Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 19:46

Το παρασκήνιο της επιλογής της Ολγας Κουρίδου στην Γεν διεύθυνση ορυχείων της ΔΕΗ

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Η Όλγα Κουρίδου όταν το 2010 επελέγη από την διεύθυνση του Αρ. Ζερβού να είναι η νέα διευθύντρια του ΛΚΔΜ πολλοί απόρησαν  από τις 

αλματώδης δρασκελιές της προς την κορυφή της ιεραρχίας της ΔΕΗ. Η γνωριμία της με τον  πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψη του στην Κοζάνη το 2004  έφερε την κ. Κουρίδου στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις ευρωεκλογές, επιλογή που τότε δημιούργησε ποικίλα σχόλια. Οι γνωριμίες στην Ελλάδα δεν πάνε χαμένες κι έτσι όταν το ΠΑΣΟΚ το 2009 ήρθε στην κυβέρνηση η κ. Κουρίδου με αποσκευή την παρελθούσα υποψηφιότητα της,  την Παπανδρεϊκή εύνοια  και τις ευλογίες των συνδικαλιστών της εποχής που είχαν συσπειρωθεί γύρω από το πρόεδρο προσπέρασε πέντε στελέχη της ιεραρχίας που την είχαν ως υφιστάμενη τους (τομεάρχη η μηχανικό λειτουργίας) και έγινε διευθύντρια του ΛΚΔΜ. Τo vetonews έγραψε αναλυτικά για το τι συνέβη εκείνη την περίοδο.

Απο τον Παπανδρέου στον Τσίπρα

Το παρασκήνιο που ακολούθησε για την επιλογή της κ. Κουρίδου στην γενική διεύθυνση Ορυχείων  το 2015 έχει έντονους διαγκωνισμούς και πολιτικό φλερτ.  Η Όλγα Κουρίδου αυτήν την φορά δεν χρειάστηκε κάποιον από το περιβάλλον Παπανδρέου για να βάλει το χέρι του. Στην νέα πολιτική περίοδο που έχει ξεκινήσει φαίνεται ότι φρόντισε από νωρίς να εξασφαλίσει εκείνα τα ερείσματα που θα της φανούν χρήσιμα. Από τον Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ, στον Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ μεσολαβούν τέσσερα χρόνια δρόμος. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία που φρόντισε να διαφοροποιηθεί. Έτσι απόκτησε ερείσματα εντός του νέου ΔΣ της ΔΕΗ που φέρει έντονα την σφραγίδα του πρώην υπουργού Π. Λαφαζάνη αλλά και τις πυκνές πινελιές της βουλευτού Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ Ευγενίας Ουζουνίδου.  Η κ. Κουρίδου επίσης έχει ισχυρές προσβάσεις  στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα στην βουλευτή Ευγενία Ουζουνίδου. 

 

Η συγγένεια είναι πλεονέκτημα

Ο σύζυγος της κ. Κουρίδου είναι τομεάρχης και εργάζεται στο ορυχείο του Νοτίου πεδίου. Με την αλλαγή της κυβέρνησης  η κενή θέση του διευθυντή του νότιου πεδίου  καλύφθηκε άμεσα και  ο κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης λίγες ημέρες μετά τις εκλογές μόλις στις 5 Φεβρουαρίου ορίστηκε ως νέος διευθυντής του νότιου πεδίου. Ο κ. Θεοδωρίδης δεν έκρυψε την συμπάθεια του στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε την  συγγενική σχέση με την οικογένεια της βουλευτίνας Ευγενίας Ουζουνίδου. Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ο γαμπρός της βουλευτού (από την αδελφή της) έχει επιλεγεί και συμμετέχει στο ΔΣ της ΔΕΗ.

Να σημειώσουμε Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πλήρωση της θέσης του γενικού Διευθυντή Ορυχείων έγινε με την λήξει της  θητείας του Παναγιώτη Νικολακάκου. Κι εδώ γίνεται η πρώτη φωτογραφική παρέμβαση στην προκήρυξη που ευνοεί μόνο την δική της υποψηφιότητα αφού αλλάζει η προϋπηρεσία του υποψηφίου από πέντε σε τέσσερα χρόνια σε θέση διευθυντική ΒΟΚ η Κλαδάρχη . Η κ. Κουρίδου δεν διαθέτει προϋπηρεσία σε θέση κλαδάρχη ενώ για την θέση ΒΟΚ έλειπαν ορισμένοι μήνες. Υπήρξαν οκτώ υποψηφιότητες εκ των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες οι μισές διαθέτουν επιστημονικά προσόντα και προϋπηρεσία καλύτερα της κ. Κουρίδου. 

Υποψήφιοι για την θέση ήταν οι παρακάτω: 

Νίκος Γαλίτης  διευθ ΒΟΚ από το 1996 κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος από τα παλιά και έμπειρα στελέχη της ΔΕΗ,  Κωνσταντίνος Μαχτής διευθυντής ορυχείου Καρδιάς επί πολλά έτη , Όλγα Κουρίδου διευθ ΒΟΚ και ΛΚΔΜ παλιότερα,  Ιωάννης Ιωακείμ διευθυντής ορυχείου από  το 1996, σήμερα μελετών του ΛΚΔΜ,  Μιχάλης Τσιρέκλας σε διευθυντικές θέσεις στην Αθήνα, ο Θ. Βασδάρης κλαδάρχης στο ΛΚΔΜ, Παναγιώτης Κουστέρης πρώην διευθυντής του ΛΚΜεγαλόπολης και ο Μάριος Λεονάρδος  διευθυντής σχεδιασμού Ορυχείων (Αθήνα) κάτοχος διδακτορικού διπλώματος.

Οι υποψήφιοι έδωσαν και την κλασσική συνέντευξη  όπου την επιτροπή αποτελούσαν, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ ΔΕΗ και δύο αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι. Η συνέντευξη έγινε δύο ημέρες μετά την λήξη του διαγωνισμού δηλαδή το απόγευμα της Τετάρτης 8  Ιουλίου ενώ το παράξενο είναι ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έγινε γνωστό μόλις οκτώ ώρες μετά δηλαδή την επομένη το πρωί 9 Ιουλίου ενώ το μεσημέρι κυκλοφορούσε επισήμως στα γραφεία της ΔΕΗ και του υπουργείου. Γιατί τέτοια βιασύνη; Σύμφωνα με πληροφορίες ο διαγωνισμός έκλεισε με την διαδικασία του κατεπείγοντος γιατί η παρουσία του  υπουργού Π. Λαφαζάνη στο πόστο του  εκείνες τις ημέρες κρινόταν αβέβαιη. Είχε εκδηλώσει την διαφωνία του με την επιλογή Τσίπρα για συμφωνία με τους δανειστές, συζητιόταν έντονα ότι θα παραιτηθεί ενώ στην συνέχεια δεν ψήφισε στην βουλή την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό (10 Ιουλίου ). Έτσι οι όποιες εκκρεμότητες με κενές θέσεις έπρεπε να κλείσουν πριν την έλευση του νέου υπουργού για να αποφθεχθούν τυχόν ατυχήματα.  

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό αναμετρήθηκαν και το 2010  με την κ. Κουρίδου για την θέση του διευθυντή του ΛΚΔΜ και ατύχησαν λόγω των Παπανδρεικών συγκυριών.  Ο σημερινός διευθυντής του ΛΚΔΜ Στ. Παλαβός  αν και έχει όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα σαν κάτι να ήξερε δεν υπέβαλε αίτηση στον διαγωνισμό.

Πάντως ανεξάρτητα από τα παραπάνω, όλες οι πλευρές δυσαρεστημένοι και μη αναγνωρίζουν την εντιμότητα την εργατικότητα στο πρόσωπο της κ. Όλγας Κουρίδου. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2015 10:24
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.