Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 04:23

Μερικώς πτωχεύσαμε! και τώρα μόνοι με τα δαιμόνια μας...

Γράφτηκε από τον
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ επι των ημερών της σημειώθει πιστωτικό γεγονός, με τραπεζική αργία και έλεγχο στην διακίνηση των συναλλαγών Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ επι των ημερών της σημειώθει πιστωτικό γεγονός, με τραπεζική αργία και έλεγχο στην διακίνηση των συναλλαγών

Του Σπύρου Κουταβα

Το τετραήμερο της πανωλεθρίας

Από την ημέρα που η Ελλάδα αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και προανήγγειλε το δημοψήφισμα ο πολιτικός χρόνος και τα γεγονότα έχουν μια πρωτοφανή πυκνότητα.

Σε μόλις τέσσερις ημέρες οι πρωταγωνιστές στο Μεγαρο Μαξίμου δημιούργησαν τόσο γεγονότα που στο τέλος λόγω κακής προετοιμασίας, παντελούς έλλειψης  ευρωπαϊκής κουλτούρας και κανόνων, δεν κατάφεραν να τα διαχειριστούν.
Η Ελλάδα από τα ξημερώματα της Τρίτης τελεί σε καθεστώς χρεοκοπίας αφού δεν κατέβαλε την πληρωμή της δόσης του 1,56 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έληγε στις 30 Ιουνίου.
Την ίδια χρονική στιγμή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι η τελευταία δόση του δανείου του EFSF ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και τα 10,9 δισ. ευρώ σε τίτλους του EFSF για την κάλυψη του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν θα είναι επίσης διαθέσιμα γιατί το πρόγραμμα έληξε.
Το CNN σε ζωντανή σύνδεση ανταπόκριση από την πλατεία Συντάγματος εμφανίζει τον οικονομικό του συντάκτη να μετρά αντίστροφα τα λεπτά ώσπου τελικά η Ελλάδα εισέρχεται κανονικά στο κλαμπ των χωρών που θεωρούνται ότι βρίσκονται σε καθεστώς χρεοκοπίας. Η εικόνα σε πραγματικό χρόνο ταξιδεύει στο κόσμο. Απο τις δραματικές στιγμές,

Το δραματικό δημοψήφισμα
Η αιφνιδιαστική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015 για το δημοψήφισμα προσέφερε την δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να δραπετεύσει από την επερχόμενη επώδυνη συμφωνία που σχεδόν είχε καταλήξει με τους εταίρους και με μια κίνηση υψηλού ρίσκου επιχειρεί να ποντάρει στον εγκλωβισμό της κοινής γνώμης με το γνωστό ερώτημα του ψηφοδελτίου. Δεν υπολόγισαν όμως ορθά την αντίδραση της ΕΚΤ όπου η τελευταία δεν αύξησε τον δανεισμό από τον ELA. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρεθεί εκτεθειμένη και να αναγκαστεί την Κυριακή το βράδυ να ανακοινώσει μέτρα τραπεζικής αργίας και ελέγχου των αναλήψεων.

Τα αποτελέσματα αυτής της άφρονης ενέργειας είναι καταστροφικά για την οικονομία, τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα,τον τουρισμό και φυσικά δημιουργούν δυσβάστακτη ταλαιπωρία σε συνταξιούχους που προσπαθούν να λάβουν έστω μικρό μέρος έστω 60 € όσο επιτρέπει η απόφαση της κυβέρνησης.
Κι ενώ τα τραπεζικά καταστήματα την Δευτέρα είναι κλειστά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ παραχωρεί πολύωρη συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ όπου παρουσιάζει την δική του εκδοχή για τις διαπραγματεύσεις στέλνοντας μήνυμα στον Ελληνικό λαό να επιλέξει το Ναι στο δημοψήφισμα. Λίγη ώρα μετά η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος (σοσιαλδημοκράτης) Γκάμπριελ δίνουν συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο όπου εξηγούν πως αντιλαμβάνονται την κίνηση της Αθήνας για το δημοψήφισμα ευρώ η δραχμή και ζητούν από την Αθήνα να επιστρέψει στην διαπραγμάτευση που δεν έχει ολοκληρωθεί.
Την ίδια μέρα το βράδυ μόλις ο πρωθυπουργός έχει ολοκληρώσει την συνέντευξη του στην ΕΡΤ, όπου δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει στην διαπραγμάτευση και ότι μια συμφωνία ακόμη και στο και πέντε μπορεί να την πάρουμε, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ του αποστέλλει νέα πρόταση όπου ζητά να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές από το Μέγαρο Μαξίμου που θεωρεί την κίνηση προσχηματική.
Μερικές ώρες νωρίτερα την Τρίτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός απέστειλε πρόταση στους εταίρους όπου πρότεινε διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών της χώρας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Η πρόταση απορρίφθηκε από τον ESM.

Τσίπρας υπό προθεσμία
Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί ότι ο ένας πρωθυπουργός που εκλέχτηκε πριν από πέντε μήνες θα καταλήξει μέσα από αμφίβολους χειρισμούς στα ευρωπαϊκά τραπέζια της οικονομικής διπλωματίας, μετά απο παλινωδίες, ψευδείς αναφορές και υποσχέσεις ότι υπογράφεται η συμφωνία να βρίσκεται τελικά εν αμφιβόλω.

Εξηγούμαι.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Τσίπρας θα είναι στριμωγμένος με ελάχιστα περιθώρια ελιγμών και αντίδρασης. Την Δευτέρα οποίο και εάν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης οι τράπεζες θα είναι κλειστές, και πιθανολογούμε με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα αναλήψεις θα γίνονται με μικρότερο όριο του 60 €. Οι τράπεζες θα ανοίξουν αφού έχει δρομολογηθεί και υπογραφεί συμφωνία με τους εταίρους που θα αναλάβουν την στήριξη τους. Εάν δεν επέλθει η συμφωνία μαζί τους οι τράπεζες θα αργήσουν να τεθούν σε λειτουργία αλλά όταν θα συμβεί αυτό θα λειτουργούν σε άλλο νόμισμα χωρίς στήριξη των θεσμών και της ΕΚΤ με ότι αυτό συνεπάγεται στις καταθέσεις των πολιτών.

Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα δρομολογήσει τις εξελίξεις σύμφωνα με το Σύνταγμα και ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει ως πρωθυπουργός.

Εάν είναι θετικό δηλαδή όχι, θα πρέπει να συναντηθεί με τους θεσμούς και να ζητήσει μια νέα συμφωνία και ένα νέο πρόγραμμα που θα στηρίζει την χώρα. Το πρόγραμμα και η νέα συμφωνία στην ουσία θα είναι μνημόνιο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες θα παραμένουν κλειστές και αυτό θα δημιουργεί τρομακτική πίεση στον πρωθυπουργό θα κάνει ευάλωτο διαπραγματευτικά τον Α. Τσίπρα ώστε να δεχθεί πολύ σκληρότερη συμφωνία από αυτή που πρότεινε ο ίδιος πριν από μια εβδομάδα. Θα αντέξει να την υπογράψει η θα ομολογήσει ότι αδυνατεί γιατί είναι πέρα και έξω από το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος του;
Στον άμεσο ορίζοντα η κυβέρνηση συνεργασίας & Εθνικής σωτηρίας με πρωθυπουργό μια φρέσκια κοινοβουλευτική η εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα φαντάζει ως η μόνη ρεαλιστική απάντηση στο τούνελ που βρίσκεται η χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 11:51
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΤΟ ΟΧΙ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ Έπεσαν οι μάσκες »