σύξυλους τους δημοσιογράφους που ο ίδιος κάλεσε. Την πρώτη φορά όταν μιλούσε ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής Μπ. Κιουρτσίδης, και την δεύτερη φορά όταν μιλούσε ο γεν. διευθυντής  Γ. Αμανατίδης, αποχώρησε μαζί με τον Κιουρτσίδη όπου εθεάθησαν να τα ''λενε'' έξω από την αίθουσα.

- Στην προσπάθεια του να γίνει πειστικός ως προς την επιχειρηματολογία του ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης δεν δίστασε να ζητήσει από παρόντα δημοσιογράφο -που έγραψε πρώτος για τον κίνδυνο απένταξης του πανεπιστημίου - να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του στον προσωπικό τους τηλεφωνικό διάλογο για το θέμα!.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 17:00
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.